Primul ministru Nicolae Ciucă „Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ și să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice“ (VIDEO)

Foto: Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua, conform Agerpres.ro

"Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum până acum, împreună cu dumneavoastră, am găsit soluţii, aşa cum până acum nu am dat înapoi în faţa responsabilităţii, după discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ, am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii, doar că aceste soluţii nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp, în peste 30 de ani", a afirmat Ciucă, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.


 

Potrivit premierului, coaliţia şi-a asumat dezvoltarea şi modernizarea sistemului de educaţie, fiind alocate sume considerabile "faţă de ceea ce au însemnat până nu demult doar vorbe".

"Din 2022 până astăzi, au fost alocate Educaţiei suplimentar 8 miliarde de lei de la bugetul de stat. Am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă alocarea a 3,6 miliarde de euro tocmai în tot ceea ce înseamnă modernizarea şi reforma sistemului de învăţământ, a tot ceea ce înseamnă suportul tehnic şi pregătirea şi specializarea cadrelor didactice", a adăugat Ciucă.


El a făcut apel la raţiunea cadrelor didactice, precizând că Guvernul nu-şi poate asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibreze întreg bugetul de stat.

"Suntem conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice nu doar la nivelul aşteptărilor dumnealor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor, de cadru didactic în România. Este foarte clar că ne dorim cu toţii ca viitorul acestei ţări să poată să aibă predictibilitate. Viitorul ţine de educaţia copiilor noştri, de nivelul, de standardul de educaţie a copiilor noştri. Or, toate acestea se fac nu doar prin alocarea de resurse, ci toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine aşezat şi cât mai complex în ceea ce priveşte atât dotarea tehnică a sistemului de învăţământ, cât şi pregătirea şi specializarea tuturor cadrelor didactice, precum şi printr-un nivel de salarizare. Doar că, în acest moment, încă o dată, făcând apel la raţiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat", a transmis prim-ministrul Ciucă.


El a subliniat că în zilele următoare vor continua discuţiile cu sindicatele şi şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie la protest.

"Cred că este foarte important să menţionăm că măsurile pe care le-am luat şi le-am prezentat dumnealor în acest moment nu fac nimic altceva sau nu au fost îndreptate în altă direcţie decât în aceea de a le demonstra că tot ceea ce spunem ne asumăm. De altfel, pe întreaga perioadă de guvernare, nu am zis nimic sau nu ne-am angajat la nimic, dacă nu am finalizat", a declarat Ciucă, care a evidenţiat că Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile prioritare. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2023 Momentele politice importante ale anului pe plan local și național

22 Dec 2023 1039

Premierul Nicolae Ciucă, aşteptat să îşi depună demisia luni!

12 Jun 2023 894

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor Liderii coaliţiei de guvernare au decis împreună să continue în această formulă cu Nicolae Ciucă premier (VIDEO)

26 May 2023 1046

Premierul Nicolae Ciucă nu își va depune mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor (VIDEO)

26 May 2023 979

Președintele Klaus Iohannis „După părerea mea, calendarul inițial al rotativa guvernamentale poate fi respectat“

24 May 2023 911

Premierul Nicolae Ciucă „Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul“

24 May 2023 911

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei pensiilor speciale, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată“

20 May 2023 1040

ZIUA LIVE Ce se va întâmpla în județul Constanța după rotativa guvernamentală de la sfârșitul acestei luni? Mihai Lupu ne răspunde (VIDEO)

17 May 2023 1487

Președintele PNL Nicolae Ciucă, despre rotativa guvernamentală „Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol.

16 May 2023 1189

Ministrul Sorin Grindeanu „Odată cu noul guvern trebuie să avem mai puține ministere, nu doar secretari de stat“

10 May 2023 1214

Președintele PSD „Sunt ferm convins că rotativa guvernamentală se va face până la începutul lunii iunie“

02 May 2023 854