Primăria Constanța ar putea prelua în administrare lacul Tăbăcărie aflat sub tutela AMPA, urmare a unei decizii judecătorești

 
  • Pentru reabilitarea Lacului Tăbăcărie, singura soluție este preluarea acestuia în administrarea Primăriei Constanța
  • Lacul Tăbăcărie se află în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultuă 
  • Din anii '90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral
  • Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR – ABADL
  • Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie
 
Pentru reabilitarea Lacului Tăbăcărie, singura soluție este preluarea acestuia în administrarea Primăriei Constanța, susține Bogdan Bola, director al Apelor Române Dobrogea – Litoral și viitor deputat în Parlamentul României.
 
"În cadrul unei întâlniri, care a avut loc săptămâna trecută, între conducerea ABADL și primarul municipiului Constanța, s-au discutat mai multe teme de interes pentru constănțeni și urbea noastră.
 
Una dintre problemele majore ridicate de reprezentanții instituțiilor noastre a fost cea legată de igienizarea/modernizarea/administrarea Lacului Tăbăcărie. Atât noi, cât și domnul primar Vergil Chițac am căzut de acord că trebuie luate măsuri urgente.
 
În cadrul acestei întruniri de informare privind istoricul și statutul Lacului Tăbăcărie, am propus primarului preluarea în administrare a lacului, prezentându-i și modalitatea în care se poate face acest lucru, din punct de vedere administrativ.
 
Am reamintit că reabilitarea și gospodărirea acestui lac de mici dimensiuni, urbanizat, puternic antropizat de construcțiile edificate în zonele riverane, se poate face numai de către cei care dețin cuveta lacului și luciul de apă, lucrările de amenajare și de apărare a malurilor lacului, precum și terenurile aferente zonei de protecție a malurilor (cei 5 metri lățime de la linia apei deținuți deja de Primăria Constanța)”, afirmă Bogdan Bola.
 
Pentru igienizarea, decolmatarea, modernizarea și încadrarea armonioasă peisagistică a lacului Tăbăcărie în contextul dezvoltării urbanistice zonale este nevoie de trecerea din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultuă (ANPA) în cea a administrației locale, la fel cum s-a întâmplat cu  lacul Ciuperca care este administrat de Primăria Tulcea și salba de lacuri Băneasa – Herăstrău –Floreasca - Colentina – Tei administrate de Primăria București.
 

Despre Lacul Tăbăcărie

 
Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR - ABADL.
 
La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL.

 
Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie.
 

Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie.
 
Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul “Pescărie”.
 
În anii 1978-1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța.
 
Din anii '90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
 
 
Citește și:
 
Constănțeanul supărat. Lacul Tăbăcărie se află într-o situație dramatică. Constănțenii sunt chemați să dea o mână de ajutor pentru ecologizarea lacului și parcului

În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 373

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 789

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 775

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 469

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1551

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de firma familiei directorului RAR, Marian Butnaru! Despre ce este vorba?

30 Mar 2024 603

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 542

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 521

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 349

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 625

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 625

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 607

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 615

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 1059

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 686