RAJA Investiții cu fonduri europene în Murfatlar, Poarta Albă și Castelu. Ce valoare are contractul

  • Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța.
  • Astăzi a avut loc semnarea celui de-al 43-lea contract de lucrări.

Astăzi – 30 august 2021, la sediul RAJA a avut loc semnarea celui de-al 43-lea contract de lucrări (dintr-un total de 50, plus 4 contracte de servicii) prevăzut în Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul de lucrări CL 20: Rețele apă Poarta Albă, Murfatlar. Rețele apă și canalizare Castelu. Aducțiune Castelu  are o valoare totală de 36.919.050,18 lei cu TVA și un termen de execuție de 20 de luni.

La semnarea acestuia au fost prezenți Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, Primarul Orașului Murfatlar – Gheorghe Cojocaru, Primarul Comunei Castelu – Nicolae Anghel, precum și directorul General al RAJA SA – Aurel Presură.

Apa este elementul esențial al vieții, iar accesul la apă curată și la servicii de preluare și tratare a apei uzate este fundamental pentru cetățeni. De aceea, RAJA a făcut în timp eforturi considerabile pentru a asigura calitatea apei furnizate și pentru a îmbunătăți și dezvolta infrastructura de apă şi apă uzată în întreaga arie de operare, ținând cont de provocările expansiunii masei demografice și economice.

Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu a ținut să accentueze necesitatea asigurării serviciilor de apă-canal în toate localitățile din județ:

Ne-am asumat acest proiect împreună cu RAJA și îl sprijinim, astfel încât toate localitățile să beneficieze de utilități precum apă și canalizare, servicii atât de necesare dezvoltării urbane și rurale în județul Constanța. Constructorii și-au asumat la rândul lor responsabilitățile prevăzute în caietele de sarcini și le-am atras atenția să se încadreze în graficele de execuție, pentru că urmărim îndeaproape derularea lucrărilor şi fiecare etapă din proiect.


La finalul lucrărilor prevăzute în contract, locuitorii din orașul Murfatlar vor beneficia de circa 3 km de conducte de apă reabilitate și de extinderea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproximativ 1 km, dar și de 5 noi cămine de monitorizare a presiunii.
„Apreciem efortul depus de RAJA pentru implementarea unui proiect de asemenea anvergură! Aceste investiții sunt extrem de importante pentru localitatea noastră. Asigurăm constructorul că vom acorda tot sprijinul nostru pentru ca lucrările să fie realizate în termenul contractual asumat”, a declarat Primarul Orașului Murfatlar – Gheorghe Cojocaru.

În localitatea Castelu conducta de aducțiune se va extinde cu peste 1,5 km, rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată pe o lungime de 1,5 km și se vor realiza 2 cămine de reglare debit și monitorizare presiune. Totodată, la nivelul infrastructurii aferente sistemului de apă uzată, investițiile vor consta în extinderea rețelei de canalizare menajeră cu 12,5 km, realizarea a 5 noi stații de pompare apă uzată și o conductă nouă de refulare de aproape 8 km.

Așteptăm de foarte mulți ani aceste investiții, mai ales pe parte de canalizare și suntem nerăbdători să vedem finalizat și acest proiect, care este prioritar, alături de gaze și asfaltarea drumurilor. Primăria depune toate eforturile pentru ca cetățenii comunei să aibă condiții de viață mai bune. Comuna Castelu este în plină dezvoltare, iar prin astfel de investiții o vom transforma într-o comună modernă, care va răspunde tuturor cerințelor actuale ale dezvoltării rurale, a precizat Primarul Comunei Castelu – Nicolae Anghel.


La Poarta Albă, 10 km din rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată și se vor realiza 5 cămine de debitmetru și traductori de presiune.
Investițiile vizează creșterea calității vieții consumatorilor, a eficienţei sistemelor de distribuţie apă potabilă și de colectare/tratare a apelor uzate, protecția mediului și a resurselor naturale, cu respectarea conceptului de dezvoltare durabilă.


Directorul General al RAJA SA – Aurel Presură a ridicat o problemă majoră cu care se confruntă toți marii investitori și care ar putea crea probleme în finalizarea cu succes a contractelor aflate în derulare:

La nivelul Proiectului Regional, după un an de la lansare, avem un progres fizic de 25%; prin urmare putem spune că suntem în grafic, ținând cont că perioada de execuție este de 4 ani. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm este însă creșterea costurilor pentru materialele de construcții. De aceea avem nevoie de sprijinul guvernului pentru ajustarea acestor tarife, astfel încât să evităm anumite blocaje și să ducem la îndeplinire cu succes proiectul.

Sursă foto: RAJA SA

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța Apa, oprită în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

22 Apr 2024 369

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Corbu și Mihai Viteazu! Vezi când

22 Apr 2024 307

RAJA Constanța anunță întreruperea furnizării apei în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

21 Apr 2024 2506

Avarie RAJA în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată?

19 Apr 2024 607

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

19 Apr 2024 397

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 390

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 838

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunea Eforie Nord! Vezi când

16 Apr 2024 629

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Stațiunile Venus, Jupiter și Cap Aurora

16 Apr 2024 347

Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

16 Apr 2024 485

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 395

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord, fără apă la robinete. Iată în ce interval

15 Apr 2024 525

RAJA Constanța Se oprește apa în mai multe zone din municipiu! Vezi unde

15 Apr 2024 566

RAJA Constanța Mai mulți consumatori din Constanța rămân fără apă la robinete, miercuri

15 Apr 2024 1055

Lucrări la rețeaua de apă din Constanța! Se oprește furnizarea apei! Vezi dacă ești afectat

14 Apr 2024 3798