Actualitate

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, citită în Parlament

Zilele lui Ludovic Orban la Palatul Victoria sunt numărate.

 Confruntat cu prima moţiune de cenzură, Executivul Orban are şanse mici să mai rămână la putere, spun surse politice din PNL, scrie antena3.ro. 

Iar calculele arată că balanţa inclină în favoarea social democraţilor.

Plenul Parlamentului s-a reunit pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. 

Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă următoare a Birourilor permanente.

Joi, PSD a depus moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

Ce conține moțiunea de cenzură

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură.

În moţiunea de cenzură se menţionează că sunt încălcate standardele electorale. 

"Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit.

Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Aceştia consideră că decizia de a modifica legislaţia electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la marginea Europei.

"Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative.

Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!", se mai arată în textul moţiunii.

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură.

În moţiunea de cenzură se menţionează că sunt încălcate standardele electorale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE A trecut moțiunea! Guvernul Orban este demis

05 Feb 2020 1603

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, votată astăzi

05 Feb 2020 1123

Când va fi dezbătută și votată moţiunea de cenzură

04 Feb 2020 676

Ludovic Orban „Parlamentarii PNL vor fi în plen și vor vota împotriva moțiunii de cenzură“

03 Feb 2020 665

Moțiunea de cenzură a PSD va fi citită luni

30 Jan 2020 728

Vineri, social democrații depun moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Orban

27 Jan 2020 810

LIVE TEXT Parlamentarii PSD de Constanţa vorbesc despre atmosfera de la moțiune (galerie foto+video)

11 Oct 2019 1065

Ședință la PSD, programată vineri

10 Oct 2019 580

LIVE TEXT Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă (galerie foto)

10 Oct 2019 1413

Premierul Viorica Dăncilă ,, Nu am emoţii, moţiunea nu va trece"

06 Oct 2019 603

UPDATE Opoziția a depus moțiunea de cenzură, la Parlament

01 Oct 2019 703

Textul moțiunii de cenzură a PNL Guvernul Dăncilă este considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani. Ce spune premierul

25 Sep 2019 1000

Guvernul Dăncilă, sub semnul întrebării. Cum vor vota la moţiune parlamentarii de Constanţa!

25 Sep 2019 740

Stelian Ion (USR) - „Solicităm PRO România şi ALDE să-şi exprime în mod explicit poziţia cu privire la moţiunea de cenzură!“

17 Sep 2019 731

Turcescu (PMP) - „Voturile PRO România şi ale minorităţilor, esenţiale pentru succesul moţiunii de cenzură“

13 Jun 2019 2538