Procurorii au verificat Mare parte din oile înecate în Marea Neagră, îngropate pe un teren viran din județul Tulcea (video)

  • Două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.
  • Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

Oficial de la Instituția Prefectului Județul Tulcea

Am adoptat un plan de intervenție pentru decontaminarea și ecologizarea terenului unde au fost găsite îngropate deșeuri de origine animală. Astfel, am adoptat un plan în două etape.

În prima etapă, astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar.

Ulterior, în faza a doua, o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul., a transmis prefectul Cristian Iordan.

În cursul zilei de azi, 21.01.2021, începând cu ora 10.00, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea a avut loc o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor la care, pe ordinea de zi, a fost introdus şi un punct cu privire la un teren agricol de pe raza teritorială a comunei Smârdan, contaminat cu leşuri de origine animală.
Chiar dacă în momentul de faţă, cu privire la aceste aspecte sesizate şi autorităţilor de mediu, este o anchetă a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Centrul Local de Combatere a Bolilor (după ce s-au prezentat puncte de vedere de la DSVSA Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu respectiv de la proprietarul incineratorului de la Smârdan şi de la proprietarul terenului) a adoptat un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu.

Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar, după care o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul.

O comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, DSVSA, DSP şi Apele Române va monitoriza respectarea planului de măsuri stabilit în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Facem precizarea că, încă de ieri, DSVSA şi DSP Tulcea au aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii comerciale care administrează incineratorul, iar organele competente au demarat o anchetă sub coordonarea unui procuror de la Curtea de Apel Constanţa.,a transmis Instituția Prefectului Județul Tulcea.


În data de 20.01.2021, în baza delegării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.


Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.


De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea oilor, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziție greșită la Murfatlar! Judecătorii explică de ce „victima“ nu trebuie să primească niciun leu despăgubire

12 Jan 2021 1845

Oficial! Tinerii care au tâlhărit un avocat constănțean au fost arestați preventiv

24 Dec 2020 1025

Percheziție domiciliară la Constanța. Ce au constatat polițiștii (video)

11 Nov 2020 1415

Mascații au făcut o percheziție greșită la Murfatlar. S-au cerut daune imense. Iată verdictul final

03 Nov 2020 1698

Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni economice. Cum acționau suspecții

28 Oct 2020 1217

Percheziții domiciliare în Constanța și Eforie Nord. Mai multe persoane, conduse la audieri

12 Oct 2020 1425

Percheziție greșită! Statul Român ar putea plăti unui bărbat din Murfatlar 100.000 de euro

19 Sep 2020 1127

DIICOT Grup infracțional organizat, destructurat. Urmează să fie audiate 14 persoane (galerie foto)

19 Aug 2020 682

Percheziții într-un dosar de fraude informatice și înșelăciune Reținut pentru infracțiuni informatice (galerie foto)

18 Aug 2020 572

O constănțeancă ar fi pătruns în apartamentul unui gălățean care nu se afla în localitate. Ce ar fi sustras

07 Aug 2020 624

Grup infracțional specializat în delapidare, destructurat. Care a fost prejudiciul

31 Jul 2020 512

„Dormeai? Ești arestat!“ Mascații au făcut o percheziție greșită la Murfatlar. Se cer daune de 100.000 de euro. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel

28 Jul 2020 2783

Timișoara. Bărbat, prins în flagrant delict în timp ce ar fi încercat să vândă amfetamină. Ce s-a găsit la percheziție

09 Jul 2020 756

Percheziții într-un dosar de infracțiuni economice. Care a fost prejudiciul

10 Jun 2020 818

Percheziții la persoane bănuite de executarea de activități miniere fără permis (galerie foto)

04 Jun 2020 1019