Proiectul a fost aprobat tacit de Senat Mașinile cu radar vor fi poziţionate vizibil, cu înscrisurile Poliţiei Rutiere

Autovehiculele destinate controlului traficului care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziţionate vizibil şi vor prezenta înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere, prevede un proiect de lege care a primit marţi raport favorabil, cu patru abţineri, din partea Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Potrivit proiectului, adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Autovehiculele pe care instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staţionar sau în mişcare., scrie Agerpres.ro. 

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat de către poliţiştii de frontieră. Poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, mai stipulează proiectul.

Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Proiectul mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Comisarul-şef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la şedinţă, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, argumentând că utilizarea mijloacelor tehnice la constatarea contravenţiilor la regimul rutier este deja reglementată într-o normă de metrologie legală care arată că înregistrarea unui autovehicul trebuie să cuprindă în mod neapărat numărul de înmatriculare, ora şi viteza de deplasare.

"În ceea ce priveşte propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori", a arătat comisarul-şef de la Poliţia Rutieră.

"Dacă citim motivarea Curţii Constituţionale, nu e sigur că este cam aceeaşi cu proiectul de lege din faţa noastră. (...) Noi ce dorim? Să avem cât mai mulţi contraveninenţi sau să se circule în limitele vitezei legale? Eu cred că este varianta asta - mai bine să-i speriem pe cei care participă la trafic şi să circule regulamentar decât să-i tragem în capcană, să-i prindem şi să-i pedepsim. Sigur, a doua variantă aduce nişte venituri la bugetul de stat, dar nu e sigur că măreşte şi nivelul de siguranţă pe drumurile publice", a transmis deputatul UDMR Bende Sandor.


Deputatul AUR Lucian-Florin Puşcaşu, iniţiator al propunerii legislative, a precizat că ideea de la care a plecat a fost "de a pune nişte lucruri în ordine".


"Considerăm că Poliţia Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea, trebuie să o facă într-un spirit asumat. Legea se referă la obligativitatea inscripţionării autoturismelor pe care se montează tehnică de înregistrare şi credem că este necesară o asemenea atitudine din partea agenţilor de Poliţie, dat fiind că toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee cu orice preţ. Considerăm că e important şi factorul de prevenţie în traficul rutier, iar o semnalizare şi o presemnalizare a mijloacelor de înregistrare şi de verificare a traficului este în acest sens obligatorie, cred că e de folos ca să putem face educare cu acordul participanţilor la trafic, nu doar print-o aplicare excesivă a legii. Acesta este sensul pentru care am iniţiat acest proiect legislativ şi credem că Ministerul de Interne ar trebui să nu se opună unor asemenea practici, fiindcă nu le scad din autoritate, ci îi obligă să fie mult mai responsabili", a argumentat deputatul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situații de risc pe drumurile din Constanța! S-a lăsat cu dosare penale

03 Apr 2024 595

Ce a descoperit poliția la oprirea a doi șoferi în județul Constanța?

22 Mar 2024 746

Incident în trafic la Constanța! Ce a depistat Poliția în cazul unui șofer de 22 de ani

18 Mar 2024 585

Știri Constanța Incidente în trafic la Eforie, Ovidiu și Murfatlar!

16 Mar 2024 815

Șoferi băuți la volan în Medgidia și Constanța!

24 Feb 2024 915

Știri Constanța ​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! Amenzi aplicate și permise suspendate

08 Feb 2024 770

Știri Constanța O femeie de 20 de ani, fără permis, surprinsă la volan, în Albești. Cu ce viteza rula

06 Feb 2024 1097

Știri Constanța Conducător auto depistat cu viteză dublă față de limită, în stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1026

4.525 de accidente rutiere grave înregistrate în anul 2023, la nivel național

28 Jan 2024 616

În ultimele 24 de ore Peste 7.200 de fapte contravenționale la care au intervenit polițiștii, la nivel național

26 Jan 2024 537

Știri Constanța Doi șoferi s-au ales cu dosare penale

24 Jan 2024 736

Conducător de autoutilitară din Oradea, băut la oră de prânz! S-a răsturnat în șanț cu autovehiculul

22 Jan 2024 737

Știri Constanța Șoferi în ilegalitate la Cernavodă, Techirghiol și Constanța!

21 Jan 2024 843

MAI Sute de permise reținute în ultimele 24 de ore. Câte au fost pentru consumul de alcool

15 Jan 2024 686

Cu executare pentru un fost rutierist, din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului, la Constanța

11 Jan 2024 767