Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, întrevedere cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa

Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPrim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, principalele teme de discuție au vizat importanța semnării Parteneriatului strategic dintre România și Japonia de către Președintele României, Klaus Iohannis și premierul nipon Fumio Kishida, precum și modalitățile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura, cercetarea-dezvoltarea.

„Premierul român a arătat importanța economică a relațiilor dintre România și Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în țara noastră, iar legăturile economice pot fi întărite. În cadrul dialogului au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina și nevoia de a gestiona situația de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluțiile economie.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în special refugiaților ucraineni și tranzitului de produse exportate de Ucraina. România își coordonează eforturile în acest context, atât în interiorul Uniunii Europene și NATO, dar mai ales cu partenerii strategici.

Una dintre temele principale abordate au vizat și derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanță deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar și pentru întărirea cooperării dintre Japonia și Uniunea Europeană în proiecte viitoare. Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură și cercetare. Implicarea Japoniei în susținerea Inițiativei celor Trei Mări se numără printre oportunitățile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la București, Forumul Inițiativei“ - au precizat reprezentanții Guvernului României.


La rândul său, Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaților ucraineni, atât din perspectiva educării copiilor, cât și din cea a locurilor de muncă oferite acestora. Oaspetele nipon a subliniat încrederea și prietenia cu care este privită România și a mulțumit pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6, București-Otopeni. Totodată, a fost transmis interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat importanța colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din București și oamenii de știință din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea și dezvoltarea industriei laserului, având o relevanță strategică. O  nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în țara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării și inteligenței artificiale. Din perspectiva relațiilor culturale, a fost menționată decizia țării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale și la o mai bună cunoaștere a țării noastre de către publicul japonez.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizații economice la nivel global“ - au mai precizat reprezentanții Guvernului României.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 350

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 403

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 841

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 649

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1198

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 724

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 352

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 575

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 945

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 582

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1183

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 566

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 689

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 765

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 747