Prima Doamnă a SUA Jill Biden le-a spus mamelor din Ucraina că sunt uimitoare. Ce mesaj le-a transmis românilor (VIDEO)

Carmen Iohannis și Jill Biden. Foto: facebook/administratia PrezidențialăPrima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au discutat, sâmbătă, la Şcoala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, cu mame şi profesoare refugiate din Ucraina.

În cadrul întâlnirii, Jill Biden le-a spus mamelor din Ucraina că sunt uimitoare, având şi cuvinte de laudă la adresa poporului român: "Voi sunteţi eroi!", conform Agerpres.ro

La rândul ei, Carmen Iohannis a transmis poporului ucrainean că se poate baza pe ajutorul României: "Vă iubim, sunteţi prietenii noştri. Suntem aici să vă alinăm durerea şi vrem cu adevărat să facem tot ce putem pentru a vă ţine în siguranţă".


Mamele din Ucraina le-au explicat celor două doamne greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea lor în România, dar şi despre ajutorul primit din partea poporului român.

Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană.

Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială "Uruguay" a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor.

"Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine. M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: 'Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor'. Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: 'Nu mai speriaţi oamenii!'. Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: 'Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?'. Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi", a povestit o altă profesoară ucraineană.


O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.

"Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi! (...) Este uimitor cum aţi venit cu ideea acestei şcoli, structurată special pentru copiii ucraineni. Avem aceste mame incredibile aici, aşa că vă mulţumesc foarte mult. Vreau să-i mulţumesc Primei Doamne a României pentru că a primit toţi aceşti oameni. Oamenii dumneavoastră sunt atât de minunaţi. Nu ştiu dacă vreţi să spuneţi câteva cuvinte despre poporul dumneavoastră, pentru că voi sunteţi eroi. Vă mulţumesc foarte mult", li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina, după care a rugat-o pe Carmen Iohannis să spună câteva cuvinte.

"Doctor Biden, suntem foarte recunoscători că aţi iniţiat această activitate, acest eveniment de astăzi. Sunt foarte recunoscătoare că v-aţi făcut timp şi aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Noi i-am iubit întotdeauna pe americani şi suntem bucuroşi că ne asiguraţi securitatea. Trăim în momente şi într-o situaţie foarte tensionată, de aceea este foarte important să fim uniţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru această oportunitate, pentru că aţi venit alături de noi, ne-aţi adus speranţă şi avem sentimentul că ne putem baza pe dumneavoastră. Este foarte important pentru noi toţi, atât pentru prietenii ucraineni, cât şi pentru noi", a declarat Carmen Iohannis.

"Există speranţă. Este tot ce avem nevoie", a completat-o Jill Biden.

"Vreau să mulţumesc poporului meu, românilor, sunt foarte mândră să spun că am ştiut dintotdeauna că românii sunt ospitalieri, dar acum au arătat o primire atât de bună pentru aceşti oameni. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat: ONG-uri, voluntari, organizaţii şi trebuie să recunosc că şi autorităţile au făcut o treabă foarte bună. Într-o perioadă atât de scurtă au reuşit să facă ceva pentru copii, să-i implice în activităţi, să-i facă să uite de problemele şi durerile lor. Transmitem poporului ucrainean că se poate baza pe noi. Vă iubim, sunteţi prietenii noştri. Suntem aici să vă alinăm durerea şi vrem cu adevărat să facem tot ce putem pentru a vă ţine în siguranţă", a mai spus Carmen Iohannis.


Jill Biden şi Carmen Iohannis au vizitat anterior două săli de clasă. În prima, preşcolari şi elevi de clase primare au decupat mânuţe din hârtie sau un 'copac al prieteniei' în culorile steagului ucrainean.

În cealaltă clasă, copii mai mari au făcut puzzle-uri cu tematică prietenoasă. Grupele de elevi au fost coordonate de un profesor român şi unul ucrainean.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a ajuns vineri în România, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO.

  Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a fost din nou testată pozitiv pentru coronavirus

25 Aug 2022 1113

Detalii despre rochia pe care Carmen Iohannis a îmbrăcat-o la întâlnirea cu Jill Biden. ”Toate ţinutele sunt returnate designerului”

09 May 2022 1390

Jill Biden, vizită în Ucraina, după călătoriile în România și Slovacia. Prima doamnă s-a întâlnit și cu soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska

08 May 2022 1379

Carmen Iohannis, mesaj după vizita Primei Doamne a SUA „Grija pentru suflet şi comunicarea n-au graniţe!”

07 May 2022 2180

Consilier PNL România a reuşit să sprijine aproape 900.000 de mii de persoane alungate de război

07 May 2022 1455

Sorin Cîmpeanu „Elevii și profesorii români au dat dovadă de solidaritate”

07 May 2022 1822

Jill Biden și Carmen Iohannis, în vizită la o școală care găzduiește elevi ucraineni (VIDEO)

07 May 2022 1546

Imagini de la întâlnirea dintre Jill Biden cu preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen

07 May 2022 1346

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden se întâlnește astăzi cu Carmen Iohannis

07 May 2022 1231

Jill Biden le-a servit mâncare militarilor americani de la Baza Mihail Kogălniceanu (VIDEO)

06 May 2022 1608

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2022 1824

Județul Constanța Noi echipamente militare au sosit în Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu (VIDEO)

06 May 2022 1580

Prima doamnă a SUA, Jill Biden în vizită în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Este programată și o întâlnire cu Carmen Iohannis

06 May 2022 1439

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, vine în România. Se va întâlni cu militarii din Baza de la Mihail Kogălniceanu

02 May 2022 1790

Willow, o pisică tigrată adoptată de familia Biden, este noua mascotă a Casei Albe. Unde a văzut-o prima dată soția președintelui

28 Jan 2022 1318