Proiectul de ultimă generație care va sprijini activitatea Petromidiei

  • Proiectul de 148 de milioane de dolari vine cu tehnologii noi pentru piața energetică din România și pentru Dobrogea
  • Centrala de cogenerare de pe platform Midia Năvodari este proiectul la care facem referire
Săptămâna trecută, reprezentanții Rompetrol, dar și cei ai statului, au prezentat cea mai nouă investiție de amploare din domeniul energetic: centrala de cogenerare de pe platform Midia Năvodari. Proiectul de 148 de milioane de dolari vine cu tehnologii noi pentru piața energetică din România și pentru regiunea Dobrogei, care, prin noua capacitate, își va consolida poziția de pol de forță în energie. ZIUA de Constanța a fost la lansarea proiectului și, implicit, a lucrărilor estimate să se termine în 2023. Aici, puteți găsi și înregistrarea live realizată de colegii noștri.

Ce noutăți aduce proiectul – turbine folosite în premieră în România și un grad de eficiență ridicat

Conceptul de cogenerare nu este unul cunoscut la scară largă, în România. Până în prezent, am fost obișnuiți cu centralele care produc abur tehnologic și energie electric prin metode convenționale, cu combustibili solizi și lichizi. Noua centrală de la Petromidia va folosi exclusiv gaze naturale, 25% din material primă venind din procesele operaționale ale rafinăriei și 75% din Sistemul Energetic Național, de la 2 mari furnizori.

Gazul natural va fi procesat cu ajutorul a două turbine de ultimă generație produse de gigantul Siemens. Turbinele sunt recunoscute international pentru fiabilitate și generarea de energie cu nivel scăzut de emisii. Au nevoie de doar 10 minute pentru a ajunge la capacitate maximă, iar în 17 ani de funcționare, producătorii garantează că este nevoie de doar 17 zile de mentenanță.

Reprezentanții Siemens au subliniat faptul că turbinele SGT-750 sunt o premieră pentru România, fiind prima dată când sunt instalate capacități din generația a patra, capabile să utilizeze hydrogen în amestec cu gaz metan, o tehnologie nouă pentru țara noastră. Capabilitățile confer un randament-record, cel mai mare de pe piața din România.

„Eficiența centralei de cogenerare poate ajunge la 92%, iar turbinele permit arderea unui amestec care cuprinde până la 15% hidrogen”, a punctat Boris Bucur, Directorul General al Rompetrol Energy, compania care va opera centrala de cogenerare.



Noua centrală va reduce consumul de energie și emisiile

Prin tehnologiile noi, care au component menite să aducă eficiență în producție, dar și o reducere a impactului asupra mediului, reprezentanții KMG International (Grupul Rompetrol), ne-au comunicat și date care reflect beneficiale centralei de cogenerare. Anual, este estimată o reducere a consumului de 1.2 milioane MWh. Având o durată de viață proiectată de 20 de ani, central va economisi producerea a circa 24 de milioane de MWh.

Totodată, emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse substanțial, cu aproximativ 280 de mii de tone anual. Calculul simplu arată, așadar, o reducere a emisiilor de CO2 cu aproximativ 5,6 milioane de tone în cei 20 de ani estimați de funcționare.


„Acest proiect special va dispune de cele mai înalte caracteristici tehnologice cu putință, pentru a adduce stabilitate în producție de energie. În afară de reducerea costurilor, centrala de cogenerare va adduce și o reducere semnificativă a emisiilor, un punct important pe agenda de lucru a tuturor factorilor implicați. De asemenea, după finalizare, central va aduce, anual, 10-11 milioane de dolari la bugetul de stat, prin taxe și impozite”, a punctat Beimbet Shayakhmetov, CEO-ul KMG International.

Proiectul va fi pus în aplicare de Calik Enerji, compania din Turcia care a fost selectată în august 2020 drept contractor general, în urma unei licitații la care au luat parte giganți din domeniul dezvoltării energetice.

Centrala de cogenerareva fi ridicată cu un efort realizat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), deținut în proporție de 80% de KMG International și 20% de statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Nu este singurul proiect asumat de FIEKR, care, până în prezent, a aprobat investitiții totale de 311 milioane de dolari.



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSU despre pompierii care au participat la evenimentul de la Rafinăria Petromidia „Îi felicităm pentru modul în care au acționat!”

29 Mar 2024 608

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 541

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 927

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1159

LIVE VIDEO+TEXT Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari! Planul Roșu de Intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 15004

​Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia de la Năvodari

08 Mar 2024 591

Directorul Casei de Cultură Constanța, decedat într-un accident rutier! Mergea la o înmormântare

20 Jan 2024 13709

Firme Constanța Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA actualizează contractul de împrumut pentru centrala în cogenerare de la Petromidia

02 Jan 2024 888

RETROSPECTIVĂ 2023! Incendii violente în județul Constanța! Elevi evacuați de la o școală din Constanța și Planul Roșu de Intervenție activat la Rafinăria Petromidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Dec 2023 1299

Schimbare în conducerea Rompetrol Rafinare! Cine a fost numit la conducerea companiei

25 Sep 2023 1351

Midia Marine Terminal a finalizat cu succes lucrările la terminalul offshore

01 Sep 2023 930

Explozia din Crevedia, în atenția specialiștilor de la INSEMEX Petroșani! Ce tragedii au investigat la Constanța

28 Aug 2023 1323

Doi ani de la explozia de la Rafinăria Petromidia! Cum s-a produs tragedia care a curmat vieți

02 Jul 2023 1386

Anchetă după explozia urmată de incendiu de la Petromidia! Specialiștii INSEMEX Petroșani cercetează cauza deflagrației

27 Jun 2023 1150

Consiliul Local Constanța, chemat să aprobe încetarea asocierii pe 25 de ani parafată în mandatul primarului Gheorghe Mihăeși (DOCUMENT)

27 Jun 2023 4489