Psoriazisul – care sunt cauzele apariției. Heka Hospital recomandă programarea la un medic specialist

Sursă foto - pixabay.com
  • Psoriazisul este o boală cu mediere imună care creează inflamație în interiorul corpului
  • Cel mai evident simptom este reprezentat de apariția de plăci îngroșate și zone cu aspect de solzi pe suprafața pielii.
  • Inflamația care declanțează formarea plăcilor cutanate are impact și asupra altor țesuturi sau organe
  • Pentru un diagnostic corect și pentru un tratament eficient, programează-te la Dr. Hangan Laurențiu Tony, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Heka Hospital.
 
 
 
Psoriazisul este o boală de piele cu impact major. Fiecare afecțiune medicală a pielii, fie că vorbim despre psoriazis, fie că vorbim despre alte boli autoimune și nu numai, are o „semnătură” proprie pe care un medic dermatopatolog, cu ajutorul analizei microscopic, o poate descifra pentru un diagnostic de certitudine.
 
Pentru un diagnostic corect și pentru un tratament eficient, programează-te la Dr. Hangan Laurențiu Tony, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Heka Hospital.
 
Psoriazisul este o boală cu mediere imună care creează inflamație în interiorul corpului. Cel mai evident simptom este reprezentat de apariția de plăci îngroșate și zone cu aspect de solzi pe suprafața pielii. Cauzele principale sunt cele genetice, iar s-a demonstrate și faptul că în cazurile de psoriazis instalat târziu, în jurul vârstei de 40 de ani, stresul joacă un rol important.
 

Cum apare psoriazisul?

 
Leziunile caracteristice apar deoarece sistemul imunitar supraactiv acclerează creșterea celulelor din piele. În mod normal, celulele care alcătuiesc dermul cresc și sunt eliminate în decurs de o lună. În cazul pacientului cu psoriazis, această creștere durează doar 3-4 zile, și în loc ca aceste celule să fie eliminate, ele se acumulează la suprafața pielii. Deși aspectul pielii nu este întotdeauna cel mai plăcut, psoriazisul nu este o boală contagioasă.
 
Din nefericire, psoriazisul nu se limitează doar la afectarea pielii. Inflamația care declanșească formarea plăcilor cutanate are impact și asupra altor țesuturi sau organe. Statistic, 1 din 3 persoane dezvoltă o formă de artită psoriazică, cu umflarea articulațiilor, care devin dureroase și ale căror mișcări sunt limitate. De aceea este importantă diagnosticarea psorizasisului în faza sa incipient și tratarea imediată a afecțiunii.
 
Tipurile de psoriazis, după localizare
 
  • Psorizasiul genital – o formă foarte frecventă care afectează până la două treimi din persoanele ce sunt diagnosticate. Afectează zona intimă și partea interioară a coapselor
  • Psoriazisul scalpului se întâlnește la 60% dintre pacienți. Leziunile sunt localizate pe frunte, la limita părului, la ceafă și pe pielea din spatele urechilor, iar uneori pot apărea și pe ureche.
  • Psoriazisul pe față (facial) – apare la o treime dintre persoane. Poate afecta orice zonă a feței, dar frecvent apare în zona sprâncenelor, pe frunte, între nas și buza superioară. Este cel mai dificil de suportat din cauza aspectului inestetic.
  • Psoriazisul pe mâini, picioare și unghii apare la majoritatea pacienților. 12-16% dintre pacienți formează forma pamoplantară, care apare pe palme și tălpi. Modificările la nivelul unghiilor afectează cam jumătate dintre pacienți
  • Psoriazisul pliurilor cutanate apare la subraț sau sub sâni, în zone irritate frecvent de transpirație și frecare. Leziunile pot fi mai ușor ascunse, însă disconfortul este unul mare.
 
De asemenea vorbim de psoriazisul gutos care apare la 8% dintre pacienți. Leziunile sunt mici, rotunde și de culoare roșie, semnalând zone de inflamație. Acestea apar pe brațe, picioare și pe piept, cel mai frecvent, dar și pe alte zone. Acest tip poate fi declanșat de amigdalita streptococică, unele medicamente împotriva malariei și beta-blocante, infecții respiratorii de tipul gripei sau al sinuzitei, leziuni cutanate sau stres.

 
Psoriazisul inversat este diagnosticat la un sfert dintre pacienți și se caracterizează prin piele inflamată în profunzime, netedă și catifelată la suprafață. Acest tip apare în pliurile pielii, sub sâni, la subraț, în zona genitală și sub fese. Este des întâlnit la persoanele supraponderale. Psoriazisul inversat apare, de obicei, la persoanele care suferă deja de o altă formă a bolii. Printre factorii declanșatori se numără unele medicamente, începerea și oprirea tratamentului cu medicamente, infecții, stres, leziuni cutanate, alcool și tutun, frecarea caracteristică localizării leziunilor.
 

Psoriazisul eritrodermic este un tip rar de boală, întâlnit la doar 2% dintre pacienți. Determină o roșeață pronunțată a zonelor afectate, dar pe care straturile de piele se desprind sub forma unor fâșii de dimensiuni mari. Ea poate apărea în toate zonele corpului și poate pune în pericol viața. Simptomele includ mâncărime puternică și durere, modificări ale frecvenței cardiac, febră și deshidratare. Factorii declanșatori sunt: stres, abuz de alcool, arsuri solare severe, reacții alergice care antrenează simptome cutanate, unele medicamente de tipul steroizilor sistemici, începerea sau terminarea unui curs de tratament.
 
Psoriazisul pustulos este o altă formă rară a bolii, care apare la 3% dintre pacienți și simptomul caracteristic este reprezentat de apariția de pustule albicioase, pline de puroi și care sunt dureroase, înconjurate de piele roșie și imflamată. Factorii declanșatori sunt unele medicamente cu efect antimicrobian sau steroizi sistematici, expunerea la o doză prea mare de lumină ultravioletă, infecții streptococice sau stafilococice, stresul sau sarcina.
 
Psoriazisul vulgar este asemănător celorlalte forme de boală și are ca factorori declanșatori infecții, medicamente, leziuni cutanate, stresul, abuzul de tutun și alcool.
 
Cei care doresc să își facă o programare pentru una din specializările enunțate mai sus, o pot face pe portalul https://www.hekahospital.com/contact/, unde se poate completa un formular online dese


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reduceri extraordinare la Heka Hospital Constanța!

12 Apr 2024 866

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 869

Heka Hospital Constanța Descoperă starea inimii tale cu Testul EKG de efort!

13 Feb 2024 967

Heka Hospital Recunoașterea timpurie a simptomelor care necesită îngrijiri de urgență poate salva vieți

23 Jan 2024 952

Heka Hospital Operația laparoscopică gastric sleeve (micșorare stomac), o opțiune pentru cei care își doresc o schimbare

18 Dec 2023 1334

Heka Hospital Ce facem dacă întâmpinăm dificultăți de respirație în timpul somnului?

16 Nov 2023 1187

HEKA Hospital Aveţi dureri la nivelul cefei? Nu le ignoraţi!

30 Oct 2023 1449

HEKA Hospital „Afecțiunile urechilor, nasului și gâtului nu trebuie tratate superficial pentru că pot determina complicații grave”

22 Sep 2023 1343

HEKA Hospital Constanța Atenție la ambrozie. Simptomele alergiei

25 Aug 2023 1647

LIVE VIDEO-TEXT Armonia Grup deschide SIA, Servicii Imagistica Armonia, centrul medical care impune standarde noi în investigarea imagistică din Constanța (FOTO +VIDEO)

01 Aug 2023 3260

Armonia Grup continuă planul de extindere și anunță deschiderea SIA, cel mai nou și mai complex centru medical dedicat sectorului de investigații imagistice și radiologice din Constanța

01 Aug 2023 3191

Heka Hospital Constanța Tratamentul varicelor, cu cea mai nouă tehnologie

27 Jul 2023 1812

Excelență și inovație HEKA Hospital și ARES lansează Centrul de cardiologie intervențională, la Constanța (FOTO+VIDEO)

11 Jul 2023 3198

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Eveniment de lansare a Centrului de Cardiologie Intervențională din cadrul Heka Hospital & Ares (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jul 2023 2444

Heka Hospital Dr. Adrian Barbu – „Nu orice tremor este boala Parkinson!”

24 Jun 2023 1957