Primarii trebuie sa angajeze experti rromi

Strategia nationala incepe sa se miste

Guvernul a actualizat Strategia de imbunatatire a situatiei rromilor si a adoptat planul general de masuri pentru perioada 2006-2008, printr-o hotarare adoptata in urma cu trei zile. Noile masuri promovate de strategia actualizata sunt mai concrete deoarece exista mai multe politici publice care includ rromii. Masurile au drept obiectiv imbunatatirea semnificativa a situatiei etnicilor prin promovarea unor actiuni de incluziune sociala. De asemenea, in planul general de masuri este prevazuta angajarea la nivelul primariilor, pana in trimestrul al doilea al acestui an, a unui expert local pentru rromi, care va constitui principalul mediator intre comunitatea locala de rromi si autoritatile administratiei locale. Expertul trebuie sa fie o persoana buna cunoscatoare a chestiunilor comunitatii locale, delegata de aceasta pentru a o reprezenta in relatia cu institutiile publice, sustin reprezentantii Agentiei Nationale pentru Romi.Si la nivelul Prefecturii se va reconstitui, pana in trimestrul al doilea al acestui an, Biroul Judetean pentru Romi. Reprezentantii BJR vor constitui grupurile mixte de lucru pentru rromi, formate din membrii ANR, ai institutiilor administratiei publice centrale cu sediul in teritoriu, mediatori scolari si sanitari, inspectori pentru rromi si cadre didactice de etnie, reprezentanti ai comunitatilor si ai organizatiilor neguvernamentale. Totodata, planul general mai prevede includerea pe agenda primului-ministru, in cadrul video-conferintelor cu prefectii, a unui punct referitor la stadiul indeplinirii strategiei de imbunatatire a situatiei rromilor la nivel regional. Un punct castigat de minoritate se refera la constituirea, in curand, a unei retele nationale de oficii locale ale Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. CNCD va intocmi un raport anual de evaluare a discriminarii cetatenilor in raport cu administratia publica.In vederea realizarii obiectivului de dezvoltare a infrastructurii, corelat cu incadrarea in munca, se vor finanta integral sau partial proiecte si programe pentru lucrari de reabilitare sau constructie a locuintelor din zonele locuite inclusiv de rromi, asigurand participarea directa a comunitatilor locale la lucrari. Pentru acest obiectiv este planificata atragerea a 22 milioane de euro, fonduri europene. Pana in semestrul al doilea al acestui an se vor elabora programe de dezvoltare comunitara pentru revitalizarea meseriilor traditionale ale rromilor si pentru dezvoltarea capacitatii lor antreprenoriale. In final, minoritarilor nu le mai ramane decat sa contribuie la schimbarea imaginii negative intiparite de-a lungul timpului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 285

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 418

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 724

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 219

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 220

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 241

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 287

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 283

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 438

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 558

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 818

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 383

Univers SA s-a retras din societatea Aliment Murfatlar SRL. Iată care este noua structură a capitalului social

27 Mar 2024 423

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 451

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 335