Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, acuzat de ucidere din culpă, după moartea a doi muncitori pe șantierul de la Biblioteca Națională

  • Astăzi, edilul Sectorului 3 a fost citat în fața anchetatorilor și i s-a comunicat calitatea de suspect în dosarul de ucidere din culpă, deschis după moartea celor doi muncitori îngropați de vii anul trecut.
 
 
 
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, are, oficial, calitatea de suspect de omor din culpă în dosarul de cercetare penală privind accidentul de muncă de la Biblioteca Națională.
 
 
Informația a fost confirmată de surse judiciare pentru Buletin de București.
 
Edilul a fost citat azi, în fața anchetatorilor, unde i s-a comunicat calitatea de suspect. Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 și polițiștii Serviciului Omoruri.
 
 
Negoiță s-a prezentat în fața anchetatorilor însoțit de un avocat și a refuzat să dea declarații. A spus că vrea să citească mai întâi dosarul să vadă ce probe sunt împotriva sa. Încă o persoană are calitate de suspect în acest caz.
 
Doi munictori au murit îngropați de vii anul trecut 

Pe 2 august 2021, 6 muncitori care lucrau în zona Bibliotecii Naționale au fost îngropați de un mal de pământ. Doi dintre aceștia au decedat. Muncitorii erau angajați ai firmei Algorithm Residențial S3 deținută de Consiliul Local Sector 3. Terenul pe care lucrau cei șase muncitori, aparține Ministerului Culturii.


În urma accidentului, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat că Algorithm Residential S3 executa lucrări fără să existe autorizație de construire emisă în prealabil. 

Ministerul Culturii a negat că ar avea cunoștință de lucrările executate pe terenul său. Nici Inspectoratul de Stat în Construcții nu fusese informat de șantierul de lângă Bibliotecă.
 
Trei munictori au fost îngropaţi până la talie, reuşindu-se scoaterea lor, iar doi au fost complet acoperiţi cu pământ. Cei doi au fost căutaţi mai multe ore, ultimul fiind găsit după mai bine de patru ore.
 
Cele două persoane decedate au vârste de aproximativ 50-55 de ani. Dintre cei trei muncitori îngropaţi până la talie în pământ, doi au fost transportaţi la Floreasca, având vârste de 33 şi 34 de ani, în timp ce al treilea, cu vârsta de aprox. 50 de ani, a fost dus la Universitar.
 

„Prin intermediului unui buldoexcavator se continuă acţiunile pentru căutarea ultimei persoane surprinse de prăbuşirea malului, în zona indicată de către constructor”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov la momentul incidentului.

 
Muncitorii lucrau la consolidarea acestui drum dar, se pare că nu au asigurat corespunzător malurile.

La un moment dat s-a spart o conductă de apă şi acela a fost momentul în care au fost acoperiţi de pământ.


Poliţiştii şi inpectorii ITM au demarat cercetări pentru a ancheta incidentul.
 
Conform raportului de eveniment întocmit după accident de inspectoratul de stat în construcții, pe șantier lucrau 3 firme din subordinea CL S3. Direcția Administrarea Domeniului Public Sector 3 pentru lucrări de amenajare drum și borduri, Algorithm Residențial S3, lucrări de armare și Algorithm Construcții S3 la lucrări de săpătură și taluzare. Conform aceluiași raport, lucrările executate constau în realizarea unui șanț cu o lungime de circa 32 m, lățime 3 m și o adâncime cuprinsă între 2.2 m și 3.8 m iar malurile de pământ nu au fos sprijinite.
 
Autoritățile au anunțat anchete, Negoiță a refuzat să facă orice declarații privind cele întâmplate.
 
La o zi după accident, Poliția Capitalei a anunțat că a deschis un dosar care vizează infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Serviciul Omoruri.  
În toată această perioadă scursă de la tragedia de la Biblioteca Națională, Robert Negoiță a refuzat să facă orice declarații privind cele întâmplate.
 
 
Astăzi, edilul Sectorului 3 a fost citat în fața anchetatorilor și i s-a comunicat calitatea de suspect în dosarul de ucidere din culpă, deschis după moartea celor 2 muncitori îngropați de vii.

Pe numele lui Robert Negoiță a fost depusă și o plângere penală la DNA, pentru abuz în serviciu, semnată de consilierii generali Ana Ciceală și Nicorel Nicorescu, consilierii locali Sector 3 Alexandru Sava și Eugen Matei, membra BPN USR Teodora Stoian și europarlamentarul Vlad Gheorghe.  În sesizare se solicită și ca procurorii să cerceteze și alte instituții subordonate Primăriei Sector 3, Algorithm Rezidential SRL și Algorithm Construcții S3, precum și funcționarii din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Sectorului 3.
 
Sursa Buletin de București

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANI sesizează DNA! Averea și interesele lui Robert Sorin Negoiță, primar al Sectorului 3, București. Teren și casă la Constanța (DOCUMENTE)

08 Jun 2023 3450

„Este o aberație!“ ANI sesizează DNA în cazul lui Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3

08 Jun 2023 1183

Robert Sorin Negoiță, primar al Sectorului 3 București, urmărit penal de DNA

09 Feb 2023 1594

Primarul Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, București, trimis în judecată de DNA! Primul anunț al judecătorilor

12 Aug 2022 1854

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 București, trimis în judecată de DNA! Detalii

10 Aug 2022 1091

Primarul Sectorului 3 București, Robert Negoiță, urmărit penal de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

21 Feb 2022 1441

„Nu am avut nicio problemă specială de sănătate“ Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, testat pozitiv pentru Sars-CoV-2

26 Aug 2020 1796

Surse Decizii luate în CEx al PSD. Robert Negoiță suspendat din partid, iar Șerban Nicolae înlocuit din funcție

03 Jul 2019 1867

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost audiat la ÎCCJ în dosarul în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ce a declarat la ieșirea din sala de judecată

15 Feb 2018 1914

Robert Negoiță, audiat la Parchetul General

02 Nov 2016 2443

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, la DNA

30 Sep 2016 2669

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală. Este vizat un hotel deţinut de Robert Negoiţă

28 Sep 2016 2229

Robert Negoiță, audiat la Parchetul General

21 Sep 2016 2768

Dosar penal privind lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă

04 Aug 2016 2322

Robert Negoiță, cap de listă printre datornicii la Fisc

16 May 2016 3048