Proiect de lege Măsuri de diminuare a populației de câini fără stăpân

  • Proiect de lege privind soluționarea situației câinilor fără stăpân

Recent, deputații umaniști au depus, la Parlament, un nou proiect de lege, privind instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Programul național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân este un instrument, pus la dispoziția tuturor autorităților administrației publice locale, prin care se creează cadrul ca acestea, unitar, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), medicii veterinari cu liberă practică de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) și societatea civilă, să poată interveni, prin măsuri specifice, pe raza lor teritorială, în scopul prevenirii înmulțirii populației de câini fără stăpân.

Acest program are avantajul că, prin pași simpli, realizabili, fără birocrație și cheltuieli excesive, rezolvă, cu efecte benefice atât asupra sănătății omului, cât și a animalelor, pe termen mediu și lung, o problemă care trenează, de decenii.

Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, la sugestia și cu îndrumarea unor primari de orașe și medici veterinari, și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege se dorește a fi un ghid de acțiune, o procedură unitară, la nivel național, care, aplicată transparent, simultan, periodic și ritmic la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, va avea și efectul dorit de cetățeni: reducerea, pe cale naturală, a populației de câini fără stăpân.

Implementarea Programului prezintă avantaje incontestabile, între care:

- Asigură o diminuare, pe cale naturală, fără intervenția agresivă a omului, a populației de câini fără stăpân
- Asigură o radiografie reală, la zi, a dimensiunii fenomenului și contribuie la educarea populației din punct de vedere sanitar
- Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise la om (rabia, leptospiroza, febra butonoasă, maladia Lyme, paraziți interni și externi etc.) și a rănirii acestora prin mușcare, ceea ce, implicit, conduce la micșorarea cheltuielilor pentru îngrijiri medicale
- Contribuie la diminuarea cazurilor de boli transmise animalelor de companie
- Diminuează, în mare măsură, povara alocărilor bugetare pentru acest capitol, în beneficiul altor destinații, necesare comunităților.


Nu în ultimul rând, Programul, fiind bazat pe o conlucrare productivă, perfect transparentă, între autoritățile statului, autoritățile administrației publice locale, medicii veterinari și societatea civilă, înlătură orice suspiciune de încălcare a drepturilor animalelor și de subiectivism în aplicarea corectă a legii.

Principalele măsuri ce urmează a fi implementate prin Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân se referă la:

1. Catagrafierea câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
2. Microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân și a celor fără stăpân
3. Programe de educare și informare a populației, pe categorii de vârstă.
4. Sterilizarea obligatorie a câinilor fără stăpân și a celor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă.
5. Program permanent de adoptare a câinilor.
6. Obligarea deținătorilor de câini de a plăti o taxă anuală descurajantă pentru fiecare câine nesterilizat, prin hotărâre de consiliu local, sumele astfel colectate urmând a constitui un fond special, destinat sterilizării.

„România se confruntă cu prea multe probleme de sănătate publică greu de gestionat ca să mai fie cazul ca și cele generate de înmulțirea câinilor fără stăpân să mai treneze!

Haideți să facem măcar ce ne stă în putere și nu costă mult!” a punctat deputatul inițiator al proiectului de lege.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drept de uz pentru un teren, acodat E-Distribuție Dobrogea SA Post de transfomare și racordare la rețeaua electrică a Adăpostului pentru câinii fără stăpân (DOCUMENT)

28 Feb 2024 463

Vetmedan SRL din Vrancea se va ocupa de gestionarea câinilor fără stăpân din comuna Corbu, județul Constanța (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1422

Drepturile și obligațiile deținătorilor de animale de companie din municipiul Constanța

22 Jan 2024 628

Adoptă un câine, salvează o viață! Adopția unui câine, o alegere empatică, cu multiple beneficii

23 Nov 2023 906

Ce firmă va furniza servicii de internet pentru adăpostul public pentru câinii fără stăpân al Primăriei Constanța (DOCUMENT)

24 Jun 2023 1158

Primăria Constanța, obligată să achite daune morale de 4.000 de euro unui copil mușcat de câini în oraș! Judecătorii vorbesc „neluarea măsurilor corespunzătoare pentru capturare“

02 Jun 2023 2184

Primăria Mircea Vodă a bătut palma cu Green Life Recycling, pentru cinci ani. Vor captura câinii fără stăpân (DOCUMENT)

05 Aug 2022 1894

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege. Vizați, câinii fără stăpân

27 Jun 2022 1467

Constănțenii sunt invitați să adopte unul dintre câinii fără stăpân din Adăpostul public de animale abandonate. Care sunt condițiile

16 Jun 2022 1231

ZIUA LIVE. Horia Constantinescu, președinte ANPC – „ Problema tarifelor la parcare în Mamaia, a câinilor fără stăpân și rutele alternative pe perioada lucrărilor puteau fi rezolvate prin comunicare”

06 May 2022 2674

O societate din Argeș mai câștigă un contract de asistență sanitar-veterinară la capturarea câinilor comunitari din Constanța (DOCUMENTE)

11 Apr 2022 2892

Confort Urban gestionează strângerea câinilor din Constanța. Nu se vede dar în schimb încasează 550.000 lei de pe an pentru această activitate (DOCUMENTE)

06 Apr 2022 3121

Document de urbanism pentru modernizarea bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân din Constanța

05 Apr 2022 1406

Constanța. Aproape 200 de câini așteaptă să fie adoptați

04 Apr 2022 1249

Univet SRL din Tulcea va furniza hrană pentru pentru câinii fără stăpân din adăpostul municipalității (DOCUMENTE)

25 Mar 2022 2814