Raed Arafat „Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte ale cutremurului. Noi nu am dat mesaje RO-ALERT“

Raed Arafat. Foto: Facebook/Raed ArafatŞeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineaţă, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile, conform Agerpres.ro

"De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (...) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje", a explicat Arafat, la Digi24.


El a atras atenţia cu privire la informaţiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte.

"Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje RO-ALERT să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînţeles. Deci, mare atenţie la informaţiile care circulă în spaţiul online şi ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am şi verificat dacă nu cumva un judeţ a dat un mesaj post-cutremur şi nu s-a întâmplat aşa ceva", a adăugat Raed Arafat.


Şeful DSU a transmis câteva recomandări în caz de cutremur.

"În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie", a subliniat el.


Raed Arafat a precizat că mai multe informaţii despre situaţiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro.

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raed Arafat, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2022 722

Verificări inopinante la operatori economici. S-a lăsat cu amenzi în mai multe județe din țară

20 Nov 2022 764

IGSU Verificări inopinate la operatori economici din municipiul București și alte două județe din țară (GALERIE FOTO)

13 Nov 2022 653

Conferință internațională Raed Arafat, șeful DSU, prezent la Constanța - „Să ne uităm la populație, să lucrăm cu populația“ (VIDEO)

27 Oct 2022 951

Două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, proiectate și construite la șantierul naval din Galați(VIDEO)

11 Oct 2022 743

Raed Arafat „Astăzi se împlinesc 32 de ani de când am început activitatea primei echipe de intervenție SMURD din Romania“

25 Sep 2022 644

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă convocat pe tema acordării unui ajutor umanitar Franței

11 Aug 2022 842

Trei elicoptere din Craiova, Galaţi şi Constanţa vor prelua câte un rănit român Cinci români, transportați cu elicopterul în țară. Patru persoane au decedat pe loc după un accident pe o șosea din Bulgaria

06 Aug 2022 2402

Cod galben şi cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe. Unde se înregistrează risc ridicat de incendii (VIDEO)

20 Jul 2022 803

Raed Arafat ”Nu înţeleg de ce scutim gravidele de purtarea centurii de siguranță”

21 Jun 2022 776

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre geamandurile în formă de cruce "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers"

16 Jun 2022 1614

Raed Arafat, despre geamandurile în formă de cruce - „Am comis-o din nou!”

13 Jun 2022 1769

Constanța. Continuă protestele ARSVOM, la Prefectură (GALERIE FOTO)

10 Jun 2022 876

Sindicatul ARSVOM protestează pe platoul din fața Prefecturii Constanța. Ce nemulțumiri au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Jun 2022 1436

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la ceas aniversar. Ce evenimente au mai avut loc în istorie pe 24 mai

24 May 2022 861