Procedura de imobilizare legală Marian Godină şi Poliţia Română explică, separat, cum au voie să bată poliţiştii

Ca urmare a isterie naţionale provocate în media cu privire la altercaţia, posibil, reciprocă dintre un fost deputat şi un poliţist, Marian Godină, celebrul poliţist, şi Poliţia Română ne explică în ce situaţii au voie să poliţiştii să bată.  
 
Marian Godină:

Din procedura de imobilizare a persoanelor

Pentru înfrângerea acţiunilor agresive şi imobilizarea persoanelor turbu­lente se folosesc procedeele specifice luptei corp la corp; se pot aplica şi LOVITURI CU PUMNUL, mâinile şi picioarele, genunchii, coatele şi alte părţi ale corpului.
Se evită aplicarea loviturilor în zone vitale şi cu o intensitate exa­ge­rată, de natură a provoca vătămarea gravă a integrităţii corporale ori moar­tea persoanelor.

Forţa fizică şi procedeele de luptă corp la corp se folosesc numai după so­marea celor care se manifestă violent, de a înceta acţiunea agresivă şi de a se supune cererii îndreptăţite a poliţistului folosind formula: „POLI­ŢIA, ÎNCETAŢI!”.
NU ESTE NECESARĂ SOMATIA în cazul în care poliţistul este atacat PRIN SURPRINDERE sau integritatea corporală sau viaţa vreunei persoane este pusă în pericol imediat.
 
Poliţia Română:

Articolul 33 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române:

(1) Pentru descurajarea, împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, #poliţiştii pot folosi scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi paralizante, jeturi de apă, arme cu glonţ din cauciuc şi cătuşe, câini de serviciu, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.

(2) Mijloacele prevăzute la alin. (1) pot fi folosite împotriva persoanelor care:


a) întreprind acţiuni care pun în pericol integritatea corporală, sănătatea sau bunurile altor persoane;

b) blochează, în afara condiţiilor legii, căile publice de circulaţie, încearcă să pătrundă, pătrund fără drept sau refuză să părăsească sediile autorităţilor publice, ale partidelor politice, ale instituţiilor şi organizaţiilor de interes public ori privat, periclitează în orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbură desfăşurarea normală a activităţii;

c) ultragiază persoanele cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice;

d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, îndeplinirii solicitărilor legale ale poliţistului, numai dacă există o temere legitimă că prin acţiunile lor pot pune în pericol integritatea corporală sau viaţa poliţistului.

(3) Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) împotriva participanţilor la acţiunile agresive se va face în mod gradual, după avertizarea prealabilă asupra utilizării unor asemenea mijloace şi acordarea timpului necesar pentru încetarea acţiunilor şi conformarea la solicitările legale ale poliţistului; excepţie fac cazurile extreme. Orice acţiune în public şi în cazuri extreme se face prin anunţare: "Poliţia!"

(4) Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru împiedicarea sau neutralizarea acţiunilor agresive.
 
Sursa foto: Facebook/Politia Romana
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițistul Marian Godină și soția sa au devenit părinți. Ce nume va purta fetița lor

02 Jul 2022 1848

Godină, despre scrisoarea plină de greșeli a unei învățătoare „Nu vezi nicio problemă că o învățătoare nu face acordul între subiect și predicat, nu știe când să scrie "copiii" cu trei i ?“

29 May 2022 2056

Calculul simplu făcut de Marian Godină pentru cei care stau la cozi la benzinării. "Să se calculeze ce economie a făcut Gicu"

09 Mar 2022 2428

Marian Godină și-a prezentat colecția de animale "El e Iancu, zis și puiul de câine" (VIDEO)

16 Feb 2022 2534

Marian Godină a anunțat cât a câștigat în luna ianuarie, după 16 ani în Poliția Română. "Bani pe care nu i-aș fi luat dacă nu aș fi lucrat sâmbăta și duminica"

14 Feb 2022 2153

Celebrul polițist Marian Godină și-a făcut public salariul. Cât a câștigat în decembrie 2020

05 Jan 2021 3060

Cum îl ceartă Marian Godină pe șeful lui direct. Vezi motivul

16 Oct 2019 2560

Polițistul Marian Godină, un nou mesaj după proteste „Măcar aici puteți acționa exact după cât vă duce propria minte, nu la ordin“

14 Aug 2018 4867

Marian Godină, postare amuzantă pe Facebook

27 May 2018 2848

Polițistul Marian Godină și iubita lui s-au căsătorit. Ce rochie a purtat mireasa în ziua nunții

19 May 2018 3058

Contul de Facebook al polițistului Marian Godină, blocat

03 Feb 2018 2675

Apel umanitar lansat de Marian Godină. O polițistă, mamă a unui băiețel de un an are nevoie de ajutor. A fost diagnosticată cu o boală cumplită

24 Jan 2018 3227

Reacţia incredibilă a lui Marian Godină când a aflat că presupusul pedofil ar fi poliţist

08 Jan 2018 4067

Inedit. Cum arată invitația la nunta celui mai celebru polițist din România. Cine sunt nașii cuplului

30 Dec 2017 7305

Celebrul poliţist Marian Godină a trecut în rândurile SAS

08 Dec 2017 6205