„Problema în turism este a primarului“ Administrarea plajelor, în atenţia ministrului Costin Borc. S-a cerut demisia lui Papari (galerie foto)



Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, s-a aflat, ieri, într-o vizită de lucru la Constanţa. Acesta s-a întâlnit, pe parcursul zilei de ieri, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi din turismul de pe litoral. El a avut programate întâlniri şi cu preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Nedea, cu prefectul Constanţei, Adrian Viorel Nicolaescu, cu primarii municipiilor Constanţa şi Mangalia, Decebal Făgădău, respectiv Cristian Radu, cu preşedintele CCINA, Dănuţ Jugănaru, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor hoteliere membre FPTR şi ai structurilor cu funcţiuni de primire turistică de pe litoral. La întrevederea de ieri, niciun reprezentant al Primăriei Constanţa nu s-a prezentat însă.
 

„Cred că o imagine globală şi un management al destinaţiei litoralul românesc ar fi benefice pentru noi toţi. Sunt probleme legate de relaţia dumneavoastră cu autorităţile locale. Acestea pornesc de la planuri urbanistice, autorizaţii de construcţie, până la acte de control. Sunt multe fricţiuni“, le-a spus ministrul Costin Borc hotelierilor de pe litoral.


„Orice hotel de pe litoral trebuie să aibă și un petic de plajă“

Preşedintele FPTR, Mohamad Murad, a profitat de prezenţa ministrului la Constanţa pentru a aduce în discuţie o problemă mai veche, aceea a administrării plajelor. El a profitat de acest punct al discuţiei pentru a cere demisia directorului Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea - Litoral (ABADL), George Papari, declarându-se nemulţumit de faptul că plajele nu sunt pregătite pentru sezonul estival. Murad a menţionat că va înainta chiar o adresă către ministrul Muncii în acest sens. El a mai spus şi că, în prezent, plajele nu sunt administrate de hotelieri, ci de firme cu alt obiect de activitate decât turismul, doar pentru că s-au prezentat cu un leu mai mult la licitaţie. Ideea aceasta a fost susţinută ulterior şi de Nicolae Bucovală, şeful patronatelor din Mamaia, care spune că a avut şi el conflicte cu Papari pe această temă. „Orice hotel de pe litoral trebuie să aibă și un petic de plajă“, a menţionat Bucovală.

„Nu se dau plajele cui trebuie, ci cui dă cu un leu mai mult“

„Plaja este componenta cea mai importantă pentru turism. Aş vrea să clarificaţi situaţia plajelor: se dau autorizaţii pentru construcţii pe plajă. Nu se dau plajele cui trebuie, ci cui dă cu un leu mai mult“, a nuanţat Murad. Mai mult, acesta a spus că lipseşte cu desăvârşire o promovare corectă a litoralului. „Eu, ca federaţie patronală, nu o recunosc pe doamna Corina Martin la promovare“, a adăugat Murad.


Pe de altă parte, preşedintele FPTR a cerut demisia directorului Apelor Române, pe motiv că acesta nu a onorat cu prezenţa invitaţia la dezbatere.


 
Ministrul a declarat că, deşi a vrut o întâlnire cu toţi factorii de decizie de pe litoral, din păcate, nu toţi au venit la această reuniune. „Aş vrea să îi întrebaţi de ce anumiţi responsabili ai administraţiei locale nu sunt prezenţi unde ar trebui să fie, pentru că ar trebui să fie una dintre problemele lor cele mai arzătoare. Am discutat despre situaţia plajelor, de construcţiile de pe plajă, de relaţia dintre hotelieri şi Apele Române, despre problemele legate de prezenţa câinilor, până la programul muzicii, despre calificarea forţei de muncă, dar şi despre perenizarea ei, despre extinderea duratei sezonului estival, dar şi despre o strategie globală a teritoriului şi o specializare a staţiunilor pe tipuri de turism potenţial“, a declarat ministrul Costin Borc.

„Problema de pe litoralul românesc aparţine în continuare autorităţilor locale“

La rândul său, Mohamad Murad spune că, după 25 de ani, nu ar trebui să ne mai permitem să vorbim despre aceleaşi probleme.

„Problema de pe litoralul românesc aparţine în continuare autorităţilor locale. Problema în turism este a primarului, pentru că fiecare primar consideră că el este şeful şi el taie, el decide. Trebuie să avem cultura abordării, pentru că produsul turistic e format de noi, autorităţile locale şi cele centrale. Dacă acestea trei nu colaborează, nu are cum să rezulte un produs turistic bun“, a afirmat Murad.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe procesul lui George Daniel Papari, trimis în judecată de DNA Constanța (DOCUMENT)

06 Apr 2022 2384

George Daniel Papari, trimis în judecată de DNA Constanța. Începe procesul (DOCUMENT)

11 Jan 2022 3317

Rechizitoriu pentru Papari! (Document)

13 Jul 2021 3498

George Daniel Papari a fost trimis în judecată! Oficial de la DNA

08 Jul 2021 2449

Luare de mită George Daniel Papari a fost trimis în judecată!

19 Jun 2021 2704

Sediul firmei New Byblos SRL, controlată de Serghei Niculescu Mizil şi George Papari, mutat în Constanţa

30 Nov 2018 4905

Doi candidaţi la funcţia de director ABADL au fost respinşi la selecţia dosarelor. Cine sunt cei rămaşi în cursă

22 May 2017 5153

Cercetat încă de DNA, George Papari revine în februarie la conducerea Apelor Române. Acum este în concediu de odihnă

28 Jan 2017 9652

Preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, despre siuaţia şefului ABADL, Geroge Papari - „Daca domnul şi-ar da demisia, e un capitol încheiat“

22 Jun 2016 3028

Adrian Chera, noul director al ABADL!

21 Jun 2016 3116

George Papari nu mai este directorul ABADL!

18 Jun 2016 2839

Serghei Mizil şi George Papari, parteneri în „Noul Byblos“ Restaurantul „La doi vagabonzi“, în fostul sediu al „Primăriei Constănţenilor“

13 Jun 2016 18272

Afacerile din dosarul procurorilor DNA Constanţa l-a luat în colimator pe George Papari, şeful Apelor Române de pe litoral (documente)

11 Jun 2016 9328

UPDATE George Papari, directorul ABADL, sub urmărire penală!

10 Jun 2016 4191

George Papari, directorul ABADL, audiat de procurorii DNA?

09 Jun 2016 4137