Raportul oficial despre prăbuşirea avionului MH 17 a fost declasificat (document)


Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

La 17 iulie 2014, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă, și armata ucraineană. În urma acestui dezastru aviatic și-au pierdut viața 298 de persoane, iar o săptămână mai târziu membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au solicitat în unanimitate angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați și a făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.

Potrivit articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, statele părți au obligația de a desfășura anchete eficace în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de pierderea de vieți omenești în cadrul jurisdicției lor și pedepsirii acestora.

Elaborarea acestui raport urmărește să examineze în ce măsură statele vizate au desfășurat sau desfășoară anchete cu respectarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dacă au cooperat unele cu altele, conform instrucțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și, respectiv să formuleze un set de concluzii și recomandări.

Memorandumul introductiv trece în revistă anchetele desfășurate până în momentul de față, atât la nivel național și internațional, cu accent pe progresele înregistrate și pe obstacolele întâmpinate în cursul anchetelor.

Documentul face referire la două anchete, prima desfășurată de o autoritate în materie de siguranță aeriană, în baza Convenției privind aviația civilă internațională din 1944 (Convenția de la Chicago) și care urmărește determinarea cauzelor dezastrului aerian, anchetă încredințată Consiliului de Siguranță Aeriană din Olanda (Dutch OVV) și cea de-a doua, întreprinsă de autoritățile juridice naționale și internaționale competente în vederea stabilirii răspunderii penale față de autorii acestei infracțiuni săvârșite din culpă sau cu intenție.

O primă dezbatere în pregătirea acestui raport a avut loc la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului în timpul primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 26-31 ianuarie 2020). La finalul reuniunii, desfășurate cu ușile închise, la propunerea senatorului Titus Corlățean, comisia a decis declasificarea memorandumului introductiv elaborat în pregătirea acestui raport.

În baza deciziei Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, senatorul Titus Corlățean urmează să efectueze, în calitate de raportor, vizite oficiale în Olanda și Ucraina, unde va avea o serie de întâlniri cu autoritățile naționale și reprezentanții organelor de anchetă din cele doua țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz. Totodată, raportorul român a fost autorizat de comisie să solicite informații în scris autorităților competente din Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.


În secțiunea „Documente“ se regăsește memorandumul introductiv anterior menționat. 


Sursa foto: titus-corlatean.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 409

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 342

#DobrogeaDigitală Chiustenge în anul 1879 - „Nu va putea să întârzie a dobândi o importanţă reală pentru navigatie şi comerciu“ (II)

14 Apr 2024 1279

Mâncatul a devenit un obicei de a hrăni emoțiile și nu stomacul. Ce spune specialistul

13 Apr 2024 431

#DobrogeaDigitală Chiustenge în anul 1879, „Constanţa genovesilor şi vechia Tomis a romanilor, locul de exil şi mormântul poetulul latin Ovid“ (I)

11 Apr 2024 970

#DobrogeaDigitală Babadag în anul 1879 - „Este partea cea mai bogată, cea mai sănătoasă şi cea mai interesantă din toată Dobrogea“

10 Apr 2024 1263

#DobrogeaDigitală Sulina în anul 1879 - „Clădit la gura canalului Sulina pe o limbă strâmtă de pământ artificial“

08 Apr 2024 1147

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 411

Judecătoria Constanța validează dosarul motorinei de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu! (MINUTĂ)

06 Apr 2024 623

Licitații Constanța Primăria Peștera cumpără, cu peste 66.000 de euro, dotări IT pentru Școala Gimnazială Nr. 1 din comună! Ofertele pot fi depuse până la mijlocul lunii (DOCUMENT)

03 Apr 2024 508

Primăria Eforie caută salvamari. Contractul în valoare de peste 3,6 milioane de lei, scos la licitație (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 457

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 605

Raport covid pentru săptămâna 25 - 31 martie 2024. Situația la Constanța (DOCUMENT)

02 Apr 2024 710

La sfârşitul lunii ianuarie 2024 în județul Constanța erau înregistraţi peste 6000 de şomeri

30 Mar 2024 720

Constanța În ianuarie 2024 s-au născut mai puțini copii față de aceeași lună din anul trecut

30 Mar 2024 506