Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate


 
  • Renate Weber a declarat că în urma plecării părinților în străinătate se vorbește despre un număr de circa 75.000 de copii rămași acasă, deși nu se iau în considerare și copiii cu vârsta între 0 şi 6 ani. 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat vineri că numărul copiilor rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate depăşeşte cu mult suta de mii. Din acest motiv a propus o debirocratizare a sistemului serviciilor sociale, prin adoptarea unei legislaţii „flexibile“ şi profesionalizarea resurselor umane.
 

„Astăzi, în mod oficial, se vorbeşte de circa 75.000 de copii care au rămas acasă în urma plecării părinţilor. În realitate, numărul acesta nu este cel real, pentru că nu sunt niciodată avuţi în vedere copiii între 0 şi 6 ani, copiii care abandonează şcoala şi cred că suntem îndreptăţiţi să spunem că, probabil, numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva este îngrozitor, pentru că noi nu vorbim despre un sistem bine pus la punct care, la un moment dat, scapă din varii motive unul, doi, zece copii. Noi vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui“, a spus Renate Weber într-o conferinţă de presă.

 
De altfel, a punctat faptul că aceşti copii „de foarte multe ori sunt victime ale unor abuzuri fizice, sexuale“, situaţia fiind „de maximă gravitate“, deşi „România are în Constituţie că e stat social“.
 

„Lucruri se pot face, dacă există dorinţa de a schimba ceva în acest sistem. De fapt, noi vorbim de nevoia de debirocratizare într-un sens, pentru că legislaţia noastră este făcută în aşa fel încât să bifăm căsuţe.Dar, la final, când ne ducem în teren.... care este rezultatul... Ce propunem noi aici este exact să nu mai avem această abordare, doar de legislaţie stufoasă, birocratică, care, mai degrabă, sufocă, ci, dimpotrivă, de ceva mai flexibil, dar unde e nevoie de oameni. (...)

Ştiţi ce mi se pare mie cel mai teribil? Faptul că deşi România are în Constituţie că e stat social, exact categoria serviciilor sociale e cea mai neglijată. La noi s-a pus un semn al echivalenţei greşit total între serviciul social şi acordarea unei sume de bani. Nu, serviciul social e mai mult. (...) Înseamnă ce îi oferi tu ceva omului acela“, a explicat avocatul poporului.

 
Renate Weber a anunţat că, în perioada următoare va organiza o serie de întâlniri cu responsabilii de această situaţie.
 

„Aici, cea mai importantă, probabil, pentru că are şi iniţiativa legislativă, este exact Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Dar, în acelaşi timp, avem un Minister al Familiei, recent creat, nu m-am lămurit nici eu exact care sunt atribuţiile lui, dar şi astea pot fi construite, Ministerul Muncii, pe de o parte... Aş zice că şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că UAT-urile au şi în zona aceasta...“, a spus mai spus Avocatul Poporului.

 
Renate Weber și-a motivat afirmații prezentând un studiu privind copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate realizat din datele culese la nivel naţional, începând cu sfârşitul anului trecut şi până în iunie 2021, în scopul identificării, pe de o parte, a numărului real de copii care au nevoie de intervenţie şi monitorizare din partea statului, iar pe de altă parte, pentru evidenţierea carenţelor sistemului, a lacunelor legislative şi a potenţialelor soluţii.

Din acest documente a reieșit faptul că părinţii omit să notifice autorităţile despre intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării. Astfel, lipsesc datele statistice care să reflecte numărul real al copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, resursele umane reprezentând o problemă în sistemul de asistenţă socială, pe lângă carenţele de ordin financiar şi lipsa unor politici publice sociale.
 
Rezultatul acestei cercetări va fi transmis: Ministerului Justiţiei, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisiei pentru sănătate şi familie, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat, Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, Inspectoratelor şcolare judeţene şi Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială

Sursa foto: Facebook.com/ Renate Weber

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis va convoca CSAT pentru a decide cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot

11 Jun 2024 458

Autostrada spre sudul litoralului Alternativa Techirghiol a fost lansată în licitația pentru proiectare și execuție

10 Jun 2024 4328

Decizie CNSC Licitația de proiectare și execuţie asfaltare străzi în comuna Slava Cercheză din judeţul Tulcea a fost contestată. Ce trebuie să facă autoritatea contractantă?

08 Jun 2024 558

Vandalizarea gunoaielor, fenomen ce ia amploare în Constanța (FOTO)

19 May 2024 709

Licitația serviciului de salubrizare din județul Constanța, din nou, contestată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

11 May 2024 896

Decizie CNSC O licitație organizată de Drumuri Județene Constanța SA, contestată de Almatar Trans SRL

04 May 2024 658

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 639

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 1452

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 939

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 620

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1721

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de firma familiei directorului RAR, Marian Butnaru! Despre ce este vorba?

30 Mar 2024 774

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 656

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 682

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 456