Proiectul „România Educată'' Bacalaureat unic şi posibilitatea ca liceele să organizeze admitere înainte de Evaluarea Naţională, printre propuneri

  • Bacalaureat unic axat pe competenţe minime, indiferent de forma de învăţământ, şi posibilitatea ca liceele, unde cererea depăşeşte oferta, să poată organiza examen de admitere înaintea Evaluării Naţionale, se află printre propunerile proiectului „România Educată", care se află în faza de încheiere a consultărilor.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a explicat, marţi, că proiectul „România Educată" propune examen naţional de Bacalaureat axat pe competenţe minime. Bacalaureatul unic, pe model Pisa, îl vor putea susţine şi elevii de la şcoala profesională, scrie Agerpres.

„Nu ne dorim o mie de variaţii ale Bacalaureatului", a precizat consilierul prezidenţial.


Ligia Deca a arătat că o altă propunere a proiectului "România Educată" vizează posibilitatea ca liceele unde există cerere mare să poată organiza, înaintea Evaluării Naţionale, examene de admitere.

În ceea ce priveşte învăţământul liceal, vor exista trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - cu aceeaşi durată (patru ani). Transferul între aceste rute se poate realiza anual, fiind axat pe competenţe.

„Dacă pe parcursul liceului copilul descoperă că are înclinaţie spre altă rută, să ştie ce probe trebuie să dea", a spus Deca.


Pe ruta profesională, există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3 după clasa a XI-a, a mai explicat consilierul prezidenţial.

Proiectul „România educată" mai prevede posibilitatea ca acolo unde autorităţile locale nu pot asigura cele necesare pentru funcţionarea şcolilor să poată exista o mutare a responsabilităţii la Consiliul Judeţean.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a explicat că proiectul „România Educată" este o viziune şi nu o lege şi că urmează ca săptămâna viitoare Guvernul să adopte un memorandum prin care să fie asumate termene concrete cu privire la acest proiect.

„Într-o fereastră de doi ani ar trebui să avem primii paşi concreţi", a spus Deca.


Preşedintele Klaus Iohannis are de luni până miercuri o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului „România Educată", în contextul finalizării dezbaterii publice. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ligia Deca „Acest an şcolar este însă un nou început pentru întreg sistemul de educaţie“

11 Sep 2023 737

Ligia Deca Am contribuit la realizarea proiectului România Educată şi îmi doresc în continuare să îl duc la bun sfârşit

03 Oct 2022 1234

Finanțarea adecvată a învățământului pune bazele României educate!

26 Jul 2022 1507

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Educației. S-a discutat despre Proiectul România Educată

07 Feb 2022 1374

Klaus Iohannis. „Pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării” (video)

04 Oct 2021 1600

Sorin Cîmpeanu Propunem Guvernului adoptarea programului de implementare a proiectului „România Educată" pe 10 septembrie (video)

02 Sep 2021 1562

Klaus Iohannis, despre proiectul „România Educată”

07 Jul 2021 1420

Casa Corpului Didactic lansează programul „Utilizarea platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare”

17 Aug 2020 2103

Consultare publică privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot Vor fi testate noi modele curriculare și de carieră didactică

27 May 2020 3109

Dispar calificativele la clasele I - III, dar și profesorii de educație fizică și limbi străine. În dezbatere, o nouă „arhitectură“ a educației (galerie foto)

19 Apr 2019 2993

Dezbatere la Constanţa, sub egida „România Educată“, proiectul de reformă al preşedintelui României în domeniul educaţiei

02 Mar 2019 1634

Prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, despre „România Educată” „Nu calendarul dezbaterilor publice va da viabilitate proiectului, ci găsirea celor mai potrivite soluții de reformare a sistemului”

14 Dec 2018 6056

De vorbă cu profesor Paloma Petrescu, despre „România Educată” „După o consultare de patru ani, lansezi o altă consultare largă... mie mi se pare că nu ajungem nicăieri”

08 Dec 2018 4524

Ce a declarat Klaus Iohannis după lansarea proiectului "România educată"

05 Dec 2018 1518

UPDATE. Klaus Iohannis lansează în dezbatere publică proiectul "România Educată". Cine apare în videoclipul proiectului (video)

05 Dec 2018 2200