Primăria Năvodari actualizează Planul Urbanistic General (document)

  • La APM Constanța a fost publicat documentația pentru reactualizarea Planului Urbanistic General pentru Năvodari
  • Documentul integral poate fi vizualizat în secțiunea „Documente”
 
Primăria orașului Năvodari a depus la Agenția pentru Protecția Mediului documetnația pentru reactualizarea Planului Urbanistic General.
 
Suprafaţa administrativă a Oraşului Năvodari este de 6.771 ha (anexa 2- plan situatia existenta, in format electronic, pe CD) şi este constituită din suprafaţa agricolă (teren arabil, paşuni şi fâneţe, vii şi livezi), suprafaţa fondului forestier, suprafaţa ocupată de construcţii şi amenajări de infrastructura (căi de comunicaţie, echipare energetică, lucrări de gospodarie a apelor), ape şi bălţi şi suprafaţa aferentă intravilanului (constructii si amenajari), delimitata prin planurile urbanistice. Această suprafaţă constituie cca. 1% din suprafaţa judeţului Constanţa şi se caracterizează prin multitudinea categoriilor de folosinţă.
 
Din analiza situatiei existente, se poate observa că predomină tipul de locuire individuală, cu regim de Înălţime maxim P+2, dar sunt prezente şi celelalte tipuri (semicolectivă, colectivă) şi regim mediu și mare de înălțime. Acestă funcțiune este concentrată în special în trupul central al orașului, dar cunoaște o dezvoltare accentuată în zona Mamaia Nord, atât ca funcțiune unică, între DC86 și Canal, cât și o mixare cu funcțiuni turistice în zona dintre DC86 și plajă. Nu există o mare varietate de instituții și echipamante publice, iar cele existente sunt puține ca număr, fiind concentrate în zona centrală din trupul principal al orașului. Se poate observa lipsa acestora în zona Mamaia Nord.
 
Din punct de vedere al dezvoltării activităților, orașul Năvodari poate merge pe două direcții principale, care se regăsesc în cele două obiective enuntate mai jos, concomitent cu încurajarea dezvoltării infrastructurii pentru sectorul terțiar.
 
OBIECTIV 1. Năvodari pol economic prin extinderea și consolidarea rolului pe care îl are în activităţi ca: rafinare produse petroliere, transport pe canalul navigabil, port la Marea Neagră, precum și prin distribuția echilibrată a activităților și modernizarea rețelelor de comunicații și transport.
 
Elemente PUG
· consolidarea, extinderea și promovarea orașului Năvodari;
· menținerea și modernizarea infrastructurii de transport și profilului industrial;
· transformarea zonei de nord, zona care include platforma portuara și Petromidia, în zonă destinată strict activităților economice, cu profil industrial.
 

Concomitent cu cele de mai sus, în  sprijinul dezvoltării sectorului economic:
· identificarea posibilităților de extindere și dezvoltarea a infrastructurii pentru IMM-uri;
· rezervarea suprafațelelor de teren necesare pentru sectorul IMM;

· lărgirea profilului transversal al DJ226, la 4 benzi de circulație;
· rezervarea coridoareleor necesare pentru viitoarele artere de legatură;
· asigurarea de rezerve de teren necesare pentru dezvoltări pe termen lung și evoluții imprevizibile.
 
OBIECTIV 2. Mamaia Nord stațiune turistică dezvoltată în prelungirea stațiunii Mamaia, prin valoriflcarea potențialului turistic, dezvoltarea și asigurarea infrastructurii turistice și de transport necesare.
 
Elemente PUG

· valorificarea locatiilor vacante pentru dezvoltarea infrastucturii turistice;
· reglementarea detaliata a dezvoltarii infrastructurii turistice prin PUZ Statiunea Mamaia Nord;
· rezervarea zonei adiacente plajei pentru realizarea unor zone publice, zone verzi si de agrement;
· rezervarea suprafetelor necesare de teren pentru realizarea la limita plajei a drumului de coasta, al carui profit transversal propune si realizarea unui pfetonal, a unor piste pentru biciclisti si a parcarilor;
· restructurarea Taberei Navodari, in sensul modernizarii si extinderii spatiilor de cazare si a dotarilor existente (in special a dotarilor de agrement), a introducerii de noi spatii de cazare si de dotari compatibile cu caracterul zonei, reamenajarea spatiilor verzi si plantate, introducerea de noi spatii verzi si plantate (in special cu caracter sportiv si de loisir), precum si amenajarea unor zone verzi cu caracter tematic (parcuri tematice cu dotari aferente;
· Reglementarea detaliata a operatiunii de restucturare a Taberei Navodari, prin PUZ Tabara Navodari;
· Realizarea unei marine port de agrement la sud de Digul de Sud al incintei portuare;
· Largirea profilului DC86, de la 2 la 4 benzi de circulatie, pentru evitarea supraaglomerarii ce are loc in special in sezonul estival;
· Amenajarea unor instalatii de agrement in zona Lacului Siutghiol;
· Transformarea falezei Canalului Poarta-Alba Midia, in zona de inters turistic si local, prin amenajari cu spatii publice, zone verzi si terase de alimentatei publica;
· Realizarea unui pod rutier peste Canalul Poarta-Alba Midia, care sa asigure o lagatura mai facila cu zona de sud a orasului Navodari, zona in care sunt rezervate suprafete de teren penlru realizarea unor zone verzi( pare tematic. zona de agrement si sport) si comerciale (centru comercial, mall etc);
· Realizarea unei ecluze intre Canalul Poarta-Alba Midia si Lacul Siutghiol;
· Valorificarea sitului arheologic -insula Ostrov prin amenajarea unui parc tematic istoric
 
Se urmăresc:

· eliminarea surselor de poluare provenite de la unităţile industriale şi agricole existente, reducerea poluării fonice, noxe şi pulbere rezultate din traficul rutier,
· limitarea extinderii intravilanului cu suprafeţe ce nu sunt justificate prin existenţa unor potenţiali investitori sau solicitări expres din partea populaţiei,
· regularizarea şi eliminarea zonelor inundabile de pe parcursul cursurilor de apă existente, protejarea fondului forestier, mărirea suprafeţelor verzi amenajate, de sport, de protecţie şi tehnice.
· Impunerea de interdicţii permanente de construire în baza culoarelor de protecţie ale infrastructurii tehnice, a zonelor de protecţie sanitară şi a zonelor de protecţie a bazinelor hidrografice.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.




Citește și:

Dragoș Iulian Tudoran, undă verde de la Mediu pentru un bloc de patru etaje în Mamaia Nord

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se cere anularea autorizației de construire Când s-ar putea lua o decizie în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Blue Ink Residence SRL?

14 Apr 2024 585

Primăria Năvodari caută salvamari pentru sezonul estival 2024. Contractul de peste 3,7 milioane de lei, scos la licitație (Document)

09 Apr 2024 595

Primăria Năvodari, județul Constanța a semnat contractul de finanțare Căminul Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, renovat energetic cu bani din PNRR

07 Apr 2024 1104

Cumpărări directe Constanța Primăria Năvodari închiriază autocisternă pentru udat spații verzi (DOCUMENT)

07 Apr 2024 969

Licitații Constanța Primăria Orașului Năvodari, licitație deschisă pentru servicii de asigurare obligatorie și facultativă a imobilelor aflate în proprietatea orașului (DOCUMENT)

01 Apr 2024 392

Primăria Năvodari, județul Constanța scoate la licitație vânzarea unui teren în intravilan

31 Mar 2024 615

Următorul termen stabilit în luna aprilie Decizii importante în dosarul JT Grup Oil SA vs. primarul și UAT Năvodari

31 Mar 2024 472

Primăria Năvodari anunță licitație pentru închirierea unor spații destinate birourilor

30 Mar 2024 432

Justiție Constanța Primăria Năvodari pierde un nou proces deschis Inspectoratului de Stat în Construcții

29 Mar 2024 721

Atribuiri Constanța Primăria Năvodari achiziționează urnă mobilă. Ce firmă o va furniza (DOCUMENT)

28 Mar 2024 465

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 579

Primăria oraş Năvodari organizează licitaţie publică, în orașul Năvodari, strada Tineretului

22 Mar 2024 356

Justiție Constanța Primăria Năvodari pierde un nou proces în fața Inspectoratului de Stat în Construcții

20 Mar 2024 620

Prefectura Constanța cere anularea autorizației de construire pentru Wave House SRL. Stadiul dosarului

16 Mar 2024 746

Cumpărări directe Constanța SC Apă Canal Proiect SRL, contract de 110.000 lei cu Primăria Năvodari (DOCUMENT)

16 Mar 2024 592