Primăria Cumpăna „Ia tradiţională românească, izvor nesecat de creativitate culturală”

Ziua Iei la Cumpăna. Sursă foto: Primăria Cumpăna
  • Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei“ a trecut recent de Camera Deputaţilor şi a fost promulgat la data de 21 iunie de către preşedintele ţării.

Primăria comunei Cumpăna celebrează așa cum se cuvine Ziua Iei. Astăzi, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, este marcată Ziua Universală a Iei, care ne reamintește în fiecare an de cămașa tradițională românească, veșmântul sacru ce face legătura cu străbunii și care este de o frumusețe covârșitoare, se arată într-un comunicat transmis de Primăriia Cumpăna. 

Acest demers, iniţiat în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, şi-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei“ a trecut recent de Camera Deputaţilor şi a fost promulgat la data de 21 iunie de către preşedintele ţării.

Este o sărbătoare a modernității, un efort pe care contemporaneitatea îl face pentru a restitui memoria portului tradițional.

„Sărbătoarea iei, celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, una dintre cele mai emblematice piese ale folclorului şi expresiei artistice româneşti, cu o valoare simbolică pentru portul şi tradiţiile ancestrale din ţara noastră, care amintește de lada cu zestre a bunicii.

Ia  tradiţională românească, izvor nesecat de creativitate culturală, s-a născut din necesitate şi simţ practic şi a căpătat o valoare artistică şi sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente.

Ea vorbește de la sine despre propriile noastre origini și rădăcinile pe care le avem. Aceasta se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală. Ia scoate în evidență frumusețea femeii, iar în ultimii ani a început să fie foarte apreciată, inclusiv de generația tânără“, spun reprezentanții Primăriei Cumpăna. 


Astăzi, ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna informează cetățenii de o nouă acțiune de dezinsecție

11 Aug 2022 521

Primăria a eliberat autorizația de construire și amenajare de șantier, dar lucrările nu vor începe prea curând. Ce presupune investiția „Perdea verde” din zona de sud a municipiului Constanţei (DOCUMENT)

09 Aug 2022 3823

Comuna Cumpăna din județul Constanța a obținut statutul de Partener Instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

03 Aug 2022 521

Primăria Cumpăna Când are loc a doua etapă de dezinsecție în localitatea constănțeană

29 Jul 2022 792

Vizită importantă la Cumpăna! Au fost discuții referitoare la nevoile existente la nivelul comunei pentru persoanele vârstnice fără aparținători

25 Jul 2022 657

Primăria Cumpăna Cursuri pentru tinerii din localitate, organizate prin fonduri europene

08 Jul 2022 659

Primăria Cumpăna, anunț important cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor

05 Jul 2022 796

Primăria Cumpăna anunță când va avea loc prima etapă de dezinsecție

24 Jun 2022 638

Primăria Cumpăna Mariana Gâju, prezentă la o conferință națională la Vaslui. Ce subiecte au fost abordate

21 Jun 2022 681

Primăria Cumpăna Anunț cu privire la investiția privind extinderea rețelelor de distribuție apă și canalizare (GALERIE FOTO)

17 Jun 2022 712

Festivitate de final de an, la Cumpăna, pentru elevi

13 Jun 2022 819

Primăria Cumpăna 50 de locuri disponibile la After-school! Iată când sunt înscrierile

07 Jun 2022 759

Primăria Cumpăna Cine sunt câștigătorii Festivalului-Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri Interpreţi „Dor De Cânt Românesc”

04 Jun 2022 861

România, gazda Concursului Internațional „Balkan Junior”. Evenimentul organizat în Campusul Școlar din Cumpăna, județul Constanța

25 May 2022 707

Primăria Cumpăna organizează Festivalul-Concurs pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc”

25 May 2022 991