Actualitate

Raportul oficial despre prăbuşirea avionului MH 17 a fost declasificat (document)


Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

La 17 iulie 2014, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă, și armata ucraineană. În urma acestui dezastru aviatic și-au pierdut viața 298 de persoane, iar o săptămână mai târziu membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au solicitat în unanimitate angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați și a făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.

Potrivit articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, statele părți au obligația de a desfășura anchete eficace în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de pierderea de vieți omenești în cadrul jurisdicției lor și pedepsirii acestora.

Elaborarea acestui raport urmărește să examineze în ce măsură statele vizate au desfășurat sau desfășoară anchete cu respectarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dacă au cooperat unele cu altele, conform instrucțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și, respectiv să formuleze un set de concluzii și recomandări.

Memorandumul introductiv trece în revistă anchetele desfășurate până în momentul de față, atât la nivel național și internațional, cu accent pe progresele înregistrate și pe obstacolele întâmpinate în cursul anchetelor.

Documentul face referire la două anchete, prima desfășurată de o autoritate în materie de siguranță aeriană, în baza Convenției privind aviația civilă internațională din 1944 (Convenția de la Chicago) și care urmărește determinarea cauzelor dezastrului aerian, anchetă încredințată Consiliului de Siguranță Aeriană din Olanda (Dutch OVV) și cea de-a doua, întreprinsă de autoritățile juridice naționale și internaționale competente în vederea stabilirii răspunderii penale față de autorii acestei infracțiuni săvârșite din culpă sau cu intenție.

O primă dezbatere în pregătirea acestui raport a avut loc la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului în timpul primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 26-31 ianuarie 2020). La finalul reuniunii, desfășurate cu ușile închise, la propunerea senatorului Titus Corlățean, comisia a decis declasificarea memorandumului introductiv elaborat în pregătirea acestui raport.

În baza deciziei Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, senatorul Titus Corlățean urmează să efectueze, în calitate de raportor, vizite oficiale în Olanda și Ucraina, unde va avea o serie de întâlniri cu autoritățile naționale și reprezentanții organelor de anchetă din cele doua țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz. Totodată, raportorul român a fost autorizat de comisie să solicite informații în scris autorităților competente din Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

În secțiunea „Documente“ se regăsește memorandumul introductiv anterior menționat. 


Sursa foto: titus-corlatean.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Facebook a închis o rețea de conturi din România care se ocupa de promovarea lui Donald Trump

06 Aug 2020 170

Raport Coronavirus de ora 13.00 Noi decese, la Constanța. În țară, peste 5.600 de oameni bolnavi de Covid, aflați acasă, în izolare

06 Aug 2020 1072

Titularizare 2020. Rata de promovare, 58,66%, mai mare față de anii precedenți. Situația la Constanța

04 Aug 2020 665

România, în lupta cu coronavirus Raport 03 august. Date statistice pe judeţe. Care este situaţia la Constanţa

03 Aug 2020 760

Raport Covid de ora 13.00 Ziua celor 39 de decese. Au fost și de la Constanța două

31 Jul 2020 1739

Raport săptămânal INSP Constanța, pe un trend ascendent în epidemia Covid

28 Jul 2020 1204

Raport „Covid“ 29 de constănțeni, retestați pozitiv. 2.254 de persoane confirmate cu Covid-19 în toată țara, aflate în izolare la domiciliu

28 Jul 2020 1423

Sfaturi utile Cum să ne bucurăm de vară, pe timp de pandemie

28 Jul 2020 610

Senatorul Ion Rotaru, lider al organizației PSD Brăila, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus

27 Jul 2020 492

Radiografia Constanței, în datele Direcției Județene de Statistică. Iată cum arată prima jumătate de an în cifre

27 Jul 2020 470

Sondaj de opinie Credeți că este o măsură bună ca pacienții confirmați cu SARS-CoV-2 să fie externați la cerere, chiar și pe propria răspundere? Cum au votat participanții

27 Jul 2020 250

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz și-a depus raportul de activitate (documente)

24 Jul 2020 891

#ConstantaAltfel Raport de activitate al Asociației conduse de senatorul Chițac, de la înfiițare și până în prezent

20 Jul 2020 1948

Situația la zi privind cazurile de infectare cu coronavirus, în România și în lume

19 Jul 2020 757

Constănțeanul supărat Petiție depusă în urmă cu un an la cabinetul primarului, rămasă fără răspuns. Celebrii stâlpișori de pe strada Poporului rezistă!

18 Jul 2020 2006