PS Visarion, Episcopul Tulcii, la ceas aniversar. Câți ani a împlinit ierarhul


Zi de sărbătoare pentru Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. Ierarhul a împlinit astăzi, 19 octombrie, 62 de ani.
 
Ziua de naștere a ierarhului de la Tulcea a fost marcată și de Secția Împrumut carte adulți a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea, care a postat pe pagina de socializare biografia episcopului Visarion Bălțat.
 
Astfel, aflăm că Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a născut în data de 19 octombrie 1959, în localitatea Tălmaciu, jud. Sibiu, din părinţii Nicolae şi Măcinica Bălţat, la botez primind numele de Dumitru.
 
După cursurile școlii generale și a liceului din localitatea natală, a urmat Seminarul Teologic Ortodox din Cluj (1976 - 1981) și Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1982 - 1986, licenţiat în Teologie, ca şef de promoţie), având ca teză de licenţă subiectul ,,Biserica Ortodoxă Română văzută de călătorii străini (sec. XV - XIX), sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu.
 
A urmat Şcoala Doctorală în cadrul Institutului Teologic din Sibiu, specializarea Teologie Dogmatică şi Simbolică (1986 - 1989), cursuri de specializare la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Atena (1994 - 1995), precum şi cursuri de specializare la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena (1995 - 1997).
 
Pe 5 mai 1989 a fost tuns în monahism la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, jud. Braşov, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală, unde a primit numele de Visarion. Pe 15 august 1989 a fost hirotonit diacon (ierodiacon), apoi preot (ieromonah) la 5 octombrie 1997, în Catedrala Ortodoxă Română din Cluj de către I.P.S. Bartolomeu Anania al Vadului Feleacului şi Clujului şi întru Arhiereu, în Catedrala Ortodoxă Română din Alba-Iulia.
 
Între 1 iunie 1989 și 1 iulie 1996 a fost secretar eparhial la Centrul Mitropolitan din Sibiu. Din 1991 până în anul 1994 a fost asistent universitar de limbi clasice la Facultatea de Teologie ,,Andrei Şaguna” din Sibiu. Din 12 octombrie 1997 până 24 martie 2008 a slujit ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
 
În data de 5 martie 2008 este ales episcop al Tulcii, iar la 25 martie 2008 este întronizat ca episcop titular al Eparhiei Tulcii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala ,,Buna Vestire” din Tulcea.

 
Este cetăţean de onoare al localităţilor Zărneşti şi Răşinari.
 

A publicat peste 200 de articole în reviste bisericeşti din ţară (Telegraful Român, Mitropolia Ardealului etc.), precum şi în publicaţii laice. Dintre lucrările publicate de ierarh amintim: ,,Mergând învăţaţi”, Sibiu, 2001, ,,Biserica Ortodoxă Română văzută de călătorii străini în sec. XVI - XIX”, Sibiu, 2001, ,,Logos şi cultură”, Sibiu, 2005.
Pe 9 noiembrie 2005, susţine teza de doctorat în Teologie la Facultatea de Teologie ,,Andrei Şaguna” din Sibiu, cu titlul ,,Învăţătura mariologică a Sfântului Nicolae Cabasila”.
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:
Înalt ierarh al Dobrogei la ceas aniversar. Despre cine este vorba şi câţi ani împlineşte

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Investigație Recorder.ro IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

22 Nov 2023 2473

Înalt ierarh al Dobrogei la ceas aniversar. Despre cine este vorba şi câţi ani împlineşte

19 Oct 2015 2386