Actualitate

Primarul interimar analizează Profesorul Gheorghe Dumitraşcu ar putea deveni cetăţean de onoare al Constanţei! (documente)Cel mai important istoric al Dobrogei, după unii specialişti, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, ar putea deveni cetăţean al municipiului Constanţa. Propunerea către Primărie s-a făcut de către un licean din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“.
 
„Bunul Dumnezeu m-a făcut de-aşa fel încât să nu mă mulţumesc, pur şi simplu, cu banalitatea. Poate de aceea am căutat şi am găsit mari personalităţi care să-mi întregească devenirea. Dar Ileana Vulpescu şi Gheorghe Dumitraşcu, dincolo de a-mi fi maeştri, sunt ai României, pentru că României şi-au închinat opera. Ei nu au ştiut şi nu ştiu nimic de propunerile pe care le-am înaintat Universităţii «Ovidius» (care, astăzi, nu ar fi existat fără efortul conjugat al profesorului Dumitraşcu şi al lui Adrian Rădulescu). Am făcut-o pentru că trebuia ca cineva să întocmească şi să pună semnătura pe aceste acte de propunere la titlul de «Doctor Honoris Causa» (Litere), şi, respectiv, de «Profesor emerit» (Istorie). De ce spun asta? Pentru că niciun om de bun-simţ nu poate nega: 1) că Ileana şi Romulus Vulpescu sunt cei mai buni cunoscători din literatura română ai limbii franceze şi 2) că profesorul Dumitraşcu este cel mai important istoric al Dobrogei. Calitatea lor profesională excepţională este încununată de un naţionalism sincer, manifest, prin care şi-au câştigat locul în Panteonul naţiunii române, unde «analfabeţii» - aşa cum îi numea Adrian Păunescu -, de-atunci şi de-acum, nu vor putea intra niciodată.
 
Bineînţeles, doamna Vulpescu şi domnul Dumitraşcu sunt deasupra oricăror titluri, care, oricum, astăzi, au devenit rezultatul coteriilor, al tovărăşiilor dintre fel de fel de haimanale. Doamna Vulpescu este cea mai citită şi cea mai importantă scriitoare în viaţă a noastră. În ceea ce o priveşte, publicul a decis! Acum, nu-mi mai rămâne decât să solicit domnului primar Făgădău să facă public dovada iubirii pe care ştiu că o poartă culturii şi să ia act de cererea pe care am făcut-o Consiliului Municipal de a-i acord profesorului Dumitraşcu titlul de «Cetăţean de Onoare».
 
Dacă Facultatea de Istorie încă mai are privilegiul colaborării lui Valentin Ciorbea - care, sper, va fi consultat în ceea ce priveşte propunerea pentru Gheorghe Dumitraşcu -, Facultatea de Litere de  la «Ovidius», prin decizia luată, trădează ignoranţa şi reaua-credinţă ale celor care se pretind profesori şi umanişti“, ne-a declarat Ştefan Paraschiv, tânărul licean care luptă pentru recunoaşterea publică a Ilenei Vulpescu şi a prof. Gheorghe Dumitraşcu în Constanţa.

Profesorul din Nisipari, uitat de Universitatea „Ovidius“

În calitate de redactor-şef al revistei de cultură „Manifest Româneşte“, tânărul Ştefan Paraschiv a trimis o scrisoare cu titlu de propunere către conducerea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (UOC), prin care solicita sprijinul în ceea ce priveşte acordarea titlului de Profesor Emerit lui Gheorghe Dumitraşcu, istoric (doctor în Istorie al Facultăţii de Istorie - Universitatea Bucureşti, 1976), cercetător, om politic de primă mărime şi prezenţă remarcabilă în viaţa culturală a României ultimilor 50 de ani.
 
La cei 76 de ani, Gheorghe Dumitraşcu este o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată istoriei României, prin opera sa reuşind să devină unul dintre cei mai apreciaţi istorici şi profesori de istorie, un exemplu de conduită civică, dar şi unul de slujire a intereselor învăţământului şi ale statului român, se arată în motivarea solicitării formulate către conducerea UOC.
 
Solicitarea a ajuns în atenţia decidenţilor Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“, însă nu i s-a dat curs până în prezent, deoarece Consiliul facultăţii nu s-a întrunit încă pe anul în curs, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al UOC, Daniel Citirigă
 
Scriitoarea Ileana Vulpescu, „refuzată“  de conducerea UOC!
 
Paraschiv a solicitat Universităţii „Ovidius“ din Constanţa suport şi pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Ilenei Vulpescu, scriitor, traducător, dramaturg, eseist de primă mărime şi prezenţă remarcabilă în viaţa culturală a României ultimilor 50 de ani.
 
În vârstă de 83 de ani, Ileana Vulpescu este o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată limbii şi literaturii române, prin opera sa reuşind să devină unul dintre cei mai apreciaţi scriitori, un exemplu de conduită civică, dar şi unul de slujire a disciplinelor umaniste. Propunerea înaintată decidenţilor Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius“ a fost însă respinsă, pe motiv că Ileana Vulpescu nu a fost implicată niciodată în activitatea academică, didactică şi de cercetare din cadrul facultăţii, prin comparaţie cu celelalte personalităţi care au primit titlul de Doctor Hororis Causa la propunerea acestei facultăţi. Ileana Vulpescu, sursa foto: blog-libris.ro
 

„Să le arătăm respect cât mai sunt încă în viaţă!“

Iniţiatorul acestor propuneri, liceanul de clasa a XII-a Ştefan Paraschiv, consideră că atât profesorul Dumitraşcu, Ileana Vulpescu, cât şi alţi intelectuali uitaţi ar trebui să beneficieze de respectul comunităţii pe care au slujit-o sau din care se trag cât sunt în viaţă, cât se mai pot bucura de recunoaşterea publică, altminteri…
 
În acest sens, Consiliul Local al municipiului Constanţa analizează acordarea titlului de cetăţean de onoare prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu în următoarea perioadă. Cel puţin aşa sună răspunsul primit în urma solicitării de la viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.
 
Născut la 25 septembrie 1939, în comuna Nisipari din judeţul Constanţa, profesorul şi-a legat iremediabil destinul de locul natal.  Foştii elevi, studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius“ îl consideră un adevărat model intelectual. Ca o recunoaştere a valorii sale, omul de cultură a fost distins cu o serie de diplome de excelenţă şi de onoare. Din decembrie 1989 şi până în prezent, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu nu a primit nicio decoraţie sau distincţie din partea statului român, în schimb, a primit diverse distincţii, în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de la diverse instituţii de învăţământ, cultură şi artă, dintre care cele acordate pentru calitatea de ctitor îl onorează în mod deosebit.
 
În perioada mai 1990 - decembrie 2000, Gheorghe Dumitraşcu a fost senator în Parlamentul României, timp de zece ani şi jumătate fiind membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României. Gheorghe Dumitraşcu a predat la universitate sub diverse forme, mai ales la masterat, până în februarie 2010.
 
Din februarie 2010 scrie, are mai multe cărţi bune de tipar. Participă la evenimente culturale, creşte tinere condeie cu drag de istorie şi literatură şi le vorbeşte tinerilor despre dragostea vieţii lui: istoria poporului român! În 2013, profesorul Dumitraşcu a primit titlul de cetăţean de onoare al satului Nisipari, în cadrul unei manifestări organizate de fostul primar al comunei Castelu, Nicolae Anghel.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza solicitarea adresată Primăriei municipiului Constanţa şi răspunsul Universităţii „Ovidius“. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

fara nume

14 Feb, 2016 16:38

Domnule Profesor Gheorghe Dumitrașcu nu contează daca oficialii Constantei iti dau sau nu o bucata de hârtie pe care sa scrie Cetatea n de Onoare al Constantei ,PTR. Ca tu esti CETĂȚEAN DE ONOARE prin tot ceea ce ai facut si esti!

Articole asemanatoare

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 1365

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, acordă Premiul „Gheorghe Dumitraşcu“

18 Jan 2018 993

Mesaj emoționant la un an de la dispariția prof. dr. Univ Gheorghe Dumitrașcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“

17 Jan 2018 841

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1426

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 1128

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1288

Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

22 Nov 2017 2674

Profesorul Gheorghe Dumitrașcu ar fi împlinit 78 de ani. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa

25 Sep 2017 1749

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2335

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 4330

Simpozion dedicat zilei de 9 Mai, organizat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

08 May 2017 1136

Mesaj emoţionant al Laviniei Dumitrașcu în memoria tatălui său

31 Mar 2017 1284

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 1032

Strada Dianei nu îşi schimbă încă numele în Gheorghe Dumitraşcu. S-a amânat pentru o şedinţă ulterioară

31 Jan 2017 976

Rămas-bun, drag Profesor! Gheorghe Dumitraşcu a fost înmormântat cu tricolorul (galerie foto)

20 Jan 2017 2779

UPDATE 2. Slujba de înhumare a profesorului Gheorghe Dumitraşcu s-a încheiat. "Adio, domnule profesor Dumitraşcu, adio prietene!"(galerie foto+video)

19 Jan 2017 2543

Editorial Frânturi de gânduri la marea trecere a unui mare OM, Gheorghe Dumitraşcu

19 Jan 2017 2016

Îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa Gheorghe Dumitraşcu, un mare om şi profesor, condus azi pe ultimul drum

19 Jan 2017 3185

Decebal Făgădău va propune ca o stradă din Constanța să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitrașcu

18 Jan 2017 1649

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu „Profesorul ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa în ceea ce un om construiește”

18 Jan 2017 1344

Ţuţuianu deplânge trecerea la cele veşnice a lui Gheorghe Dumitraşcu - „Constanţa pierde un mare istoric”

18 Jan 2017 1495

Trupul lui Gheorghe Dumitrașcu va fi depus azi la casa mortuară a Cimitirului central

18 Jan 2017 1991

Editorial Lecția de dobrogenism a Profesorului

18 Jan 2017 3545

Evocări O instituţie get-beget dobrogeană. Panairul de la Medgidia /viziune ştiinţifico-subiectivă/

17 Jan 2017 2113

Prof.univ.Dr. Gh. Dumitraşcu - Câteva file răsleţe din istoria unui sat, adică a câtorva oameni ai lui

17 Jan 2017 5005

La despărțire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitrașcu Lavinia Dumitrașcu - Cuvinte despre tata

17 Jan 2017 20809

UPDATE 2. „Venea la cursuri cu geanta plină de cărţi" Inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată

17 Jan 2017 38034

Fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, scrisoare deschisă către liberali - „E cazul să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu“

03 Apr 2016 2609

Rectorul Rugină îi "urechează" pe consilierii locali

01 Apr 2016 975

Pentru Gheorghe Dragomir, politicianul primează? „Profesorul Dumitraşcu, DA, politicianul, NU!”

01 Apr 2016 2985

PMP despre profesorul Gheorghe Dumitrașcu – „Să vă fie rușine, domnilor consilieri locali!”

31 Mar 2016 1299

Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al Securităţii (galerie foto+document)

31 Mar 2016 4380

Editorial Constanţa l-a umilit pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu!

31 Mar 2016 2884

Premieră rușinoasă la Constanța! Consilierii locali NU i-au acordat profesorului Dumitrașcu titlul de cetățean de onoare! (video)

30 Mar 2016 8073

Doliu în învăţământul constănţean

06 Mar 2014 2237

Constanţa, pe „harta” traficului de minori Vezi lista celor 17 persoane arestate la cererea procurorilor DIICOT

06 Dec 2013 2359

Percheziţii marca DIICOT 18 persoane suspectate de trafic de persoane şi de minori”. Iată lista arestaţilor!

25 Nov 2013 2663

Numãr unic dosar 1137/842/2012

16 Dec 2012 905

Accident cu patru victime

17 Sep 2012 971

Se întâmplă la Comorova Constănţeni la Şcoala de Vară „Revoluţia Română din Decembrie 1989"

05 Sep 2012 3262

Program spectacole - 7–13 nov. 2011

07 Nov 2011 902

Constanţa TV, Subiectul zilei cu Anamaria Funda Cum a influenţat religia dezvoltarea României

19 Nov 2010 1387

PNL vrea demiterea Robertei Anastase

15 Nov 2010 952

Daniela Vlădescu şi Metin Cerchez, oamenii lui Vadim la Constanţa

01 Nov 2010 6035

Dincă mai vrea o tură la DSVSA

30 Oct 2010 1072

Misterioasa călătorie a senatorului Banias a trădat primarii PDL

11 Oct 2010 1655

Chesoi de la PNŢCD şi-a lăsat baltă firma de taxi

09 Oct 2010 612

Duţu se dezice de PNL?!

29 Sep 2010 1567

Haşotti cere ajutorul parlamentarilor PSD şi PDL

27 Sep 2010 1055

Iată lista experţilor medicali din Constanţa

27 Aug 2010 8119