Proteste faţă de proiectele privind graţierea şi Codul penal, în perioada 19 - 31 ianuarie, în faţa Prefecturii Constanţa

Constanţa se alătură protestelor naţionale faţă de proiectele privind graţierea şi Codul penal. În perioada 19 - 31 ianuarie, constănţenii sunt aşteptaţi să protesteze la ora 18.00 pe platoul din faţa Prefecturii. Aşa sună anunţul de pe Facebook. Un amplu protest, anunţat tot pe reţeaua de socializare, este programat duminică, la ora 17.00, în Bucureşti, dar şi în mai multe oraşe din ţară.
 
„Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17.00. Pornim în marş la ora 18.00“, este anunţul făcut pe Facebook sub sloganul „Nu Legii graţierii şi amnistiei“. Proteste similare sunt anunţate pentru duminică la ora 17.00 şi în Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Şi la Copenhaga este anunţat un protest duminică, în faţa Ambasadei României.
 
„Păstrăm ca revendicare demisia ministrului Justiţiei şi a şefilor partidelor guvernamentale PSD şi ALDE“, spun organizatorii protestului, care susţin că ar mai trebui cerută demisia ministrului Sănătăţii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează, precum şi demisia preşedintelui CNA, pentru „lipsa de reacţie la manipulări, care devin din ce în ce mai agresive, şi pentru subordonarea politică“. „Nu-l uităm pe Ciorbea“, adaugă organizatorii.

Proteste au avut loc şi miercuri seară

Aproximativ cinci mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând „Demisia, demisia!“, „DNA să vină să vă ia!“, „Jos penalii!“, „La închisoare, nu la guvernare!“, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!“, „Hoţii!“, „România, trezeşte-te!“, „PSD, ciuma roşie!“, „ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!“. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară.
 
Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) referitor la proiectele de ordonanţă vizând graţierea şi modificările Codului penal, precizând că între infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu - sub toate formele sale - şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi cele mai grave forme de evaziune.
 
Potrivit DNA, se dezincriminează în parte şi faptele din dosarul privind nepunerea în funcţiune a barocamerei de la unitatea de arşi a Spitalului Floreasca, „în care s-a produs vătămarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratării victimelor dezastrului de la Colectiv“.
 
Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani, precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a persoanelor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.
 
Proiectul prevede că OUG intră în vigoare la 18 februarie 2017. Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul penal şi din Codul de procedură penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.
 
În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grevă de avertisment la Primăria Siliștea, județul Constanța Angajații din peste 1200 de primării de comune anunță noi proteste! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 570

Agricultorii din Germania amenință cu noi manifestații

18 Jan 2024 659

Noi proteste în fața Palatului de Justiție din Constanța (DOCUMENT)

12 Dec 2023 846

Constanța. Noi proteste în justiție! Iată care sunt revendicările (FOTO+VIDEO)

11 Dec 2023 1446

Prezent la Constanța Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, despre situația din Kazahstan

09 Jan 2022 1601

Editorial De ce nu protestăm (și) pentru lucrurile importante?

16 Oct 2021 3472

Participă și 15 membri de sindicat din cadrul din cadrul Federației Chimie- Petrochimie Lazăr Edeleanu Năvodari Noi proteste în fața Guvernului României

14 Apr 2021 1747

Sondaj de opinie Considerați că vor avea vreun efect protestele împotriva măsurilor anti-Covid?

05 Apr 2021 1976

Noi proteste de amploare în Londra, împotriva restricțiilor

17 Oct 2020 2393

Proteste HoReCa, la Constanța „Angajații din domeniu sunt foarte speriați, nu știu ce va urma“(galerie foto+video))

19 Aug 2020 1833

Noi proteste în justiția din Constanța!

22 Jan 2020 2197

Protestele ''vestelor galbene'' continuă în Franța. Noi victime

15 Dec 2018 2005

Noi proteste violente la Budapesta. Mii de oameni în stradă

13 Dec 2018 1980

„Alertă! OUG 13 se întoarce! Nu amnistie! Nu grațiere!“. Noi proteste antiguvernamentale, astăzi, la Bucureşti

15 Jul 2018 2209

Proteste în Piața Victoriei din București. Au fost altercații cu jandarmii după ce un grup de protestatari a blocat o trecere de pietoni (video)

05 Jul 2018 2203