Programul „O familie, o casă” devine „Noua casă”. Reguli noi pentru cumpărarea locuințelor (document)

  • Programul „Prima casă”, redenumit „O casă, o familie” va fi din nou redenumit în „Noua casă”
  • Este scos criteriul salariului maxim din condițiile de acordare a creditului
  • Valoarea maximă a unei locuințe va fi de cel mult 100.000 de euro, dacă este nouă
  • Celelalte categorii de locuințe vor avea un prag de 70 de mii de euro
Prin „Prima casă” mulți tineri români s-au ales cu prima locuință, prin accesarea de credite rentabile pentru a avea un acoperiș deasupra capului. Programul a fost încheiat și anul trecut se anunța noul program – „O familie, o casă”, unde persoanele care aveau mai mulți copii, aveau mai multe beneficii la achiziția unei locuințe.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru noul program de achiziție de locuințe de către tineri. „O familie, o casă” va fi redenumit în „Noua Casă” și va veni și cu un set de reguli noi.
Mai exact, se schimbă caracterul programului și se trece de la unul social la unul menit să sprijine, așa cum apare în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de OUG, „populația activă, din clasa medie, capabilă să achiziționeze o locuință în condițiile pieții și să acceseze și să susțină plata ratelor din împrumuturi bancare”.

O casă, o familie


Principalele modificări ale programului, redenumit ”O familie, o casă” prevăzute de Legea  nr. 40/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă", precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia se referau la:
  • restricții de accesare în funcție de venit (veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoare de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 lei dacă familia are unul sau mai mulți copii,
  • subvenționarea ratelor de dobândă (0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii, 2 puncte procentuale în cazul persoanelor care fac parte dintr-un grup vulnerabil și
  • prețul maxim de achiziție al locuinței poate fi de 70.000 euro.

Noua casă


În contextul actual, caracterizat de manifestarea efectelor crizei economice pe fondul pandemiei de Covid-19, trebuie să fie utilizate programe și mecanisme de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp funcționalitatea și eficiența, atât în privința adresabilității, cât și sub aspectul rezultatelor, așa cum este cazul programului ”Prima casă”. Un alt avantaj al utilizării unor mecanisme adaptate și funcționale este reprezentat de faptul că atât criteriile de eligibilitate, cât și condițiile de accesare și de derulare a mecanismului de finanțare-garantare sunt consacrate și extrem de cunoscute în piață, de către beneficiari, bănci, autoritățile și organismele implicate, existând astfel premise ca noul Program va fi ușor de implementat.
Modificările și completările propuse prin prezentul proiect de ordonanță de urgență sunt centrate pe reluarea și consolidarea elementelor de bune practici din prevederile, în prezent abrogate, ale vechiului program ”Prima casă”, precum și pe utilizarea mandatarului specializat al statului în operațiuni de garantare în numele și în contul statului a creditelor destinate achiziționării de locuințe-  FNGCIMM.
În vederea accentuării obiectivului urmărit prin modificările și completările propuse, este necesară modificarea titlului actului normativ și corelativ, a denumirii Programului, respectiv programul ”Noua casă”.
Schimbările preconizate prin prezentul act normativ facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe noi în cadrul Programului sau la alte categorii de locuințe prin acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:
a)     Credit acordat unui beneficiar pentru achiziționarea unei locuințe noi, în valoare maximă de 100.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat;
b)     Credit acordat unui beneficiar pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.”
Valoarea avansului minim se va păstra la aceeași valoare cu cea din programul “O familie, o casă”, respectiv 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, care reprezintă, de fapt, diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.
Condițiile impuse de proiectul de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:
  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În noul proiect, „propunem eliminarea dispozițiilor referioare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat”.
Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziţionării unei locuinţe noi şi/sau utlizate, respectiv consolidate în vederea reducerii riscului seismic și recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi, în condiții avantajoase.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Concursul pentru desemnarea directorului general al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Constanța, organizat din nou

22 May 2021 818

Dosar furat din Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanța. Avocat condamnat în primă instanță. Ce a decis Înalta Curte

26 Apr 2021 951

Casa Națioală de Asigurări de Sănătate caută directori pentru 40 de case teritoriale, inclusiv la Constanța. Condiții și documente

12 Apr 2021 946

Opt ani de închisoare, în primă instanță, pentru Elena Udrea. Dosarul a ajuns la Înalta Curte

02 Apr 2021 1330

Se modifică, iar, programul Noua Casă, fostul program Prima Casă. Ce trebuie să știe cei care vor să cumpere o locuință

15 Mar 2021 427

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu, trimiși în judecată de DNA! Începe procesul

25 Feb 2021 832

Constănțeni trimiși în judecată după referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, din 2012. Azi, prima sentință

05 Feb 2021 813

#DobrogeaDigitală „Ascultând glasul trecutului, ne edificăm tot mai bine asupra ființii noastre pe aceste meleaguri”

15 Dec 2020 1935

DGASPC Constanța Ce își doresc copiii de la Centrul de Plasament Antonio de la Moș Crăciun

14 Dec 2020 1839

Doi inspectori fiscali și un fost șef al Casei de Cultură din Constanța, achitați definitiv

26 Nov 2020 1501

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 1120

lauraadamache.ro Tarta cu mere si crema de vanilie, prajitura pufoasa cu aluat cu drojdie

04 Sep 2020 3610

N-a fost gafă, ci agapă!

21 Aug 2020 3055

Casa Corpului Didactic lansează programul „Utilizarea platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare”

17 Aug 2020 1044

Fotbal feminin Pe cine întâlnește Selena SN Constanța în prima etapă din sezonul 2020/2021 al Ligii 1

11 Aug 2020 1871