Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, întrevedere cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa

Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPrim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, principalele teme de discuție au vizat importanța semnării Parteneriatului strategic dintre România și Japonia de către Președintele României, Klaus Iohannis și premierul nipon Fumio Kishida, precum și modalitățile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura, cercetarea-dezvoltarea.

„Premierul român a arătat importanța economică a relațiilor dintre România și Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în țara noastră, iar legăturile economice pot fi întărite. În cadrul dialogului au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina și nevoia de a gestiona situația de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluțiile economie.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în special refugiaților ucraineni și tranzitului de produse exportate de Ucraina. România își coordonează eforturile în acest context, atât în interiorul Uniunii Europene și NATO, dar mai ales cu partenerii strategici.

Una dintre temele principale abordate au vizat și derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanță deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar și pentru întărirea cooperării dintre Japonia și Uniunea Europeană în proiecte viitoare. Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură și cercetare. Implicarea Japoniei în susținerea Inițiativei celor Trei Mări se numără printre oportunitățile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la București, Forumul Inițiativei“ - au precizat reprezentanții Guvernului României.


La rândul său, Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaților ucraineni, atât din perspectiva educării copiilor, cât și din cea a locurilor de muncă oferite acestora. Oaspetele nipon a subliniat încrederea și prietenia cu care este privită România și a mulțumit pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6, București-Otopeni. Totodată, a fost transmis interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat importanța colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din București și oamenii de știință din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea și dezvoltarea industriei laserului, având o relevanță strategică. O  nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în țara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării și inteligenței artificiale. Din perspectiva relațiilor culturale, a fost menționată decizia țării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale și la o mai bună cunoaștere a țării noastre de către publicul japonez.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizații economice la nivel global“ - au mai precizat reprezentanții Guvernului României.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ciucă - „România nu se poate dezvolta fără specialiști, fără oameni bine instruiți și tineri care știu o meserie“

11 Sep 2023 524

Liderul PNL, Nicolae Ciucă „Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă“

08 Sep 2023 442

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Republici Moldova, maia Sandu

06 Sep 2023 482

Nicolae Ciucă „La mulți ani tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali!”

15 Aug 2023 455

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României”

10 Aug 2023 522

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede“

08 Aug 2023 559

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu

13 Jun 2023 896

Fostul premier Nicolae Ciucă, ales președinte al Senatului

13 Jun 2023 809

Proaspăt demisionar Fostul premier Nicolae Ciucă, așteptat joi la Curtea Supremă! Amendat cu 20% din salariu, pe când era ministrul Apărării

13 Jun 2023 2295

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru! (VIDEO)

12 Jun 2023 899

Premierul Nicolae Ciucă, aşteptat să îşi depună demisia luni!

12 Jun 2023 680

Anunț de ultimă oră! Când ar putea demisiona din funcție premierul Nicolae Ciucă

11 Jun 2023 759

Premierul Nicolae Ciucă „Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României“ (VIDEO)

09 Jun 2023 709

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Învățătorului „Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri“

05 Jun 2023 701

Ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer

04 Jun 2023 719