Primele decizii luate de Sfântul Sinod în acest an Publicarea în Monitorul Oficial a Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, scrie basilica.ro. 

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Hirotonia va avea loc duminică, 23 februarie 2020, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Episcopul vicar ales Benedict Bistrițeanul: Primele declarații

În cadrul aceleiași ședințe au mai fost luate următoarele hotărâri:

  • Înființarea în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a unui nou program de studii universitare de master intitulat Managementul economic și administrarea unităților bisericești, domeniul – Teologie, forma de învățământ cu frecvență.

Organizarea celei de-a șaptea ediții a Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, în anul 2020, la Timișoara.

Totodată, au fost evidențiate:

  • Publicarea în Monitorul Oficial (nr. 97 din 10 februarie 2020) a Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române aprobat de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 16 decembrie 2019 (hotărârea sinodală 12.190/2019).

Numeroasele activități social-filantropice desfășurate în Patriarhia Română, activități în valoare de 153.600.638 lei (peste 32 milioane euro).

În legătură cu invitația Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 și nr. 180/2019, și anume ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluție, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.

De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părți), însă aceasta se poate realiza numai prin înțelegerea dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox.


Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, inițiată de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delegație a Patriarhiei Române.

Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane Ortodoxe”.

Sursa foto: basilica.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 573

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 550

ÎPS Teodosie nu face niciun comentariu asupra deciziei Sfântului Sinod, ci se pregătește de Postul Mare(FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1382

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1113

Surse Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, atenţionat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Român

29 Feb 2024 780

Sinodul BOR discută joi "actele de răzvrătire şi indisciplină" ale arhiepiscopului Tomisului

29 Feb 2024 616

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie. „Răzvrătirea și indisciplina“ ÎPS Teodosie, pe ordinea de zi

10 Feb 2024 1169

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

09 Feb 2024 890

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, respinsă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

09 Feb 2024 673

Ce spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului despre mitingul organizat în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului

08 Feb 2024 905

Știri Constanța IPS Teodosie cere înființarea Mitropoliei Tomisului! (VIDEO)

02 Feb 2024 1162

Biserica din Grecia se opune ferm legalizării căsătoriei între persoane de același sex

23 Jan 2024 725

Propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică. Anunțul BOR

15 Dec 2023 647

Cancelaria Sfântului Sinod face publice măsurile canonice împotriva corupției aplicabile în Biserica Ortodoxă Română

03 Dec 2023 669

A fost parohul bisericii Sf. Mina Reacția Arhiepiscopiei Tomisului în cazul părintelui Picu, reabilitat de Sfântul Sinod

12 Nov 2023 33920