Prima întâlnire a Consorțiului Universitaria în noua sa formulaÎn perioada 22-24 octombrie 2021, a avut loc prima întâlnire a Consorțiului Universitaria în noua sa formula, cuprinzând șapte universități:
 
Academia de Studii Economice din București
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Universitatea din București
Universitatea de Vest din Timișoara,
Universitatea din Craiova
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu 

Întâlnirea a fost onorată cu prezența fizică a rectorilor, președinților de senat, altor reprezentanți ai conducerii universităților la Centrul de Perfecționare Complex Predeal „Ion Gh. Roșca” al Academiei de Studii Economice din București.

Reuniunea s-a desfășurat cu respectarea normelor legale impuse în contextul pandemiei Covid-19.
 

Lucrările întâlnirii s-au desfășurat în plen și pe 10 paneluri structurate pe teme actuale care vizează politicile educaționale din învățământul superior și specificul desfășurării activității în universități în contextul constrângerilor impuse de situația pandemică prelungită.  
 
În continuare vă prezentăm rezoluțiile principale ale întâlnirii transmise de Consorțiul Universitaria:

 

„ 1. În cadrul lucrărilor de la Predeal, Consiliul de Administrație al Consorțiului a analizat și aprobat cu unanimitate de voturi acordarea calității de membru asociat pentru Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În această formula extinsă, bazată pe valori comune ale comunității academice și pe concurență constructivă, cele nouă universități membre ale Consorțiului Universitaria reunesc 42,43% din numărul de studenți și, respectiv, 32,38% din cadrele didactice titulare la nivel național.
 
2. Universitățile din Consorțiu reiterează ferm, și cu această ocazie, necesitatea și importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități pentru revenirea cât mai rapidă și în condiții de siguranță maximă la învățământul prezențial și la o activitate universitară normală.
 
3. Participanții consideră imperativă reglementarea în regim de urgență, prin acte normative la nivel național (ordin de ministru sau lege),a accesului în universități pe bază de Certificat verde, demers susținut cu fermitate de reprezentanții conducerilor universităților și ai studenților.
 
4. Având în vedere experiența acumulată în ultimii doi ani universitari, bazată pe desfășurarea preponderent online a activităților în contextul situației pandemice prelungite, participanții la întâlnire solicită Ministerului Educației crearea cadrului legislativ prin care universitățile să poată decide, pentru anumite domenii de studii și activități didactice, organizarea procesului educațional în regim online/hibrid și după încheierea pandemiei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, în baza unor standarde elaborate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Este incontestabilă schimbarea paradigmei educaționale și faptul că ea constituie o provocare majoră la adresa cadrului regulamentar universitar, care trebuie să o susțină.
 
5. Participanții solicită ca, având în vedere constrângerile temporale din acest an, fondurile alocate de Ministerul Educației în baza Ordinului nr. 5255/2021 să poată fi reportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale, concomitent cu eliminarea restricțiilor în privința categoriilor de cheltuieli eligibile.
 
6. Universitățile membre ale Consorțiului Universitaria vor continua să utilizeze toate oportunitățile pentru a-și menține activă prezența comună pe piață educațională internațională, adaptându-și la noul context pandemic activitățile specific internaționalizării.
 
7. Consorțiul Universitaria susține solicitarea reprezentanților studenților de creștere a subvenției cămine-cantine și a pragului minim al bursei sociale, concomitent cu creșterea bugetului per total, pentru a nu fi redus numărul de burse acordate.

8. Consorțiul Universitaria pledează pentru întărirea dialogului social în vederea asigurării unui cadru de muncă protejat și sigur, a aplicării integrale a Legii salarizării (Legea 153/2017) și a Contractului colectiv de muncă.
 
9. În cadrul parteneriatelor cu mediul de afaceri, esențiale pentru dinamica universităților, Consorțiul Universitaria va derula împreună cu Banca Comercială Română, proiecte de tip policy papers prin care să vină în întâmpinarea nevoilor sociale și ale decidenților, axate pe digitalizare.
 
10. În cadrul întâlnirii de la Predeal a fost semnat Contractul de parteneriat al Consorțiului Universitaria cu Alianța Colegiilor Centenare, care vizează o viitoare colaborare reciproc benefică pentru calitatea pregătirii viitorilor profesioniști ai țării. Consorțiul Universitaria va continua să acționeze ca o structură dinamică și unitară și să-și consolideze poziția pe piața națională și internațională a învățământului universitar. Membrii Consorțiului Universitaria își reafirmă public disponibilitatea și deschiderea spre dialogul constructiv și schimbul de bune-practici cu celelalte consorții universitare din țară pentru a contribui la creșterea calității și promovarea excelenței în învățământul superior din România.
 
Echipa de comunicare a Consorțiului Universitaria
Predeal, 23 octombrie 2021”


Sursă foto: Universitatea „Ovidius” din Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

21 Jan 2022 649

Universitatea „Ovidius” din Constanţa face angajări. Ce posturi sunt vacante

10 Jan 2022 1037

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 530

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Care sunt condițiile de participare la concurs

07 Jan 2022 1085

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează șef de birou în cadrul Biroului Rectorat și Registratură

07 Jan 2022 651

Universitatea „Ovidius” din Constanța Cine sunt câștigătorii concursului de fotografie „Suntem sănătoși?”

05 Jan 2022 890

Universitatea Ovidius din Constanţa a finalizat proiectul PERFORM DIDACT. Ce prevede acesta

05 Jan 2022 658

Universitatea Ovidius din Constanța pregătește organizarea unui eveniment sportiv de mare anvergură

18 Dec 2021 769

Universitatea Ovidius din Constanța Facultatea de Construcții a fost desemnată Centru Regional de examinare pentru atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte

17 Dec 2021 662

Universitatea Ovidius din Constanța Masă rotundă dedicată standardelor deontologice și etice în conceperea și scrierea lucrărilor academice

15 Dec 2021 689

Universitatea Ovidius - Facultatea de Arte Artistul care l-a învins pe Dali, invitat special al expoziţiei „Sacrul în artă”

15 Dec 2021 689

Universitatea Ovidius din Constanța Vernisajul expoziției „Sacrul în artă“

15 Dec 2021 600

Universitatea Ovidius din Constanța intenționează să construiască un teren sintetic de fotbal

15 Dec 2021 726

Universitatea Ovidius din Constanța Webinar despre provocările sistemului de sănătate mintală din România

14 Dec 2021 633

Universitatea Ovidius din Constanţa Workshop internațional pentru promovarea Facultății de Litere

14 Dec 2021 599