Actualitate

Profit.ro Noutăţi privind conducta de gaze care pleacă din Tuzla şi traversează judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu

Proiectul conductei Tuzla-Podișor al Transgaz, investiție estimată la peste 278 milioane euro, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, ar putea beneficia de cofinanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, a declarat, la Profit Energy.forum, directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale al Transgaz, Ciprian Alic, potrivit profit.ro. 

Conferința a fost organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica.

Conducta Tuzla-Podișor face parte din faza a doua a proiectului de gazoduct Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega rețelele magistrale de gaze naturale din cele patru state. 

"Faza a doua a BRUA este condiționată nu doar de producția, ci și de transportul unor volume masive de gaze offshore din Marea Neagră. Poate fi considerat un proiect comercial, chiar dacă este considerat a fi de interes comun european de către UE. Este vorba de conducta Tuzla-Podișor, o conductă de circa 280 de kilometri, care înseamnă și ea o sumă considerabilă. Vom vedea, din analiza cost-beneficiu în privința căreia suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene, ce variantă de finanțare sau cofinanțare nerambursabilă am putea găsi, fie pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), fie prin altă soluție", a spus Ciprian Alic. 

Transgaz a solicitat în februarie acord de mediu pentru proiectul conductei Tuzla-Podișor. Aceasta va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu și are ca termen de finalizare anul 2020. Principalul beneficiar potențial al conductei, consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom, estimează că va lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare. 

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ciprian-alic-transgaz-la-profit-energy-forum-conducta-care-va-prelua-gazele-din-marea-neagra-ar-putea-beneficia-de-fonduri-ue-16983013                        

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reprezentanţii ACROPO, la dezbaterea publică a raportului privind sondele de exploatare L4A şi L8A din Marea Neagră

16 Mar 2019 965

Cutremur în Marea Neagră, aproape de județul Constanța. Ce magnitudine a avut

15 Mar 2019 752

Aproape de tragedie! Un copil în cărucior a căzut în apele reci ale Mării Negre. Mama a încercat să-l salveze (video)

14 Mar 2019 1642

Ungaria este gata să cumpere gaze din partea românească a Mării Negre

13 Mar 2019 462

Județul Constanța. Continuă operațiunea de căutare a pescarilor dispăruți săptămâna trecută pe Marea Neagră

11 Mar 2019 996

Continuă căutările ambarcațiunii cu trei pescari, dispărută în Marea Neagră

09 Mar 2019 886

Mesaj cutremurător al fiicei unuia dintre pescarii dispăruţi! "Tăticul meu frumos sa vii acasă sănătos"

07 Mar 2019 2892

Continuă căutările ambarcațiunii cu trei pescari, dispărută în Marea Neagră

07 Mar 2019 712

Cutremur în Marea Neagră. A fost aproape de ţărm. Ce magnitudine a avut

06 Mar 2019 857

Ministrul de externe al Ucrainei. Marea Neagră va deveni un Triunghi al Bermudelor

03 Mar 2019 549

Județul Constanța. Intervenție de urgență pe Marea Neagră. Doi pescari au fost salvați de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă (galerie foto)

02 Mar 2019 1508

Klaus Iohannis "Rusia ameninţă în continuare stabilitatea regiunii Mării Negre"

28 Feb 2019 373

Oficial de la Garda de Coastă despre incidentul de pe Marea Neagră. Cum s-a acționat în cazul pescadorului turcesc urmărit cu focuri de armă (video)

27 Feb 2019 1697

UPDATE. Incident în Marea Neagră Pescari turci răniţi cu focuri de armă. Pe cine acuză. Pescadorul turcesc a mai fost implicat într-un eveniment similar (galerie foto)

27 Feb 2019 3170

Portul Constanța, gazda Grupului de Lucru pe Marea Neagră din cadrul Asociației MedCruise (galerie foto)

22 Feb 2019 531