Proiect Legea sănătății va fi schimbată radical! Persoanele neasigurate se vor putea înscrie la medicii de familie

Medic de familie, foto: Unsplash Legea sănătății va fi schimbată semnificativ în următoarea perioadă, conform unui proiect de ordonanță adoptat în cadrul ședinței a Guvernului de la finalul lunii august. Una dintre cele mai importante schimbări propuse vizează modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate, care va fi completat cu serviciile medicale acordate de medicii de familie. Mai precis, persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistenţa medicală primară în cabinetele medicilor de familie.
 
Viitoarea ordonanță va produce schimbări la pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, şi îl va completa cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie.
 
În acest mod se va face, potrivit notei de fundamentare a proiectului, alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate.
 
 
Mai exact, când vine vorba despre cei care nu sunt asigurați, serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.

Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară, persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie, de la data intrării în vigoare a măsurii, pe lista unui medic de familie.

Pe de altă parte, persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, după cum scrie în proiect.

Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie vor putea să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

Potrivit notei de fundamentare, “astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”.


În prezent, după cum apare în Legea 95/2006, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

FOTO+VIDEO Tragedie la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați definitiv pentru ucidere din culpă!

04 Apr 2024 3537

CNAS a repartizat sumele pentru decontarea serviciilor medicale realizate de medicii de familie până la finalul anului 2023

29 Jan 2024 556

Medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023

15 Jan 2024 789

Spitalul Clinic CF Constanța angajează medic primar specialitatea Medicină de Familie

21 Nov 2023 1055

Angajări Constanța Post vacant la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța! Iată condițiile

26 Sep 2023 1257

O femeie a murit în localitatea Băneasa Ce spune SAJ Constanța în legătură cu cazul de la UPU Băneasa

03 Aug 2023 2424

VIDEO Judecătorii motivează tragedia de la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!

11 Jul 2023 16509

Heka Hospital Dr. Adrian Barbu – „Nu orice tremor este boala Parkinson!”

24 Jun 2023 1915

Medic de familie din Constanța, acuzat de luare de mită și de fals informatic! Tribunalul a stabilit primul termen

22 Jun 2023 2557

Un medic de familie din Constanța, trimis în judecată pentru luare de mită și fals informatic

20 Jun 2023 5526

Video Medic de familie din Constanța, și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!

01 May 2023 25872

Cum pot beneficia constănțenii de sprijinul financiar de 3.000 de lei pentru prevenirea bolilor grave și a excluziunii sociale provocate de depresie?

17 Mar 2023 1336

VIDEO Accident mortal în Lazu, în 2017! Judecătorii s-au retras pentru deliberări. Când se va pronunța instanța

15 Feb 2023 3377

Medic de familie trimis în judecată de DNA!

13 Feb 2023 1924

Doliu în lumea medicală din România. „Țara noastră a pierdut unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai medicinei românești”

11 Jan 2023 17711