Actualitate

Programul „O familie, o casă” devine „Noua casă”. Reguli noi pentru cumpărarea locuințelor (document)

  • Programul „Prima casă”, redenumit „O casă, o familie” va fi din nou redenumit în „Noua casă”
  • Este scos criteriul salariului maxim din condițiile de acordare a creditului
  • Valoarea maximă a unei locuințe va fi de cel mult 100.000 de euro, dacă este nouă
  • Celelalte categorii de locuințe vor avea un prag de 70 de mii de euro
Prin „Prima casă” mulți tineri români s-au ales cu prima locuință, prin accesarea de credite rentabile pentru a avea un acoperiș deasupra capului. Programul a fost încheiat și anul trecut se anunța noul program – „O familie, o casă”, unde persoanele care aveau mai mulți copii, aveau mai multe beneficii la achiziția unei locuințe.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru noul program de achiziție de locuințe de către tineri. „O familie, o casă” va fi redenumit în „Noua Casă” și va veni și cu un set de reguli noi.
Mai exact, se schimbă caracterul programului și se trece de la unul social la unul menit să sprijine, așa cum apare în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de OUG, „populația activă, din clasa medie, capabilă să achiziționeze o locuință în condițiile pieții și să acceseze și să susțină plata ratelor din împrumuturi bancare”.

O casă, o familie


Principalele modificări ale programului, redenumit ”O familie, o casă” prevăzute de Legea  nr. 40/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă", precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia se referau la:
  • restricții de accesare în funcție de venit (veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoare de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 lei dacă familia are unul sau mai mulți copii,
  • subvenționarea ratelor de dobândă (0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii, 2 puncte procentuale în cazul persoanelor care fac parte dintr-un grup vulnerabil și
  • prețul maxim de achiziție al locuinței poate fi de 70.000 euro.

Noua casă


În contextul actual, caracterizat de manifestarea efectelor crizei economice pe fondul pandemiei de Covid-19, trebuie să fie utilizate programe și mecanisme de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp funcționalitatea și eficiența, atât în privința adresabilității, cât și sub aspectul rezultatelor, așa cum este cazul programului ”Prima casă”. Un alt avantaj al utilizării unor mecanisme adaptate și funcționale este reprezentat de faptul că atât criteriile de eligibilitate, cât și condițiile de accesare și de derulare a mecanismului de finanțare-garantare sunt consacrate și extrem de cunoscute în piață, de către beneficiari, bănci, autoritățile și organismele implicate, existând astfel premise ca noul Program va fi ușor de implementat.
Modificările și completările propuse prin prezentul proiect de ordonanță de urgență sunt centrate pe reluarea și consolidarea elementelor de bune practici din prevederile, în prezent abrogate, ale vechiului program ”Prima casă”, precum și pe utilizarea mandatarului specializat al statului în operațiuni de garantare în numele și în contul statului a creditelor destinate achiziționării de locuințe-  FNGCIMM.
În vederea accentuării obiectivului urmărit prin modificările și completările propuse, este necesară modificarea titlului actului normativ și corelativ, a denumirii Programului, respectiv programul ”Noua casă”.
Schimbările preconizate prin prezentul act normativ facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe noi în cadrul Programului sau la alte categorii de locuințe prin acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:
a)     Credit acordat unui beneficiar pentru achiziționarea unei locuințe noi, în valoare maximă de 100.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat;
b)     Credit acordat unui beneficiar pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.”
Valoarea avansului minim se va păstra la aceeași valoare cu cea din programul “O familie, o casă”, respectiv 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, care reprezintă, de fapt, diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.
Condițiile impuse de proiectul de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:
  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În noul proiect, „propunem eliminarea dispozițiilor referioare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat”.
Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziţionării unei locuinţe noi şi/sau utlizate, respectiv consolidate în vederea reducerii riscului seismic și recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi, în condiții avantajoase.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noua casă, programul care a înlocuit „Prima casă”, a devenit oficial! Ce prevede noua legislație

08 Aug 2020 760

Un lux neimpozitat

26 Jun 2020 3241

Zi importantă pentru DNA Constanța! Ce solicită Înaltei Curți procurorul șef Andrei Bodean

25 Jun 2020 774

Jaf ca-n filme la o agenție de pariuri din 23 August! Un tânăr, condamnat cu suspendare. Procesul a fost suspendat ieri

08 May 2020 1498

Contabila Casei de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 01853 Capu Midia, condamnată. Procesul a fost suspendat

22 Apr 2020 1001

Casa unui navigator, spartă. Au dispărut două valize. Prima condamnare

13 Apr 2020 1565

Medic în prima linie a luptei cu coronavirusul. Ziua care face diferența pentru pacientul bolnav de Covid19. Nu există Dumnezei. Vindecarea este muncă de echipă (galerie foto)

13 Apr 2020 19859

ENGIE România sprijină cu 250.000 euro cadrele medicale din prima linie și pacienții afectați de COVID-19

01 Apr 2020 621

Daune pentru victimă, 6.200 de lei Doi tineri condamnați pentru viol și tâlhărie calificată, nemulțumiți de pedepse

31 Mar 2020 795

Vizita Majestății Sale Margareta, la MApN S-a discutat despre proiectele care se vor dezvolta cu Casa Regală

02 Mar 2020 646

Iată ce bănci vor acorda creditul Prima Casă 2020! Câţi bani a alocat statul român

24 Feb 2020 2550

Spectacol dedicat iubirii Locuitorii comunei Cumpăna au sărbătorit Dragobetele (galerie foto)

23 Feb 2020 1240

„De Dragobete, iubeşte româneşte!“ Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la spectacol

20 Feb 2020 1363

UPDATE IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)

14 Feb 2020 3991

Înalta Curte se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

14 Feb 2020 986