Actualitate

Programul complet al festivităţilor de Ziua Marinei. Tot ce trebuie să ştii

Forţele Navale Române organizează, în aceste zile, manifestări dedicate Zilei Marinei. Anul acesta, Marina Română împlineşte 115 ani de tradiţie. Celebrarea are loc, ca în fiecare an, pe 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor.
 
Programul activităţilor din acest an cuprinde ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumente reprezentative, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole artistice şi focuri de artificii, care vor avea loc în principalele porturi maritime şi fluviale.

Cum vor decurge manifestările în Constanţa şi staţiunea Mamaia
 
- sâmbătă, 12 august, între orele 8.30 şi 18.30: Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar - expoziţie de tehnică şi armament, vizitarea navelor maritime şi fluviale;
 
- sâmbătă, 12 august, între orele 17.00 şi 19.00: concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Târgului de carte „Gaudeamus“, la sediul Radio Constanţa, în staţiunea Mamaia;
 
- luni, 14 august, între orele 8.00 şi 10.00: ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor marinari, organizată la Monumentul Crucea Marinarului, pe faleza din Constanţa;
 
Pe data de 15 august, între orele 09.55-13.00, spectatorii se vor putea bucura de exerciţiul demonstrativ întrunit "Forţele Navale Române 17", desfășurat pe mare, în faţa Comandamentului Flotei.

De asemenea, tot marţi, între orele 13.00-15.00 se vor organiza, în Portul Tomis, jocuri şi concursuri marinăreşti.

Programul detaliat al manifestărilor - 15 august

La ora 09.55, va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

Un alt eveniment important va avea loc la ora 10.13, când se va desfășura alocuțiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară și garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari.

La ora 10.20, se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul PUMA NAVAL și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE.

Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55.

Grațiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL și două ambarcațiuni rapide.

Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele șase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane TYPHOON. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter PUMA NAVAL va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.

La ora 11.20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 POSSEIDON și un elicopter PUMA NAVAL, iar cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

Spectacolul din fața falezei va continua, la ora 11.30, cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere PUMA NAVAL, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcațiunea suspectă în port.  

Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere PUMA NAVAL, simultan cu defilarea navelor și salutul final. În această secvență vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncțional și câte o navă de la Garda de Coastă, ISU și ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcațiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperați din apă de un elicopter PUMA NAVAL prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, publicul se va putea bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile. 

De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești.    

La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.  

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.

Programul manifestărilor în alte oraşe
 
Mangalia:
sâmbătă, 12 august, între orele 10.00 şi 18.00: Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar - expoziţie de tehnică militară şi armament, vizitarea navelor militare, jocuri şi concursuri marinăreşti;
 
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 12.00: Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 17“, în Portul Turistic; parada ambarcaţiunilor cu vele, jocuri şi concursuri marinăreşti.
 
Tulcea:
sâmbătă, 12 august, între orele 9.00 şi 14.00: Ziua Porţilor Deschise, în portul militar - expoziţie de tehnică şi armament, vizitarea navelor militare fluviale;
 
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 13.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 17“, jocuri şi concursuri marinăreşti; parade navale.
 
Bucureşti:
marţi, 15 august, între orele 9.00 şi 12.00: în Parcul Herăstrău, zona Debarcader- ceremonie militară şi religioasă, jocuri şi concursuri marinăreşti.
 
Restricţii rutiere
 
Poliţiştii locali, în cooperare cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, vor ajuta la fluidizarea traficului rutier şi pietonal şi la menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona peninsulară. Se recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului, să respecte indicaţiile forţelor de ordine.
 
Autorităţile anunţă că va fi închis/restricţionat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 7.00 - 15.08.2017, ora 24.00, astfel: str. Traian - Poarta 3, str. Traian - Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecţia cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecţia cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecţia cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecţia cu str. Negru Vodă.
Accesul taxiurilor, al mijloacelor de transport (autoturisme, microbuze, maxi-taxi) va fi interzis, cu excepţia autovehiculelor aparţinând instituţiilor publice/persoanelor invitate/acreditate să participe la acest eveniment.
 
De asemenea, va fi interzisă oprirea pe bd. Regina Elisabeta, str. Termele Romane, pe trotuarul din faţa Comandamentului Flotei, semicercul de la Farul Genovez, pe str. Remus Opreanu, între Comandamentul Flotei şi str. Revoluţiei din 22 Decembrie 1989 (cu excepţia autovehiculelor din coloanele oficiale sau aparţinând demnitarilor statului român).
 
RATC prelungeşte programul

  • programul liniilor 42, 44, 48 51 şi 101C se prelungeşte până la ora 24.00;
  • programul liniilor 42, 48 şi 101C se prelungeşte până la Poarta 1, cu program de la ora 5.45 până la ora 24.00.
  • autobuzele care deservesc liniile prelungite vor opri în toate staţiile până la Poarta 1;
  • linia de autobuz 42 va fi suplimentată cu trei autobuze pe tot parcursul zilei.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Căsătorie cu bucluc Cine are dreptate? (galerie foto)

10 May 2019 2021

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 1097

Interviu online cu pictoriţa şi scriitoarea Mihaela Cojocaru „Realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii“

23 Mar 2019 1642

Video LIVE Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Constanţa (galerie foto+video)

24 Jan 2019 925

,,România - Israel. Relaţii bilaterale (1948 - 1991)” - prima lucrare care redă integral istoria relaţiilor diplomatice între cele două state

14 Dec 2018 795

Regimentul 307 Infanterie Marină la ceas aniversar. Astăzi este Ziua Infanteriei Marine Române

29 Nov 2018 914

#citeşteDobrogea „Viciul marinei“, dăruire sau „desgust“? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

06 Nov 2018 814

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 1435

Deschisă de Ziua Marinei, Poarta 1 a Portului Constanţa încă nu este funcţională. Se va lucra la amenajarea unui sens giratoriu (galerie foto)

21 Aug 2018 1317

Femeia care, la Ziua Marinei, a fost mereu cu doi paşi în faţa lui Iohannis. Îl conduce pe preşedinte din mişcările degetelor (galerie foto)

20 Aug 2018 8744

Editorial De-a lungul anilor, de Ziua Marinei, fiecare ministru al Apărării a promis marea cu sarea

18 Aug 2018 1341

Militarul gălățean Laurențiu Cobzaru și Ioan Chifu, din Constanța, fost polițist, au participat la un maraton dedicat Zilei Marinei Române (galerie foto)

18 Aug 2018 3965

Amenzi, în valoare de peste 48.000 de lei, aplicate de poliţiştii locali din Constanţa. Iată pentru ce

17 Aug 2018 705

Personalul Forțelor Aeriene Regale, alături de militarii români, de Ziua Marinei. Ce au declarat britanicii

16 Aug 2018 960

Revista presei locale

16 Aug 2018 581