Propunere legislativă Gata cu fondul școlii pentru parchet sau jaluzele. Un proiect de lege va duce la dispariția obiceiului

  • Un proiect legislativ a fost înregistrat la începutul lunii la Senat
  • El prevede, în mare, dispariția obiceiului de a da bani pentru fondul școlii sau al clasei
 
Părinții ar putea scăpa de obiceiul de a de bani pentru fondul școlii sau al clasei pentru că ar putea deveni o practică interzisă, indiferent că banii vor fi strânși în cadrul școlii sau în afara ei, de către un cadru didactic sau de o altă persoană (părinte/elev), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat.
 
Propunerea legislativă, care urmărește să modifice Legea educației, stabilește o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei pentru cei care vor acționa contrar. Proiectul de lege a ajuns pe masa Senatului recent, după ce a trecut prin dezbatere la Camerea Deputaților. Inițiatorii proiectului sunt: Berea Cristinel-Gabriel - senator USR_PLUS; Darău Ambrozie-Irineu - senator USR_PLUS; Pălărie Ştefan - senator USR_PLUS; Albişteanu Mihail - deputat AUR; Băltăreţu Viorel - deputat USR_PLUS; Cristian Brian - deputat USR_PLUS; Havârneanu Filip - deputat USR_PLUS; Ivănuţă Cristian-Daniel - deputat AUR; Miftode Marius-Andrei - deputat USR_PLUS; Molnar Radu-Iulian - deputat USR_PLUS; Neagu Denisa-Elena - deputat USR_PLUS; Pop Rareş-Tudor - deputat USR_PLUS; Toda Daniel-Liviu - deputat USR_PLUS.
 
 
„În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora”, se arată în propunerea senatorilor. Amenzile vor fi aplicate de ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, auxiliare sau nedidactice.
 
Singurele posibilități permise vor fi donația sau legatul - care sunt recunoscute ca fiind acte juridice - prin care sume de bani sau alte foloase vor fi permise, dacă vor merge spre unitatea de învățământ și nu o anumită clasă sau un anumit cadru didactic și doar dacă așa va dori părintele. Exceptate de la regula aceasta ar urma să fie sumele ce trebuie plătite pentru activitățile extracurriculare, cum ar fi excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte activități care nu privesc în mod direct actul de educație.
 
Colectarea fondurilor de la elevi sau părinți este prevăzută ca fiind abatere disciplinară și este interzisă prin Ordinul ministerului educației nr. 5447/2020. Parlamentarii care au fost inițiatorii propunerii spun că sumele de bani colectate de la părinți sau elevi nu pot fi cuprinse în buget, neputând fi incluse într-o clasificare de venituri, putând fi astfel utilizate discreționar, fără să existe o contabilizare a acestora. 
 
„Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși sub o formă sau alta să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Se solicită strângerea de bani pentru renovări, mobilier, imprimante, table, parchet, echipamente digitale și chiar pentru piese mărunte, care, deși au un preț nesemnificativ, nu pot fi puse la dispoziție de unele unități școlare. (...) Părinții se văd în situația de a nu putea refuza aportul financiar, dat fiind că toți își doresc ca elevii, copii lor, să participe la cursuri în condiții cât mai bune. Mai mult, majoritatea părinților se tem că, refuzând să contribuie la această formă mascată de corupție, copilul va fi marginalizat, defavorizat în procesul de notare și supus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Citește și

Editorial Fondul clasei şi fondul şcolii. Între legalitate şi abuz?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Albești a obținut finanțare pentru al treilea proiect prin Planul Național de Redresare și Reziliență

03 Feb 2023 1157

Județul Constanța Eleva din Mangalia care a scos la iveală fenomenul fondului școlii, intimidată de directoare

25 Jan 2022 9815

Editorial Fondul clasei, necesitate sau ilegalitate. De ce nu apelează directorii la primării, ci la buzunarul părinţilor?

30 Sep 2019 2748

Cinci unităţi de învăţământ îşi vor transforma latrinele în grupuri sanitare, cu bani de la minister

12 Jun 2019 2342

Editorial Fondul clasei şi fondul şcolii. Între legalitate şi abuz?

20 Sep 2018 5160

73 la sută dintre participanţii la sondaj spun că li s-au solicitat bani pentru fondul clasei şi pentru fondul şcolii în noul an şcolar

25 Sep 2017 2657

Şeful învăţământului constănţean, Petrică Miu, despre fondul clasei şi materialele auxiliare! Cu ce probleme a început şcoala în Constanţa

19 Sep 2017 5768

Sondaj de opinie V-au fost solicitaţi bani pentru fondul clasei şi pentru fondul şcolii în noul an şcolar?

18 Sep 2017 6692

Editorial Cât de gratuit mai este învăţământul în România?

28 Sep 2016 2395

Deputaţii vor închisoare de la 6 luni la 2 ani pentru colectarea fondului şcolii

03 Dec 2015 1576

Proiect de lege Sancțiuni penale pentru cei care colectează fondul școlii

03 Dec 2015 1632

Editorial Şi au început şedinţele cu părinţii…

18 Sep 2015 3063

Sondaj de opinie Mai puţin de jumătate dintre respondenţi afirmă că li s-a condiţionat susţinerea Bacalaureatului de plata fondului clasei sau al şcolii

27 Mar 2015 2710

Sondaj de opinie Vi s-a condiţionat susţinerea Bacalaureatului de plata fondului clasei sau al şcolii?

16 Mar 2015 3269

Acuzaţii la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ Un elev susţine că un profesor ar fi cerut bani pentru fondul şcolii

13 Mar 2015 13845