Primăria nu dă niciun leu, dar „Ziua Marinei trebuie să devină un brand pentru Constanţa“Forţele Navale Române promit, anul acesta, o ediţie deosebită a Zilei Marinei, ajunsă la cea de-a 112-a aniversare. Programul din 2014 se derulează sug egida Lunii Spiritualităţii Marinăreşti şi cuprinde mai multe etape. Noutatea acestei ediţii constă în organizarea, în perioada 11-13 august, a unor ateliere interactive, de genul scufundărilor, dar şi în faptul că, după foarte mulţi ani, de Ziua Porţilor Deschise, în Portul Sulina va putea fi vizitată şi o navă militară.

Programul detaliat al activităţilor organizate de Forţele Navale Române în perioada 8-15 august a fost discutat ieri, în contextul unei conferinţe de presă derulate la Comandamentul Flotei, conferinţă la care au participat, alături de comandorul Mihai Panait, Şerban Berescu, director Siguranţa Navigaţiei din cadrul Autorităţii Navale Române (ANR), Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării, dar şi Petrică Munteanu, şeful Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.
„Săptămâna Mării, între 10 şi 14 august, a fost structurată pe cinci zile de activităţi, acţiuni desfăşurate pe esplanada comandamentului Flotei şi în Portul Tomis. Pentru fiecare din cele cinci zile am încercat să aducem colaboratorii, unităţile militare subordonate, unităţile militare colaboratoare din cadrul Forţelor Navale pentru a dezvolta conştiinţa maritimă în rândul cetăţenilor, pentru a demonstra capabilităţile şi a arăta aspecte din cadrul pregătirii noastre de zi cu zi pe parcursul unui an de instrucţie“, a declarat comandorul Mihai Panait. „Începem cu Ziua Învăţământului de Marină pe 10 august şi finalizăm cu Ziua Eroilor Marinari, celebraţi pe data de 14 august. Într-una din zile, la Ziua Resurselor Mării, vom avea ateliere interactive unde vrem să implicăm turiştii, populaţia civilă, de exemplu, în ateliere de scufundare şi sperăm să aibă un succes deosebit pentru turişti şi pentru publicul constănţean“, a adăugat Panait.

„Neplăcut surprinsă că nu se găseşte o finanţare mai consistentă“

Corina Martin, preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral Delta Dunării, care a devenit oficial, de anul acesta, unul dintre organizatorii evenimentelor dedicate Zilei Marinei, a mărturisit că este „neplăcut surprinsă că nu se găseşte o finanţare mai consistentă“ pentru un eveniment care ar trebui să fie un simbol pentru oraşul-port. Ce-i drept, implicarea Asociaţiei Litoral - Delta Dunării de anul acesta nu este, nici ea, copleşitoare, în sensul că ea va face nişte flyere, bannere şi mash-uri. Martin a ţinut să menţioneze însă, în mai multe rânduri, că evenimentele dedicate Zilei Marinei figurează oficial în calendarul de evenimente al Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.
Nu mai puţin important, Corina Martin şi-a luat angajamentul ca, începând din 2015, să facă lobby pe lângă Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa pentru ca cele două instituţii să cofinanţeze evenimentul. „Noi trebuie să găsim cofinanţare pentru ca, de anul viitor, să avem mai multă strălucire“.

Ziua Marinei fără artificii

Până la strălucirea de anul viitor însă, ediţia 2014 a Zilei Marinei se anunţă săracă. De exemplu, anul acesta, cerul Constanţei nu va mai fi luminat de artificii. În locul acestora, va fi organizat un joc de lasere.
În ceea ce priveşte fondurile alocate Zilei Marinei, niciunul dintre participanţii la conferinţa de ieri nu a dorit să dezvăluie la ce sumă de bani se ridică  evenimentul din 2014. Petrică Munteanu, director în Primăria Constanţa, a lăsat de înţeles că municipalitatea va participa, anul acesta, cu... zero lei. „Nu e treaba voastră, nu e treaba măgarului de unde beau oile apă“. Răspuns caracteristic lui Munteanu, e drept.

Potrivit comandorului Mihai Panait, manifestările dedicate sunt bugetate ca activităţi de instrucţie. Interesant, Şerban Berescu, director ANR, a declarat, ieri, că „Ziua Marinei trebuie să devină un brand pentru Constanţa“. Va fi interesant de urmărit cum anume urmăresc organizatorii să transforme evenimentul într-un brand, de vreme ce, iată, pentru moment, austeritatea pare a fi cuvântul de ordine.
Amintim că, în august 2008, fostul prefect al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, anunţa că ediţia din acel an a manifestărilor dedicate Zilei Marinei beneficia de un buget de 100.000 de euro.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, dotează școlile cu mobilier nou (DOCUMENT)

18 Jun 2024 193

Iată de ce a fost anulată procedura de atribuire a contractului cadru pe 5 ani privind dezinsecția din Constanța

18 Jun 2024 241

Alegeri locale 2024 Târguşor Averea și interesele candidaților intrați în cursa pentru funcția de primar la Târguşor (DOCUMENTE)

18 Jun 2024 182

Primăria Constanța, recurs de 40 de milioane de euro la Curtea Supremă! Proces cu inculpații din dosarul Polaris

18 Jun 2024 239

Magistrații au respins recursul în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL și primarul municipiului Constanța

18 Jun 2024 229

Alegeri locale 2024 Averea și interesele candidaților pentru funcția de primar la Limanu, județul Constanța (DOCUMENTE)

17 Jun 2024 466

Primăria Constanța va amenaja un drum, prin Confort Urban pentru investitorul Blue Bike Concept

17 Jun 2024 581

Știri Constanța Se va resistematiza traficul pe bulevardul Tomis! Anunțul Primăriei

17 Jun 2024 684

Biserica de la Macul Roșu A fost stabilit un prim termen în cel mai nou dosar deschis de Parohia Izvorul Tămăduirii împotriva Primăriei Constanța

17 Jun 2024 515

Știri Constanța S-au reluat acțiunile pentru deratizare în municipiu!

17 Jun 2024 369

Știri Constanța Anunț important despre iluminatul public de pe bulevardul 1 Mai și șoseaua Mangaliei

17 Jun 2024 429

Lăsat în paragină și uitare, imobilul se degradează pe zi ce trece Niciun investitor nu este interesat de hotelul Palace din Constanța, monument istoric

16 Jun 2024 1242

Vivo Mall din Constanţa se va extinde. Tripont Invest SRL, firma care deține centrul comercial, un nou act de urbanism obținut de la Municipalitate

16 Jun 2024 1809

Alegeri locale 2024 Medgidia Averea și interesele candidaților intrați în cursa pentru funcția de primar la Medgidia (DOCUMENTE)

16 Jun 2024 757

Cumpărări directe Constanța Primăria Saraiu a cumpărat servicii de cadastru sistematic. Iată de la ce firmă (DOCUMENTE)

16 Jun 2024 334