Recife artificiale între digul de larg al Portului Constanţa şi Cazino, amplasate de ONG Mare Nostrum

ONG Mare Nostrum, cu ajutorul celor de la Van Oord, va amplasa opt recife artificiale între digul de larg al Portului Constanţa şi Cazino, pentru ameliorarea hidrobiologică a bazinului portuar, îmbunătăţirea resurselor de peşte şi sporirea faunei şi florei marine, dar şi pentru divertisment. Recifele artificiale sunt adesea definite ca o structură sau un echipament construit de om, amplasat în mod deliberat în mediul marin, acolo unde nu există astfel de structuri naturale.

ONG Mare Nostrum, alături de Bulgarian Biodiversity Foundation - Kaliakra Branch, Bulgaria, şi de alţi parteneri din trei ţări de la Marea Neagră, Ucraina, Georgia şi Turcia, a început, în anul 2012, implementarea proiectului „Research and Restoration of the Essential Filters of the Sea - REEFS“, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013, proiect ce se va finaliza în această lună. Obiectivul proiectului este acela de a consolida o bază de cunoştinţe comune necesară pentru aplicarea de recife artificiale, în vederea abordării poluării organice din ecosistemul marin al bazinului Mării Negre. Activităţile presupun amplasarea şi monitorizarea unor recife artificiale, realizarea unor planuri de acţiune şi adoptarea unor măsuri interne de sporire a resurselor marine, dezvoltarea durabilă a pescuitului în Marea Neagră. În anul 2012, au avut loc primele întâlniri, în cadrul cărora s-au pus bazele planului de acţiune. De asemenea, au fost stabilite formele şi dimensiunile recifelor, dar şi materialul din care acestea vor fi confecţionate.

Proiectul urmăreşte conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea faţă de problemele din zona marină, inclusiv activitatea umană şi efectele ei. De asemenea, se vizează stabilirea pe termen lung a unei platforme de parteneriat pentru cercetare ştiinţifică, tehnică, administrativă, precum şi promovarea activităţilor de conştientizare în favoarea practicilor de amplasare a recifelor artificiale ca modalitate de restaurare a ecosistemului Mării Negre. Bugetul total al proiectului este 627.650.12 euro, din care suma totală oferită de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Internaţional Comun „Bazinul Mării Negre 2007 - 2013“ este de 564.885.10 euro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.