Producție în creștere pentru Rompetrol Rafinare

  • Rompetrol Rafinare, compania care deține și operează rafinăria Petromidia, a aprobat planurile de producție și de investiții pentru acest an

În ultima ședință a Consiliului de Administrație, a fost votat un plan prin care se previzionează o prelucrare de aproximativ 6 milioane de tone de materii prime, nivel crescut față de anul trecut cu peste 20% și care se apropie de cel din 2019, anul recordurilor pentru Rompetrol Rafinare.

Planul de producție, publicat oficial pe website-ul companiei și pe portalul Bursei de Valori București, arată o producție de benzine auto de 1,3 milioane de tone și apoximativ 2,9 milioane de tone de motorină auto. Din totalul de carburanți auto care ar urma să fie obținuți, peste 2,5 milioane de tone sunt prevăzute să meargă în piața internă, iar aproape 1,7 milioane de tone, la export, în țări precum Bulgaria, Republica Moldova sau Georgia.


Carburant de aviație

O creștere semnificativă este anticipată și la producția de carburant special de aviație. Astfel, după un an în care cererea a fost foarte scăzută, din cauza mobilității reduse pe timp de pandemie, planul de producție din 2021 arată o estimare de 200 de mii de tone de Jet A1, care să fie obținute în rafinăria Petromidia.


Petrochimie

O altă divizie care ar urma să aibă un randament mai bun este cea de petrochimie, unica din România și un important producător regional de poliproplienă. Dacă în 2019, anul cu cele mai bune rezultate operaționale din istorie, Petromidia a reușit să obțină 143 de mii de tone de polimeri, în 2021, estimările arată o prelucrare totală de peste 170 de mii de tone. De menționat că, în 2020, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a reușit să dezvolte, în premieră națională, un sort de polipropilenă cu utilizare în producția de măști de protecție.
 

Petromidia Năvodari

Cea mai mare rafinărie din România – Petromidia Năvodari, funcționează în singerie perfectă cu singura unitate de producție din România capabilă să obțină bitum și hexan – Vega Ploiești. În 2021, rafinăria prahoveană, aflată în portofoliul Rompetrol Rafinare, are un plan de producție în care este preconizată o prelucrare totală de peste 400 de mii de tone de materii prime și semifabricate. În rafinăria din Ploiești se estimează o producție totală de 120 de mii de tone de bitumuri, nivel asemnănător recordului înregistrat în 2020. De asemenea, planul aprobat de CA-ul Rompetrol Rafinare arată că este posibilă o producție de 110 mii de tone de naphtha și 82 de mii de tone de hexan.


Bugetul de investiții care susține activitatea companiei

Potrivit planului de investiții, de asemenea aprobat recent de Consiliul de Administrație, o sumă totală de aproximativ 38 de milioane de dolari a fost bugetată pentru rafinăriile Petromidia și Vega. Din suma totală, peste 31 de milioane vor merge în segmentul de rafinare al Petromidiei, aproape 1,5 milioane de dolari vor fi investiți în divizia de petrochimie, iar aproape 6 milioane de dolari vor fi folosiți pentru rafinăria Vega Ploiești.

Planul de producție și cel investiții continuă drumul companiei Rompetrol Rafinare, care a reușit în 2020 să-și protejeze și să-și mențină în funcțiune unitățile de producție – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie - în contextul impactului negativ generat de pandemia COVID-19.

Cu eforturi considerabile, compania a continuat să fie un pilon de stabilitate pentru angajați, clienți, parteneri de business, autorități locale și centrale, atât prin susținerea economiei naționale și regionale (investiții, contribuții), cât și prin produsele obținute (carburanți auto și de aviație, bitum, polimeri, hexan, etc).

În 2020, prin activitățile sale, Rompetrol Rafinare a fost unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 1,14 miliarde USD pe tot parcursul anului 2020.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 946

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1173

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Ordinară! Pe ordinea de zi sunt zece subiecte

26 Mar 2024 586

Rompetrol Rafinare SA anunță noi investiții pentru care a solicitat acord de mediu de la APM Constanța

17 Mar 2024 499

Rompetrol Rafinare SA, reclamant într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Constanța

12 Mar 2024 711

​Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia de la Năvodari

08 Mar 2024 591

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 649

Rompetrol Rafinare SA a solicitat acord de mediu pentru construirea unei conducte de racordare la Făclia, județul Constanța

01 Mar 2024 656

Constanța Reparații la instalația MHC, efectuate de Rompetrol Rafinare. Documentația, depusă la Mediu

15 Feb 2024 612

Curtea de Apel Constanța Rompetrol Rafinare câștigă, pe fond, procesul cu Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili

06 Feb 2024 480

Mandat limitat Alexandru Stavarache, numit director economic interimar al Rompetrol Rafinare SA!

01 Feb 2024 877

Firme Constanța Alexandru Stavarache, noul administrator unic al Rompetrol Petrochemicals SRL

26 Jan 2024 673

Rompetrol Rafinare SA are doi membri noi în Consiliul de Administraţie

03 Oct 2023 1116

Schimbare în conducerea Rompetrol Rafinare! Cine a fost numit la conducerea companiei

25 Sep 2023 1351

Primăria Constanța achiziționează combustibili. Furnizorul este Rompretrol Downstream (DOCUMENT)

18 Sep 2023 982