Propunere legislativă UDMR Ce condiții trebuie să îndeplinești să devii examinator auto. Iată ce motive expun parlamentarii pentru modificarea legii

Pe ordinea de zi a Senatului, a fost publicată o propunere legislativă privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Conform acesteia, examinatorul nu mai trebuie să fie, neapărat, polițist, ci poate orice persoană care îndeplinește anumite condiții, urmează un curs și trece un examen să ia locul acestuia.

Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere stabileşte principii uniforme legate de permisul de conducere, de la reguli administrative până la cerinţe legate de pregătirea candidaţilor şi condiţii de reînnoire periodică în cazul posesorilor de permise.

Prevederile iniţiale au fost amendate în mai multe rânduri în vederea eliminării unor disonanţe în criteriile şi procedurile aplicate de statele membre, diferenţe care ar afecta posibilitatea recunoaşterii reciproce a permiselor de conducere.

„Obţinerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupţie din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru şi control reciproc. Responsabilitatea eliberării permiselor de conducere este cu atât mai mare cu cât regulile naţionale privind mobilitatea persoanelor în cadrul Spaţiului Economic European sunt din ce în ce mai armonizate în virtutea garanţiei dreptului cetăţenilor europeni la liberă circulaţie şi stabilire oriunde pe teritoriul Uniunii, drept contrabalansat de necesitatea asigurării siguranţei în trafic a tuturor participanţilor şi de obligaţia statelor de a se asigura că aceştia se comportă responsabil şi în cunoştinţă de cauză”, se arată în expunerea de motive.

În consecinţă, se impune modificare articolelor care desemnează autoritatea competentă să examineze candidaţii ca fiind Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor în sensul atribuirii acestei activităţi examinatorilor autorizaţi de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor. Desemnarea ARR are ca fundament atribuţiile prevăzute în actul normativ de înfiinţare. Hotărârea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., cu modificările şi completările ulterioare, printre care şi cea de autorizare a şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, atestarea personalului implicat în activităţile specifice transporturilor rutiere, precum şi evidenţa întreprinderilor şi operatorilor din domeniile specifice.

Dat fiind sistemul de testare teoretică deja implementat, propunem ca Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor să rămână autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoştinţelor, de emitere a permiselor de conducere, de evidenţă a acestora şi de echivalare a permiselor obţinute în alte state potrivit prevederilor Directivei nr. 126/2006 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006 şi a convenţiilor internaţionale sau bilaterale de recunoaştere reciprocă a actelor emise de statele semnatare/ratificatoare. Altă modificare propusă, decurgând din liberalizarea profesiei de examinator, se referă la emiterea de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor a unui aviz pentru persoanele cu altă cetăţenie sau cu reşedinţă temporară în România, astfel ca înscrierea la cursul de pregătire teoretică să fie posibilă. De asemenea, se propune recunoaşterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde l-a dat candidatul, fiind astfel eliminată restricţia de a efectua ambele probe în aceeaşi localitate, în funcţie de reşedinţa candidaţilor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, aceştia îşi vor putea alege un centru de testare teoretică diferit de cel unde vor derula proba practică.

În concluzie, iniţiativa legislativă propune


• reglementarea profesiei de examinator autorizat şi deschiderea acesteia către persoane din afara angajaţilor ministerului afacerilor interne ca soluţie pentru actualele problemele din sistem (numărul insuficient de examinatori, perioade lungi între finalizarea cursurilor şi programarea datelor la care pot fi susţinute probele, reticenţa şi disconfortul psihologic al candidaţilor în prezenţa ofiţerilor sau agenţilor de poliţie, eliminarea cauzelor corupţiei actuale din sistem)

• obligativitatea prezenţei instructorului la proba practică de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, menită să inducă un plus de corectitudine în punctare şi de confort pentru candidat


• libertatea candidaţilor de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcţie de domiciliu şi/sau reşedinţa de facto a acestora

Autoritatea competentă din subordinea ministerului transporturilor. Autoritatea Rutieră Română autorizează în calitate de examinator orice persoană care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) deţine permis de conducere pentru categoria B, valabil, de cel puţin 3 ani,
b) a împlinit vârsta de 23 de ani,
c) să nu fi avut permisul de conducere anulat,
d) să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii 3 ani,
e) să fie aptă din punct medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective,
f) să nu exercite o funcţie sau să desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto,
g) urmează cursul de formare iniţială,
h) promovează examenul constând în probă scrisă, eliminatorie, şi probă practică.

În vederea autorizării pentru alte categorii decât categoria B, persoana trebuie să îndeplinească suplimentar una dintre următoarele condiţii:

i) să aibă cel puţin 5 ani de conducere în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea;
(ii) a promovat testul de evaluare teoretică şi practică a aptitudinilor de conducere pentru un nivel mai ridicat decât cel necesar pentru obţinerea unui permis de conducere.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi bărbați au fost puși după gratii la Poarta Albă, județul Constanța. Ce fapte au comis

28 Mar 2024 338

IPJ GalațiEvenimente

28 Mar 2024 215

Conducători auto fără permis de conducere, depistați în trafic în județul Constanța

26 Mar 2024 754

Știri Constanța Inconștiență în trafic în stațiunea Neptun! Bărbat beat și fără permis, depistat conducând un buldoexcavator

26 Mar 2024 429

IPJ Constanța Șofer vitezoman, depistat de polițiști fără permis, după ce a produs un accident și a fugit de la locul faptei (VIDEO)

26 Mar 2024 549

Razie de amploare a polițiștilor în județul Constanța! Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 452

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Șofer drogat și fără permis implicat într-un accident rutier pe Bulevardul 1 Mai din Constanța

20 Mar 2024 638

Reținut la Constanța Un tănăr s-a aventurat în trafic. Nu avea permis, era beat, iar mașina avea numere false

18 Mar 2024 393

Știri Constanța Șofer tras pe dreapta în Limanu. Ce a descoperit Poliția în urma verificărilor (VIDEO)

18 Mar 2024 476

Șoferi sub influența alcoolului și alte infracțiuni, depistate de polițiști în urma unei razii în Constanța

17 Mar 2024 654

Știri Constanța Incidente în trafic la Eforie, Ovidiu și Murfatlar!

16 Mar 2024 749

O șoferiță din Constanța s-a ales cu dosar penal pentru mai multe infracțiuni rutiere. Ce spun polițiștii (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 844

Știri Constanța Șofer tras pe dreapta, în Plopeni. S-a ales cu dosar penal

10 Mar 2024 559

În comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța Minor suprins de poliție în timp ce conducea o motocicletă, fără a deține permis pentru nicio categorie de vehicule

10 Mar 2024 586