Actualitate

RATC Constanţa, la bilanţ Directorul Bodgan Niţă - „Lucrăm pentru reorganizarea activităţii şi am pregătit un plan de investiţii îndrăzneţ“ (galerie foto)

Conducerea RATC Constanţa a prezentat, ieri, bilanţul pentru anul 2018. Evenimentul a avut loc într-un autobuz RATC, nou achiziţionat. Alături de conducerea RATC Constanţa s-a aflat şi primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
„Anul 2017 a fost un an bun pentru RATC Constanţa. Însă anul 2018 a fost un an şi mai bun. Regia a reuşi la sfârşitul anului 2017 să oprească spirala descendentă şi să se îndrepte către o stare de echilibru şi normalitate. Cu toate acestea, suntem nemulţumiţi pentru că evoluţia financiară nu a fost dublată de o creştere similară a calităţii serviciilor. Atelierele au fost utilizate la maximum, uneori fiind necesar să lucrăm continuu pentru a putea asigura numărul de autobuze programate. Traficul în creştere i-a solicitat pe conducătorii auto cărora le recunoaştem şi le respectăm eforturile. Am înţeles că nu e uşor, dar am decis să privim înainte cu ambiţie. Ecosistemul de transport public se schimbă rapid şi trebuie să adaptăm soluţii noi, la nevoile imediate, fără să uităm să dezvoltăm programe pe termen mediu şi lung.
 
Am militat cu curaj pentru prioritizarea transportului public şi continuăm să susţinem cu argumente că o reţea mai eficientă va creşte şi valorile funcţionale ale municipiului. Anul acesta, RATC se transformă în CT BUS SA. Anul acesta, regia devine furnizor de mobilitate urbană durabilă, mai mult decât o companie de autobuze. În decembrie au sosit primele autobuze ISUZU noi şi sperăm ca până la sfârşitul anului să devenim şi operatori de autobuze electrice achiziţionate din fonduri europene. Am încheiat prima consultare de piaţă pentru sistemul de e-ticketing şi ne pregătim pentru licitaţia internaţională prin care vom alege soluţia şi furnizorul de servicii. Lucrăm pentru reorganizarea activităţii şi am pregătit un plan de investiţii îndrăzneţ. Ne bucurăm de susţinerea Consiliului Local şi a conducerii Primăriei municipiului Constanţa“, a declarat directorul regiei, Bodgan Niţă.
 

20 de milioane de călători în 2018

 
Cu un număr mediu de personal în scădere în 2018, 688 de salariaţi faţă de 698 în 2017, RATC a reuşit să eficientizeze majoritatea activităţilor desfăşurate, să extindă reţeaua de puncte de vânzare a titlurilor de călătorie, să internalizeze activitatea de control al titlurilor de călătorie şi o parte din activitatea de igienizare a flotei. „Am încheiat anul 2017 cu un deficit de aproximativ 40 de şoferi de autobuz, dar am încheiat anul 2018 cu o echipă completă şi suficientă. În plus, avem înregistrate cereri de angajare de la peste 40 de şoferi profesionişti şi calificaţi să conducă autobuze. Am ajuns aici pentru că, înainte de a ne gândi la noile autobuze, ne-am gândit la angajaţii RATC. Pachetul oferit este definit de nivelul peste medie al veniturilor, beneficii suplimentare, condiţii de muncă, oportunităţi de instruire de formare profesională şi compensaţii“, a punctat Bodan Niţă. În context, acesta a adăugat că RATC a avut, în 2018, peste 20 de milioane de călători în 2018.
 

Sistem de monitorizare şi dispecerizare

 
Anul acesta va fi inaugurată o nouă linie, care va ajunge în Portul Constanţa, la Cuibul Reginei. Mai mult, în acest an vor urma alte noi investiţii. Pe toate liniile RATC a fost introdus sistemul de monitorizare şi dispecerizare cu ajutorul unei aplicaţii dedicate care utilizează sistemul GPS. Pe lângă funcţia de administrare a flotei de autobuze, o componentă importantă a proiectului o reprezintă informarea călătorilor cu privire la timpul de aşteptare sau modificările de traseu. Astfel, în strânsă legătură cu monitorizarea GPS, s-au instalat 10 panouri care oferă călătorilor în timp real informaţii privind ora exactă de sosire în staţie a autobuzului, linia şi sensul de mers. Pentru 2019, urmează să fie instalate alte 10 panouri de informare.
 
O altă investiţie din 2018 este aplicaţia turistică care putea fi descărcată şi care prezenta date despre traseul turistic estival al autobuzelor etajate. Autobuzele care vor fi păstrare în operare vor primi aceleaşi opţiuni ca şi autobuzele noi. „În 2018 am reuşit să menţinem un nivel al consumului programat, cu o mică creştere“, mai precizează directorul Bogdan Niţă. O creştere semnificativă a fost înregistrată, anul trecut, şi la vânzarea de bilete. Autobuzele RATC oferă internet 4G. Orice constănţean se poate conecta gratuit la netul oferit de regie.
 
Directorul RATC Constanţa a mai spus că ştie de existenţa grupurilor de Facebook precum „Balena albastră“, în care călătorii se anunţă unde sunt echipele de control. „Astfel de grupuri ne ajută să monitorizăm mai bine ceea ce se întâmplă pe traseele RATC“, a mai spus Bogdan Niţă. Regia are, în acest moment, zero credite: „Pe anul trecut, avem un rezultat brut de 12 milioane de lei“. Totodată, Niţă a mai precizat că anul acesta vor fi schimbate şi tonetele de vânzare a biletelor.
 

Moment de răscruce în dezvoltarea regiei de transport în comun

 
„Asistăm la o premieră. Nu cred că RATC a mai organizat un astfel de eveniment, de a prezenta raportul de activitate. Suntem la un moment de răscruce a dezvoltării regiei de transport în comun. În anul 2018 s-a ajuns la un salariu de 3.000 de lei pentru şoferi. Avem o flotă de autobuze noi şi vom achiziţiona şi autobuze electrice. Mai mult, s-a redus şi datoria regiei către ANAF. Ne dorim să avem una dintre cele mai bune flote de autobuze de transport în comun“, a menţionat, la rândul său, primarul Decebal Făgădău.
 
„Sunt mândru că am finalizat o achiziţie grea privind autobuzele noi şi sunt mândru că, în doi ani, s-a ajuns aici. Constanţa are azi o echipă excelentă la RATC, o echipă serioasă. Creştem adresabilitatea regiei. Dincolo de 2020, viitoarea societate City Bus ar putea opera şi în zonele apropiate municipiului Constanţa, devenind un operator funcţional“, a mai punctat Decebal Făgădău.
 
„170.000 de euro costă un autobuz nou. Am cumpărat 104 autobuze. Mă bucur că am ajuns la 20 de milioane de călători. Aproape 2 milioane de plăţi s-au făcut prin SMS, de aceea vom investi în diferite astfel de aplicaţii. Constanţa va avea o companie de care se va mândri, aşa cum ne mândrim cu RAJA. Mulţi constănţeni contribuie la dezvoltarea companiei. Cei care vorbesc de rău noile autobuze ar trebui mai întâi să circule cu acestea“, a precizat primarul Constanţei.
 
„Nu ne-am propus să ne îmbogăţim. Ne-am propus ca RATC să devină prima opţiune a transportului individual. Vă invit să folosiţi autobuzele RATC chiar şi atunci când mergeţi la teatru“, a îndemnat primarul Făgădău. „Mă bucură mult că relaţia oraş-port a devenit una funcţională. Iată că venim acum o nouă linie care va ajunge în port“, a conchis primarul Făgădău.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț al RATC Constanța. Două trasee de transport în comun vor fi modificate timp de două zile

10 Jul 2019 1115

RATC. Linie SHUTTLE BUS “NEVERSEA”, cu plecare din Mamaia spre Portul Tomis

01 Jul 2019 613

Autobuzele RATC Constanţa, alimentate cu motorină produsă la Rafinăria Petromidia

29 Jun 2019 1139

Anunț de interes public RATC Constanța reintroduce linia turistică - CiTy Tour, care va rămane în circulație până pe 15 septembrie

13 Jun 2019 442

La linie de start Șase autobuze etajate ale RATC vor plimba călătorii, în timpul sezonului estival, prin Constanța

13 Jun 2019 2137

Imagini de la eveniment Accident rutier în zona Casa de Cultură. Două autoturisme s-au ciocnit şi alte două parcate au fost avariate (galerie foto)

20 May 2019 1456

Anunț important de la RATC Constanța. Autobuzele liniei 42 nu vor mai circula în Portul Constanța

16 May 2019 1395

RATC modifică traseele pentru desfăşurarea Turului Dobrogei 2019 la ciclism

16 May 2019 720

Un bărbat din Brăila a parcat în staţia RATC de pe strada Suceava din municipiul Constanţa

13 May 2019 398

Cum vor circula autobuzele RATC, în muncipiul Constanţa, în zilele de Paşte

28 Apr 2019 1799

Anunţ de interes public. Programul autobuzelor RATC de astăzi şi zilele de Paşte

27 Apr 2019 1136

RATC Constanţa Liniile 51B și 5B vor circula pe trasee noi

25 Apr 2019 1738

Anunţ de la RATC Constanţa privitor la minivacanţa 26 aprilie - 1 mai

24 Apr 2019 704

Programul RATC Constanţa în perioada 23 aprilie – 02 mai

22 Apr 2019 849

LIVE VIDEO Primarul Constanţei a ajuns la serviciu cu autobuzul RATC (galerie foto)

22 Apr 2019 7527