Actualitate

Programul complet al festivităţilor de Ziua Marinei. Tot ce trebuie să ştii

Forţele Navale Române organizează, în aceste zile, manifestări dedicate Zilei Marinei. Anul acesta, Marina Română împlineşte 115 ani de tradiţie. Celebrarea are loc, ca în fiecare an, pe 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor.
 
Programul activităţilor din acest an cuprinde ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumente reprezentative, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole artistice şi focuri de artificii, care vor avea loc în principalele porturi maritime şi fluviale.

Cum vor decurge manifestările în Constanţa şi staţiunea Mamaia
 
- sâmbătă, 12 august, între orele 8.30 şi 18.30: Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar - expoziţie de tehnică şi armament, vizitarea navelor maritime şi fluviale;
 
- sâmbătă, 12 august, între orele 17.00 şi 19.00: concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Târgului de carte „Gaudeamus“, la sediul Radio Constanţa, în staţiunea Mamaia;
 
- luni, 14 august, între orele 8.00 şi 10.00: ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor marinari, organizată la Monumentul Crucea Marinarului, pe faleza din Constanţa;
 
Pe data de 15 august, între orele 09.55-13.00, spectatorii se vor putea bucura de exerciţiul demonstrativ întrunit "Forţele Navale Române 17", desfășurat pe mare, în faţa Comandamentului Flotei.

De asemenea, tot marţi, între orele 13.00-15.00 se vor organiza, în Portul Tomis, jocuri şi concursuri marinăreşti.

Programul detaliat al manifestărilor - 15 august

La ora 09.55, va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

Un alt eveniment important va avea loc la ora 10.13, când se va desfășura alocuțiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară și garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari.

La ora 10.20, se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul PUMA NAVAL și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE.

Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55.

Grațiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL și două ambarcațiuni rapide.

Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele șase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane TYPHOON. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter PUMA NAVAL va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.

La ora 11.20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 POSSEIDON și un elicopter PUMA NAVAL, iar cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

Spectacolul din fața falezei va continua, la ora 11.30, cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere PUMA NAVAL, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcațiunea suspectă în port.  

Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere PUMA NAVAL, simultan cu defilarea navelor și salutul final. În această secvență vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncțional și câte o navă de la Garda de Coastă, ISU și ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcațiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperați din apă de un elicopter PUMA NAVAL prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, publicul se va putea bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile. 

De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești.    

La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.  

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.

Programul manifestărilor în alte oraşe
 
Mangalia:
sâmbătă, 12 august, între orele 10.00 şi 18.00: Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar - expoziţie de tehnică militară şi armament, vizitarea navelor militare, jocuri şi concursuri marinăreşti;
 
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 12.00: Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 17“, în Portul Turistic; parada ambarcaţiunilor cu vele, jocuri şi concursuri marinăreşti.
 
Tulcea:
sâmbătă, 12 august, între orele 9.00 şi 14.00: Ziua Porţilor Deschise, în portul militar - expoziţie de tehnică şi armament, vizitarea navelor militare fluviale;
 
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 13.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 17“, jocuri şi concursuri marinăreşti; parade navale.
 
Bucureşti:
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 12.00: în Parcul Herăstrău, zona Debarcader- ceremonie militară şi religioasă, jocuri şi concursuri marinăreşti.
 
Restricţii rutiere
 
Poliţiştii locali, în cooperare cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, vor ajuta la fluidizarea traficului rutier şi pietonal şi la menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona peninsulară. Se recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului, să respecte indicaţiile forţelor de ordine.
 
Autorităţile anunţă că va fi închis/restricţionat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 7.00 - 15.08.2017, ora 24.00, astfel: str. Traian - Poarta 3, str. Traian - Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecţia cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecţia cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecţia cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecţia cu str. Negru Vodă.
Accesul taxiurilor, al mijloacelor de transport (autoturisme, microbuze, maxi-taxi) va fi interzis, cu excepţia autovehiculelor aparţinând instituţiilor publice/persoanelor invitate/acreditate să participe la acest eveniment.
 
De asemenea, va fi interzisă oprirea pe bd. Regina Elisabeta, str. Termele Romane, pe trotuarul din faţa Comandamentului Flotei, semicercul de la Farul Genovez, pe str. Remus Opreanu, între Comandamentul Flotei şi str. Revoluţiei din 22 Decembrie 1989 (cu excepţia autovehiculelor din coloanele oficiale sau aparţinând demnitarilor statului român).
 
RATC prelungeşte programul

  • programul liniilor 42, 44, 48 51 şi 101C se prelungeşte până la ora 24.00;
  • programul liniilor 42, 48 şi 101C se prelungeşte până la Poarta 1, cu program de la ora 5.45 până la ora 24.00.
  • autobuzele care deservesc liniile prelungite vor opri în toate staţiile până la Poarta 1;
  • linia de autobuz 42 va fi suplimentată cu trei autobuze pe tot parcursul zilei.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fanfara militară a Forțelor Navale participă la emisiunea Românii au talent. Când poate fi urmărit spectacolul la TV

23 Mar 2018 374

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a vizitat Centrul de Scafandri, Grupul de Elicoptere Tuzla și Portul Militar Mangalia (galerie foto)

04 Feb 2018 3102

2018 să fie anul dedicat Marinei Române Ministrul Apărării ziua a doua în județul Constanța. Surprinzătoarele declarații de ieri. Unde va merge azi (galerie foto)

03 Feb 2018 2067

#citeşteDobrogea „Naţiunea care a avut Mare şi a neglijat-o s-a condamnat singură la moarte, la sinucidere“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jan 2018 1091

#citeşteDobrogea Trista istorie a marinei comerciale - de la zeci de pasagere româneşti, la niciun vapor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

11 Jan 2018 5432

#citeşteDobrogea Flota de altădată a marinei militare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

10 Jan 2018 2865

Batalionul 307 Infanterie Marină la ceas aniversar. Astăzi este Ziua Infanteriei Marine Române

29 Nov 2017 830

Locuinta lui Kogalniceanu de pe bd Elisabeta pe locul unde acum se afla Comandamentul Marinei Militare

19 Nov 2017 92

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Marius Rohart, director al Muzeului Naţional al Marinei Române

18 Nov 2017 1029

Manifestări organizate de Forțele Navale Române cu ocazia Zilei Dobrogei

13 Nov 2017 725

O invitație la Balul Marinei Regale, programat pe 15 august 1935

05 Nov 2017 548

Liderul SLN, Adrian Mihălcioiu, de Ziua Internaţională a Marinei Comerciale „Avem în faţă multe provocări. Ne dorim ca navigatorii români să fie acoperiţi legal“

29 Sep 2017 986

Sindicatul Liber al Navigatorilor marchează Ziua mondială a marinei. Navigatorii români au nevoie de un contract colectiv de muncă (galerie foto)

28 Sep 2017 770

Ziua Marinei Constanța Iohannis și noul look. Ochelari de soare Top Gun. Că doar era printre militari. Prima dată la Baza Mihail Kogălniceanu

16 Aug 2017 4524

Revista presei locale

16 Aug 2017 1141

Spectacol în aer şi pe apă de Ziua Marinei, la Constanţa Preşedintele Iohannis, ministrul Apărării, oficiali din Armată şi autorităţi locale, la grandiosul eveniment (galerie foto)

16 Aug 2017 1342

Sfătuitoarea de preşedinţi Aţi văzut-o, mereu, în dreapta lui Traian Băsescu. Şi ieri, la Ziua Marinei, la dreapta preşedintelui Iohannis (document)

16 Aug 2017 52909

Ziua Marinei se încheie cu o parada militară pe acorduri de fanfară (video)

15 Aug 2017 1000

De Ziua Marinei, ministrul Carmen Dan i-a omagiat pe militarii căzuți la datorie

15 Aug 2017 983

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce le-a transmis militarilor

15 Aug 2017 1283

Biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din Constanța a primit hramul după patronul spiritual al Zilei Marinei în anul 1906

15 Aug 2017 1979

Atenție șoferi. Traficul în zona Peninsulară din Constanța este închis. Zone de evitat (galerie foto)

15 Aug 2017 1147

LIVE TEXT. Ziua Marinei Române. Mii de persoane participă la festivitățile de la Constanța. Ce evenimente vor avea loc pe faleza Comandamentului Flotei (galerie foto)

15 Aug 2017 1882

Revista presei locale

15 Aug 2017 1096

La mulţi ani celor care sărbătoresc Sfânta Maria şi Ziua Marinei Române!

15 Aug 2017 1995

Constanța de odinioară De ce doar la 15 august? (galerie foto)

15 Aug 2017 6890

Ziua Marinei Române. Programul evenimentelor de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa

14 Aug 2017 5395

Peste 1.100 de polițiști ies în stradă. Iată de ce

14 Aug 2017 862

Ministrul Adrian Țuțuianu vine la Constanţa. Va participa la activităţile dedicate Zilei Marinei Române

14 Aug 2017 669

Revista presei locale

14 Aug 2017 958

Ziua Marinei 2017 Ceremonii militare și religioase, la Constanța și Mangalia, în memoria marinarilor pieriți în adâncul apelor

14 Aug 2017 3238

Mergeți să vedeți festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța? Element de noutate în program

13 Aug 2017 2478

Esti pe litoral în mini-vacanța de Sfânta Maria? Iată programul evenimentelor!

13 Aug 2017 5056

Revista presei locale

12 Aug 2017 1076

Activităţi organizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) cu prilejul Zilei Marinei Române

12 Aug 2017 631

Şedinţă organizatorică la Prefectura Constanţa Care sunt premierele Zilei Marinei Române 2017

12 Aug 2017 1256

Președintele Klaus Iohannis va participa la festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța

11 Aug 2017 706

Ziua Marinei Cum se vor desfăşura festivităţile pe 15 august

11 Aug 2017 2408

Ziua Marinei Omagiu adus marinarilor eroi

11 Aug 2017 820

Lumea marinarilor 15 august, ziua în care Neptun redevine pământean (galerie foto)

11 Aug 2017 6404

Muzeul Marinei Române sărbătoreşte Ziua Marinei cu porţi deschise şi o mulţime de evenimente

10 Aug 2017 1839

Pregătirile pentru festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța sunt în toi. Vor fi restricții rutiere în zona Peninsulară

09 Aug 2017 1187

Ziua Marinei 2017 Începe Săptămâna spiritualității marinărești. Lansare de carte Marian Moșneagu

09 Aug 2017 2401

Scufundări gratuite în Marea Neagră! Află detalii! (video)

08 Aug 2017 1479

Agitaţie pe faleza Cazinoului. Pregătiri intense pentru „Ziua Marinei” (galerie foto+video)

07 Aug 2017 1069

Startul festivităților dedicate Zilei Marinei Române va fi dat în premieră la Medgidia. Unde vor avea loc spectacolele susținute de Muzica Militară a Forțelor Navale

04 Aug 2017 752

Nava școală HS RODOS a Forțelor Navale ale Greciei în vizită în Portul Constanța

04 Aug 2017 725

Cum vor circula mijloacele de transport de „Ziua Marinei”

04 Aug 2017 952

Muzeul Marinei Române organizează la Constanţa expoziția de pictură și grafică dedicată zilei Dunării, intitulată ”Culorile Dunării”

27 Jun 2017 1865

Aniversare la Forțele Navale. Cine este sărbătoritul și câți ani face

12 Jun 2017 2767