Reabilitarea Cetăţii Capidava, ratată din cauza firmei Mara Construct. Cel mai mare proiect european al CJC, nefuncţional (rechizitoriu)

 

Proiectul Cetăţii Capidava este un proiect ratat. Unul dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene pe care trebuia să le deruleze Consiliul Judeţean cu bani europeni a fost ratat din cauza … braţului lung al legii.


Cristinel Dragomir

 
Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat că, în prezent, se lucrează la o expertiză pentru a se calcula cât s-a lucrat la situl arheologic de la Capidava.
 
„Sunt diferenţe între declaraţiile constructorului şi ale dirigintelui de şantier, şi de aceea este necesară această expertiză. Probabil facem un nou proiect pentru ce a rămas de executat. Cert e că, în urma discuțiilor avute la MDRAP, proiectul va fi trecut ca proiect nefuncțional“, a explicat acesta.
 
El a mai spus că, în urma discuţiilor avute la nivel înalt cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, acest proiect a fost declarat nefuncţional şi va putea fi terminat în doi ani. „Practic, suntem in imposibilitatea de a-l termina la termen. Este un proiect care ne-a creat extrem de multe probleme!“, a adăugat Dragomir.
 
Nu în ultimul rând, şeful CJC a afirmat că se bucură că, în final, angajaţii CJC care apăreau în primă instanţă în comunicatul DNA nu s-au mai regăsit în rechizitoriu.


Constantin Dima

 
Amintim că Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a dispus de curând trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Constantin Dima, administrator al SC Mara Construct SRL. În această cauză au trimise în judecată şi alte persoane fizice, dar şi juridice, în legătură cu presupuse fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa. Mara Construct este firma care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a Cetăţii Capidava.

Citeşte şi Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct: „Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

Potrivit rechizitoriului, Constantin Dima este bănuit de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), de spălare a banilor (două fapte), precum şi de fals în declaraţii.
 
Potrivit rechizitoriului, „la data de 19.09.2011, inculpatul Dima Constantin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului la Consiliul Judeţean Constanţa, prin depunerea Formularului 11 în cadrul procedurii pentru atribuirea contractului de lucrări privind Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, în care a arătat, sub sancţiuni penale, în mod mincinos, că SC Mara Construct SRL a avut în anul 2008 şapte angajaţi, în anul 2009, şapte angajaţi, iar în anul 2010, 16 angajaţi“.
 
„În perioada 10.04.2012 - 20.08.2013, în mai multe rânduri şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin au folosit la Consiliul Judeţean Constanţa documente false şi inexacte, cu efectul obţinerii pe nedrept a sumei de 10.881.534,1 lei, provenită din bugetul general al UE (8.911.085,77 de lei), din bugetul de stat (1.362.781,94 de lei) şi din bugetul judeţului Constanţa (607.666,39 de lei), în cadrul executării proiectului Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani.
 
În perioada mai 2012 - iulie 2013, inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL au înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale reprezentând sumele facturate de SC Nord Colorado SRL pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente, diminuând astfel baza impozabilă şi deducând fără drept TVA, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 1.125.013,63 de lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată în sumă de 675.008,18 lei şi impozit pe profit în sumă de 450.005,45 de lei.
 
În perioada mai 2012 - iulie 2013, inculpaţii Ouahmane Khalid şi SC Nord Colorado SRL i-au ajutat inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL să fraudeze bugetul de stat, furnizându-le acestora facturile emise pentru operaţiuni comerciale inexistente în fapt, care au fost înregistrate în contabilitatea SC Mara Construct SRL cu efectul diminuării masei impozabile şi deducerii fără drept a TVA“, potrivit rechizitoriului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma controlată de Cornel Georgescu, unul dintre cei mai bogați oameni din Tulcea, se va ocupa de dezvoltarea turistică a Brațului Borcea - Călărași

04 Feb 2021 2176

Stone Construct SRL cere în instanță penalități de întârziere pentru lucrările de la Cetatea Capidava. Cât are de plată Consiliul Județean Constanța?

31 Dec 2020 841

Licitația pentru dotarea cu mobilier a Cetății Capidava, din județul Constanța, anulată

14 Nov 2020 1251

S-a cerut anularea procesului verbal de recepție a unora dintre lucrările de la Cetatea Capidava. Decizie definitivă a judecătorilor

28 Oct 2020 1410

Achiziție de mobilier pentru proiectul Cetatea Capidava. Fondurile sunt angajate din bugetul județului Constanța

16 Oct 2020 785

Consiliul Județean Constanța cumpără panouri explicative pentru situl arheologic Cetatea Capidava (document)

04 Sep 2020 2394

Fotoreportaj Cetatea Capidava, mărturii din trecut, pe malul drept al Dunării (video)

29 Aug 2020 6312

Licitație pentru dotări şi mobilier în cadrul proiectului de reabilitare a sitului arheologic Cetatea Capidava

06 May 2020 805

DNA acuză Spălare de bani și grup infracțional organizat, la reabilitarea monumentelor istorice constănțene. Procesul Mara Construct continuă

02 May 2020 882

Bunuri sigilate și conturi supravegheate Reabilitarea monumentelor istorice județene, în atenția judecătorilor. Se așteaptă martorii

28 Apr 2020 705

Patru ani de proces și mandate de aducere Reabilitarea monumentelor istorice din județ, în atenția judecătorilor. Martorii nu s-au prezentat pentru audieri

03 Apr 2020 1382

Comisie de lucru pentru Cetatea Capidava. Adițional la proiectul de execuție. Contractul, prelungit cu maximum 60 de zile. De ce s-a luat această măsură? (document)

27 Mar 2020 1488

Se achiziţionează dotări şi mobilier Consiliul Judeţean, o nouă licitaţie pentru Cetatea Capidava

24 Dec 2019 994

Zaharia - Zizi Covacef - arheolog şi cercetător

27 Nov 2019 1590

Se reiau lucrările la Capidava. Firma unui milionar din Top 300 Capital a câştigat restul lucrărilor de reabilitare a cetăţii (document)

18 Oct 2018 4597