Actualitate

Proiect de hotărâre Virgil Coman, cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa (document)

Unul dintre proiectele de hotărâre ale şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa din 31 august se referă la acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa lui Virgil Coman.
 
Istoricul Virgil Coman a fost un erudit şi tenace cercetător al documentelor istorice româneşti, pe care le-a recenzat şi publicat în numeroase monografii şi volume privind istoria Dobrogei. Doctor în istorie, arhivist, cercetător, Virgil Coman a realizat una dintre cele mai importante lucrări de cercetare documentară a istoriei milenarului oraş de pe ţărmul Mării Negre, „Constanţa - mărturii documentare“, volumul I, care cuprinde regulamentele administraţiei locale din perioada 1879 -1949.
 
Înainte de a ajunge la conducerea Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman a fost profesor titular la Catedra de Istorie a Grupului Şcolar „I.N. Roman“, pe care a condus-o până în 2003. Cu o carieră remarcabilă în domeniul pedagogic, începută în 1997, specializat în „Istoria şi civilizaţia Mării Negre, de la modernizare la contemporaneitate“, Virgil Coman a fost autor şi coautor a numeroase articole publicate în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare. A devenit directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Constanţa la 10 aprilie 2003 şi, prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale Românei, din ianuarie 2010, a fost numit şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 
Şi consilierii judeţeni i-au acordat fostului şef al Serviciului Arhivelor Naţionale din Constanţa, dr. Virgil Coman, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, în cadrul unei ceremonii care a precedat şedinţa de Consiliu Judeţean din 17 august. Titlul este unul onorific, deoarece legea nu reglementează şi acordarea de beneficii pentru cetăţenii de onoare ai judeţului, ci doar pentru alte tipuri de unităţi administrativ-teritoriale.

A decedat la o lansare de carte 

Reamintim că Virgil Coman a decedat la data de 5 august, la evenimentul de lansare a romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“, al lui Cristian Cealera, desfăşurat la Prăvălia cu Cărţi. În doar câteva clipe, toată lumea a fost cuprinsă de panică. Imediat, la faţa locului a fost chemată o ambulanţă, care a ajuns în aproximativ zece minute. După aplicarea măsurilor de prim-ajutor, la care Virgil Coman nu a răspuns, a fost declarat decesul acestuia.

O profundă pasiune pentru istorie

Născut în 1973, la Medgidia, Virgil Coman a urmat cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. A fost licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoţia 1997, şi absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, promoţia 1998. Virgil Coman era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, teza sa de doctorat purtând titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii“ (susţinută în şedinţă publică, la data de 5 decembrie 2005). A devenit directorul Direcţiei Judeţene Constanţa pe 10 aprilie 2003 şi, prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale României, din ianuarie 2010, şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 
Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie, Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar „Ioan N. Roman“ Constanţa, pe care a condus-o până în 2003. A semnat ca autor şi coautor albume şi volume de documente şi a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.
 
Proiectul de hotărâre la care facem referire poate fi consultat în secţiunea „Documente”.

Citeşte şi

Virgil Coman nu a mai apucat să-și lanseze cartea. A rămas împachetată din tipografie. Detalii emoționante
 
Şeful Arhivelor din Constanţa a fost înmormântat ÎPS Teodosie - „Dialogul cu Virgil Coman va continua, pentru că rămâne opera sa“ (galerie foto)
 
UPDATE13. Panică la o lansare de carte. A murit directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman (galerie foto)
 
UPDATE 8. Curg mesajele de condoleanţe Trupul lui Virgil Coman, depus la Catedrala Arhiepiscopală

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

24 Dec 2018 773

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

04 Dec 2018 924

„Flori Pentru Martirii Marii Uniri”, eveniment la Galeria de Artă „Virgil Coman”, de 1 Decembrie

27 Nov 2018 463

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa

13 Nov 2018 576

In memoriam Virgil Coman (1973-2016) (galerie foto)

04 Aug 2018 4438

O nouă expoziţie de grafică şi pictură la Galeria de Artă „Virgil Coman” din Constanţa

02 Aug 2018 490

Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a decernat premiile „Gheorghe Dumitraşcu“ şi „Virgil Coman“ pe 2017

19 Jun 2018 1361

Pasajul „groazei“ din zona Abator, transformat în galeria „artei stradale“. Iată cum arată acum! (galerie foto+video)

13 Mar 2018 1935

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

26 Feb 2018 1327

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 1891

În ianuarie 2018 Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România

24 Dec 2017 1720

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

24 Dec 2017 3488

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 1945

Liceeni artiști de la „Regina Maria“ și o talentată elevă din Babadag prezintă „Structuri“ pe simezele Galeriei „Virgil Coman“

11 Dec 2017 3861

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

10 Dec 2017 1682