Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi Canada

Regele Charles al III-lea. Foto: FacebookRegele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi Canada în ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor naţiuni, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.ro

În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles al III-lea ca monarh, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, joi, la vârsta de 96 de ani, a avut loc în parlament, la Wellington.

Vorbind de pe treptele legislativului, premierul Jacinda Ardern a declarat că la eveniment fiul reginei, "Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, a fost recunoscut drept suveranul nostru", transmite Reuters.

Ardern a adăugat că, după moartea reginei, Noua Zeelandă a intrat într-o perioadă de schimbări. "Regele Charles... şi-a demonstrat constant grija profundă faţă de naţiunea noastră. Această relaţie este foarte apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va adânci", a apreciat premierul neo-zeelandez.

În Australia, guvernatorul general David Hurley, reprezentantul monarhului britanic în această naţiune, l-a proclamat şef de stat pe Regele Charles al III-lea în parlamentul de la Canberra. Proclamaţia a fost însoţită de 21 de salve de tun.

Anterior, premierul australian Anthony Albanese a declarat că 22 septembrie va fi zi de doliu naţional pentru regină, această zi urmând să fie şi sărbătoare legală. Albanese a informat că se va deplasa joi la Londra, împreună cu David Hurley, pentru a asista la funeraliile reginei, stabilite pentru 19 septembrie, şi se va întoarce în Australia la 21 septembrie.

"Apoi, o zi după, sunt programate Ziua de Doliu Naţional şi o slujbă de pomenire. Scopul este de a permite oamenilor să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta", a declarat premierul la postul de televiziune ABC.

Albanese a mai menţionat că Australia s-a oferit să transporte pe calea aerului în Regatul Unit, pentru funeraliile reginei, 10 dintre omologii din Insulele Pacificului şi demnitari din Noua Zeelandă.

Întrebat cum îl percep australienii pe noul monarh, Albanese a răspuns că Regele Charles al III-lea va trebui "să-şi croiască propriul său drum".

În semn de respect, drapele Australiei au fost arborate în bernă, lucrările parlamentului au fost suspendate şi un portret uriaş al reginei a fost afişat pe faţada Operei din Sydney.


Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial monarh şi în Canada, transmite EFE. Guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon, reprezentanta monarhului britanic în această ţară, s-a întâlnit sâmbătă la Ottawa cu premierul Justin Trudeau pentru a semna proclamaţia.

După ce Simon şi Trudeau au semnat documentul care oficializează calitatea de şef al statului canadian pentru suveranul britanic, proclamaţia a fost citită cu voce tare şi au fost trase 21 de salve de tun.

Proclamaţia menţionează că "Alteţa Sa regală prinţul Charles Philip Arthur George este acum, după moartea ultimei noastre suverane, cu voia Domnului, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Canadei şi al altor dominioane şi teritorii".

După proclamaţie, Trudeau a discutat telefonic cu premierul britanic Elizabeth Truss, transmiţând condoleanţe poporului britanic şi felicitând-o pentru recenta numire ca şefă a executivului de la Londra. Cei doi oameni politici au discutat şi despre situaţia războiului din Ucraina, criza economică globală şi instabilitatea pieţelor energetice şi a sectorului alimentar.

Potrivit Reuters, Trudeau a mai anunţat că Parlamentul Canadei se va întruni joi, pentru a permite membrilor săi să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Monarhul britanic este şef al statului în Austria, Noua Zeelandă, Canada, între cele 14 teritorii de peste mări, deşi rolul său este în mare parte ceremonial, remarcă Reuters.

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Buckingham pregătește înmormântarea Regelui Charles al III-lea sub denumirea „Operațiunea Menai Bridge“

31 Mar 2024 6971

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 486

Regele Charles, diagnosticat cu cancer! Anunțul Palatului Buckingham

05 Feb 2024 1592

Regele Charles al III-lea internat în spital pentru o intervenție la prostată

26 Jan 2024 747

Regele Charles al III-lea va fi spitalizat în urma unei hipertrofii de prostată

17 Jan 2024 797

Cântăreaţa Taylor Swift, desemnată de revista TIME personalitatea anului 2023

06 Dec 2023 1116

Un an de la decesul Reginei Elisabeta a II-a! - „Viaţa ei lungă, serviciile ei devotate şi tot ceea ce a reprezentat“

08 Sep 2023 834

Șeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, s-a întâlnit cu Regele Charles al III-lea (GALERIE FOTO)

03 Jun 2023 2197

LIVE Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a ajuns în România

02 Jun 2023 1407

Klaus Iohannis îl primeşte vineri la Palatul Cotroceni pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea

02 Jun 2023 1083

Regele Charles al III-lea va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

30 May 2023 1535

Premierul Nicolae Ciucă Regele Charles al III-lea va vizita România pe 2 iunie

16 May 2023 1142

Regele Charles al III-lea ar putea veni în România!

15 May 2023 1199

Generalul care conduce ceremonialul Încoronării Regelui Charles al III-lea, descendent al întemeietorului Jandarmeriei Române

06 May 2023 1307

Familia Regală a României „Regele Charles III este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european“ (VIDEO)

06 May 2023 1179