Proaspetele mămici vor putea beneficia de un trusou pentru nou născuţi. Propunerea legislativă, pe masa Senatului (document)

Surpriză pentru părinții copiilor nou-născuți, dar și pentru persoanele care au copii în plasament familial, care ar putea primi din nou un pachet-trusou destinat îngrijirii copilului. Pachetul ar urma să se acorde la nașterea copilului, valoarea produselor fiind de până în 1.000 de lei, conform propunerii legislative.

Prin expunerea de motive a propunerii de lege, care a fost înregistrată la Senat la data de 4 decembrie, un prim argument este legat de fenomenul scăderii natalităţii din România. Conform Băncii Mondiale, România este pe locul 3 în lume cu cele mai puţine naşteri, 10 copii la 1.000 de locuitori în anul 2012, ceea ce va determina o scădere a populaţiei de până la 16 milioane în 2050. Acest fenomen presupune şi o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, care va trebui să suporte un număr tot mai mare de beneficiari de la din ce în ce mai puţine persoane active în câmpul muncii care contribuie la sistemul public de pensii.
Mai mult, multe femei, din cauza sărăciei, dar şi a nivelului de trai existent în prezent, aduc pe lume copii pe care în abandonează în spitale sau imediat după externare. Îngrijorător este faptul că România se află pe locul I la nivel european atunci când vorbim despre mamele de până în 15 ani. Anual, 700 de fete devin mame înainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de naşteri sunt copii care au mame între 15 şi 19 ani.
Parlamentarii au propus acest proiect legislativ pentru a veni în întâmpinarea părinţilor pentru a primi un minim de produse de îngrijire şi lenjerie de primă necesitate necesare creşterii unui copil.
Pachetul-trusou va cuprinde în mod obligatoriu: o saltea pentru înfăşat, o păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliţă din bumbac, mănuşi din bumbac pentru nou-născut, două perechi de şosete din bumbac, un costum cu capişon din bumbac, o salopetă tricotată, două body-uri cu mânecuţă scurtă din bumbac, două body-uri cu mânecuţă lungă din bumbac, două perechi de pantalonaşi din bumbac, prosop din bumbac, forfecuţă pentru unghii, perie pentru solzi, termometru pentru baie, termometru, aspirator nazal, cremă pentru schimbare scutece, şampon şi gel de corp pentru nou-născut, cremă sau ulei de corp, două aleze din bumbac, un pachet de scutece cu 24 de bucăţi, două biberoane de 120 ml, respectiv 180 ml, două suzete, două cutii de lapte praf.

Senatorii şi deputaţii care au votat această propunere legislativă sunt: Gorghiu Alina-Ştefania - senator PNL; Bîzgan-Gayral Oana-Mioara - deputat Independent; Bulai Iulian - deputat USR; Calista Mara-Daniela - deputat PNL; Cherecheş Viorica - deputat PNL; Ciofu Tamara-Dorina - deputat PSD; Ciuhodaru Tudor - deputat PSD; Csép Éva-Andrea - deputat UDMR; Dobre Victor Paul - deputat PNL; Gavriliţă Bianca - Miruna - deputat PSD; Hărătău Elena - deputat PSD; Ioniţă Antoneta - deputat PNL; Iurişniţi Cristina-Ionela - deputat USR; Lungu Tudoriţa - deputat PNL; Macovei Silviu Nicu - deputat PSD; Mînzatu Roxana - deputat PSD; Nicoară Romeo-Florin - deputat PNL; Oprea Dumitru - deputat PNL; Pau Radu - Adrian - deputat PSD; Răcuci Claudiu-Vasile - deputat PNL; Raeţchi Ovidiu Alexandru - deputat PNL; Rotaru Răzvan-Ilie - deputat PSD; Săftoiu Ana Adriana - deputat PNL; Seidler Cristian-Gabriel - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Vîlceanu Dan - deputat PNL.

Propunerea trebuie să treacă de votul din plenul Senatului, care apoi ajunge pe masa Camerei Deputaţilor, iar ulterior intră în vigoare prin promulgare.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Institutia Prefectului pierde definitiv procesul în dosarul „Bebe Trusou"!

08 Mar 2024 586

Institutia Prefectului pierde la Tribunal procesul în dosarul bebe trusou. Decizia nu este definitivă!

21 Feb 2024 499

Amânare în dosarul „Bebe trusou" prin care Prefectura vrea anularea unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Constanța

14 Feb 2024 575

Prefectul Constanței, recurs privind legalitatea programului „Bebe Trusou“ adoptat de Consiliul Local Municipal

20 Jan 2024 846

Prefectul Silviu Coșa pierde în primă instanță Programul „Bebe Trusou", ar putea fi aplicat la Constanța!

17 Nov 2023 1592

Proiectele inițiate de PSD Constanța atacate în instanță Prefectul Silviu Coșa - „Nu au bază legală"!

25 Aug 2023 1036

Trusou de 2.000 de lei pentru bebeluşii care se nasc la Constanța. Cât costă cardurile securizate nominale din programul municipalității și câți beneficiari s-au înscris în program?

16 Mar 2023 2479

DGAS vrea să determine costurile de emitere și distribuire a cardurilor din programul "Bebe Trusou"

09 Feb 2023 1197

UPDATE Consiliul Local Constanța, reunit în ședință. Zeci de amendamente la Bugetul Local, cât și completări la nivel de asistență socială

31 Jan 2023 2081

PSD Constanța insistă cu proiectul „Bebe Trusou". Cer primarului Chițac aprobarea proiectului și acordarea banilor pe card

20 Jan 2023 1891

Ce categorii de mame vor primi 2.000 de lei pentru nou-născuți?

12 Jan 2023 1892

Consultare de piață pentru actualizarea proiectului „Bebe Trusou" inițiat anul trecut de PSD Constanța, dar care nu a fost încă aprobat în Consiliul Local Municipal

02 Jul 2022 1505

ZIUA LIVE. Consilierii locali PSD nu vor vota majorarea prețului gigacaloriei. Prețul propus de Vergil Chițac este de 1.034 lei

29 Sep 2021 3313

ZIUA LIVE „Bebe Trusou”, un pachet cu produse de calitate pentru nou-născuţii din Constanța

28 Sep 2021 2129

ZIUA LIVE. Vor vota consilierii PSD împotriva majorării prețului gigacaloriei pentru constănțenii abonați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice?

27 Sep 2021 2404