Propunere legislativă UDMR Ce condiții trebuie să îndeplinești să devii examinator auto. Iată ce motive expun parlamentarii pentru modificarea legii

Pe ordinea de zi a Senatului, a fost publicată o propunere legislativă privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Conform acesteia, examinatorul nu mai trebuie să fie, neapărat, polițist, ci poate orice persoană care îndeplinește anumite condiții, urmează un curs și trece un examen să ia locul acestuia.

Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere stabileşte principii uniforme legate de permisul de conducere, de la reguli administrative până la cerinţe legate de pregătirea candidaţilor şi condiţii de reînnoire periodică în cazul posesorilor de permise.

Prevederile iniţiale au fost amendate în mai multe rânduri în vederea eliminării unor disonanţe în criteriile şi procedurile aplicate de statele membre, diferenţe care ar afecta posibilitatea recunoaşterii reciproce a permiselor de conducere.

„Obţinerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupţie din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru şi control reciproc. Responsabilitatea eliberării permiselor de conducere este cu atât mai mare cu cât regulile naţionale privind mobilitatea persoanelor în cadrul Spaţiului Economic European sunt din ce în ce mai armonizate în virtutea garanţiei dreptului cetăţenilor europeni la liberă circulaţie şi stabilire oriunde pe teritoriul Uniunii, drept contrabalansat de necesitatea asigurării siguranţei în trafic a tuturor participanţilor şi de obligaţia statelor de a se asigura că aceştia se comportă responsabil şi în cunoştinţă de cauză”, se arată în expunerea de motive.

În consecinţă, se impune modificare articolelor care desemnează autoritatea competentă să examineze candidaţii ca fiind Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor în sensul atribuirii acestei activităţi examinatorilor autorizaţi de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor. Desemnarea ARR are ca fundament atribuţiile prevăzute în actul normativ de înfiinţare. Hotărârea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., cu modificările şi completările ulterioare, printre care şi cea de autorizare a şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, atestarea personalului implicat în activităţile specifice transporturilor rutiere, precum şi evidenţa întreprinderilor şi operatorilor din domeniile specifice.

Dat fiind sistemul de testare teoretică deja implementat, propunem ca Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor să rămână autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoştinţelor, de emitere a permiselor de conducere, de evidenţă a acestora şi de echivalare a permiselor obţinute în alte state potrivit prevederilor Directivei nr. 126/2006 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006 şi a convenţiilor internaţionale sau bilaterale de recunoaştere reciprocă a actelor emise de statele semnatare/ratificatoare. Altă modificare propusă, decurgând din liberalizarea profesiei de examinator, se referă la emiterea de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor a unui aviz pentru persoanele cu altă cetăţenie sau cu reşedinţă temporară în România, astfel ca înscrierea la cursul de pregătire teoretică să fie posibilă. De asemenea, se propune recunoaşterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde l-a dat candidatul, fiind astfel eliminată restricţia de a efectua ambele probe în aceeaşi localitate, în funcţie de reşedinţa candidaţilor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, aceştia îşi vor putea alege un centru de testare teoretică diferit de cel unde vor derula proba practică.

În concluzie, iniţiativa legislativă propune


• reglementarea profesiei de examinator autorizat şi deschiderea acesteia către persoane din afara angajaţilor ministerului afacerilor interne ca soluţie pentru actualele problemele din sistem (numărul insuficient de examinatori, perioade lungi între finalizarea cursurilor şi programarea datelor la care pot fi susţinute probele, reticenţa şi disconfortul psihologic al candidaţilor în prezenţa ofiţerilor sau agenţilor de poliţie, eliminarea cauzelor corupţiei actuale din sistem)

• obligativitatea prezenţei instructorului la proba practică de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, menită să inducă un plus de corectitudine în punctare şi de confort pentru candidat


• libertatea candidaţilor de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcţie de domiciliu şi/sau reşedinţa de facto a acestora

Autoritatea competentă din subordinea ministerului transporturilor. Autoritatea Rutieră Română autorizează în calitate de examinator orice persoană care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) deţine permis de conducere pentru categoria B, valabil, de cel puţin 3 ani,
b) a împlinit vârsta de 23 de ani,
c) să nu fi avut permisul de conducere anulat,
d) să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii 3 ani,
e) să fie aptă din punct medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective,
f) să nu exercite o funcţie sau să desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto,
g) urmează cursul de formare iniţială,
h) promovează examenul constând în probă scrisă, eliminatorie, şi probă practică.

În vederea autorizării pentru alte categorii decât categoria B, persoana trebuie să îndeplinească suplimentar una dintre următoarele condiţii:

i) să aibă cel puţin 5 ani de conducere în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea;
(ii) a promovat testul de evaluare teoretică şi practică a aptitudinilor de conducere pentru un nivel mai ridicat decât cel necesar pentru obţinerea unui permis de conducere.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Șofer arestat cere să fie pus în libertate

03 Feb 2023 496

S-a aventurat în traficul constănțean fără permis! Un bărbat de 29 de ani a fost arestat preventiv

02 Feb 2023 566

Șofer depistat în trafic cu permisul de conducere anulat, reținut pentru 24 de ore

01 Feb 2023 718

Urmărire ca în filme! Doi poliţişti răniţi, după ce maşina lor s-a răsturnat. Urmăreau un șofer care nu avea permis

29 Jan 2023 723

Şoferi băuți sau cu permisul anulat, depistați în județul Constanța

27 Jan 2023 483

IPJ Cluj Buletin de presă - 25.01.2023

25 Jan 2023 415

În ultimele 24 de ore au fost reţinute 632 de permise de conducere, dintre care 73 pentru alcool

24 Jan 2023 587

MAI În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 756 de permise de conducere

20 Jan 2023 593

Șase morți aproape de Cernavodă! Nouă ani de la tragedia care a şocat o ţară întreagă! (GALERIE FOTO)

19 Jan 2023 1337

Constanța Șoferi fără permis, condamnați la închisoare cu executare. Ce pedepse au primit

18 Jan 2023 705

Constanța. Șofer fără permis dus în arest! Judecătorii l-au trimis acasă

16 Jan 2023 1191

Sute de permise de conducere reținute de Poliție, în ultimele 24 de ore. Șoferi băuți și drogați, depistați la volan

13 Jan 2023 596

Pericol în trafic! Şoferi beţi sau fără permis depistaţi în judeţul Constanţa

08 Jan 2023 726

Sute de șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 24 de ore. 66 dintre acestea, pentru consum de alcool

06 Jan 2023 477

Tânăr de 19 ani, la volan cu permisul suspendat, pe bulevardul Mamaia Nord

05 Jan 2023 768