Războiul din Ucraina va afecta semnificativ economia mondială. Anunțul Fondului Monetar Internaţional

Imagine din Ucraina foto cu rol ilustrativ: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of UkraineRăzboiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, şi a trimis peste un milion de refugiaţi în ţările vecine, în timp ce a declanşat sancţiuni fără precedent asupra Rusiei, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters."Deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja extrem de serioase", conform comunicatului dat publicităţii sâmbătă, după reuniunea Board-ului Fondului Monetar Internaţional condusă de directorul general Kristalina Georgieva.
"Războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", avertizează FMI, apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.Sancţiunile dure impuse Rusiei de SUA, ţările europene şi alte state vor avea de asemenea "un impact substanţial asupra economiei globale şi pieţelor financiare, cu efecte negative majore către alte ţări", avertizează FMI.Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, Ucraina se confruntă cu pagube economice substanţiale, porturile maritime şi aeroporturile fiind închise şi avariate, multe şosele şi poduri fiind avariate sau distruse. "Deşi este foarte dificil să evaluăm precis necesităţile de finanţare în acest stadiu, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative pentru redresare şi reconstrucţie", apreciază FMI.
FMI a informat că săptămâna viitoare se aşteaptă să aducă spre aprobare Board-ului solicitarea Ucrainei pentru un împrumut de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, şi discută despre opţiuni de finanţare cu autorităţile din Republica Moldova.Republica Moldova şi alte ţări care au legături economic strânse cu Ucraina şi Rusia sunt "în mod special" expuse riscului unor probleme de aprovizionare şi întreruperi ale aprovizionării. Echipa FMI discută în mod activ opţiunile de finanţare cu Republica Moldova, care a cerut majorarea şi modificarea actualului program de împrumut cu FMI, în valoare de 558 milioane de dolari, pentru a face faţă costurilor actualei crize, se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional.

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate NATO aterizează în România! Anunțul MApN

13 Jan 2023 534

#citeșteDobrogea Portul Mangalia în perioada interbelică

04 Jan 2023 1907

Retrospectiva 2022 Războiului din Ucraina și criza refugiaților ucraineni. Implicarea României

31 Dec 2022 936

Editorial 2022 – Un an memorabil!

29 Dec 2022 883

#citeșteDobrogea Activitatea sindicală în Dobrogea interbelică

28 Dec 2022 2050

Sărbătoarea creștinătății marcată pe larg în presa interbelică Nașterea Mântuitorului. „Crăciunul - sărbătoarea speranței și păcii” (N. Batzaria)

27 Dec 2022 890

#citeșteDobrogea Piloți români în cel de-al doilea război balcanic (GALERIE FOTO)

15 Dec 2022 968

Premierul Nicolae Ciucă „La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre“

01 Dec 2022 617

Spitalul Militar din Constanța face o achiziție importantă! (DOCUMENT)

05 Nov 2022 1130

101 ani de cinste, demnitate și onoare! Veteranul de război Florea Stoian din Tulcea, la ceas aniversar (GALERIE FOTO)

26 Oct 2022 581

Dîncu, despre războiul brutal al Rusiei asupra Ucrainei Regiunea Mării Negre a devenit o zonă de maximă atenţie pentru NATO

12 Oct 2022 545

Alertă pe Marea Neagră! Trei rachete de croazieră au survolat spațiul aerian al României și al Republicii Moldova

10 Oct 2022 5378

Broșura „Bucură-te pentru totdeauna de viață!”, distribuită în Constanța de Martorii lui Iehova

16 Sep 2022 1605

Forțele Navale Române Încă o mină de război, găsită în apele teritoriale ale României. Cine a descoperit-o (VIDEO)

08 Sep 2022 1249

Klaus Iohannis „Nu putem ști când acest război neprovocat se va încheia“

08 Sep 2022 776