Recomandările polițiștilor, pentru cumpărături online în siguranță

  • Poliția Română preciează că, printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.
Această perioadă aduce multe oferte în spațiul online, iar, pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, Poliția Română vă transmite o serie de recomandări:
  • Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.
  • De asemenea, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însă adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.
  • Se mai folosesc adrese foarte similare, de pildă cu o literă în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O. În conținutul mesajului poate fi introdus un link spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).
  • Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
  • Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
  • Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conține greșeli gramaticale.
  • Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.
  • Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
  • În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.
  • Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
  • Tipăriţi sau salvați comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum să fii în siguranță când faci cumpărături online. Ghidul ANPC

18 Feb 2024 713

Black Friday 2023 Cumpărături online în siguranță. Cum să eviți fraudele și înșelăciunile

05 Nov 2023 827

Atenție la fraudele online! Polițiștii din Constanța avertizează asupra unei metode periculoase

06 Oct 2023 990

Anunțul făcut de Horia Constantinescu, la Tulcea Numărul magazinelor online se va reduce la jumătate. Care vor fi obligațiile proprietarilor

26 Apr 2023 1133

Black Friday 2022. Recomandările Poliţiei Române pentru cumpărături online în siguranţă

10 Nov 2022 1106

Cum optimizați viteza de încărcare a unui magazin online WooCommerce

09 Mar 2022 1524

Noi idei prin care poți vinde mai mult, printr-un magazin online, în 2022

09 Feb 2022 1743

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța Atenție la cumpărăturile online!

12 Nov 2021 1397

Brick România dă undă verde la cumpărături

05 Nov 2021 2622

Acțiuni în Constanța Recomandările polițiștilor, pentru cumpărături online în siguranță

26 May 2021 1321

Tomis Mall te trimite în Egipt

22 Apr 2021 1952

Sondaj de opinie Este mersul la cumpărături un risc în această perioadă?

18 Jan 2021 3208

Atenție la cumpărăturile online! Pericolul care se ascunde în spatele site-urilor de comeț online

22 Dec 2018 2134

GPeC SUMMIT 29-30-31 Mai, București +1000 de participanți unici, +40 speakeri locali și internaționali și 2 masterclass-uri sold out

05 Jun 2018 7927

Atenție la ofertele speciale de pe site-uri de cumpărături online. Cum au reușit doi bărbați să păcălească mai mulți cumpărători

16 Feb 2018 2014