Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate


 
  • Renate Weber a declarat că în urma plecării părinților în străinătate se vorbește despre un număr de circa 75.000 de copii rămași acasă, deși nu se iau în considerare și copiii cu vârsta între 0 şi 6 ani. 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat vineri că numărul copiilor rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate depăşeşte cu mult suta de mii. Din acest motiv a propus o debirocratizare a sistemului serviciilor sociale, prin adoptarea unei legislaţii „flexibile“ şi profesionalizarea resurselor umane.
 

„Astăzi, în mod oficial, se vorbeşte de circa 75.000 de copii care au rămas acasă în urma plecării părinţilor. În realitate, numărul acesta nu este cel real, pentru că nu sunt niciodată avuţi în vedere copiii între 0 şi 6 ani, copiii care abandonează şcoala şi cred că suntem îndreptăţiţi să spunem că, probabil, numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva este îngrozitor, pentru că noi nu vorbim despre un sistem bine pus la punct care, la un moment dat, scapă din varii motive unul, doi, zece copii. Noi vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui“, a spus Renate Weber într-o conferinţă de presă.

 
De altfel, a punctat faptul că aceşti copii „de foarte multe ori sunt victime ale unor abuzuri fizice, sexuale“, situaţia fiind „de maximă gravitate“, deşi „România are în Constituţie că e stat social“.
 

„Lucruri se pot face, dacă există dorinţa de a schimba ceva în acest sistem. De fapt, noi vorbim de nevoia de debirocratizare într-un sens, pentru că legislaţia noastră este făcută în aşa fel încât să bifăm căsuţe.Dar, la final, când ne ducem în teren.... care este rezultatul... Ce propunem noi aici este exact să nu mai avem această abordare, doar de legislaţie stufoasă, birocratică, care, mai degrabă, sufocă, ci, dimpotrivă, de ceva mai flexibil, dar unde e nevoie de oameni. (...)

Ştiţi ce mi se pare mie cel mai teribil? Faptul că deşi România are în Constituţie că e stat social, exact categoria serviciilor sociale e cea mai neglijată. La noi s-a pus un semn al echivalenţei greşit total între serviciul social şi acordarea unei sume de bani. Nu, serviciul social e mai mult. (...) Înseamnă ce îi oferi tu ceva omului acela“, a explicat avocatul poporului.

 
Renate Weber a anunţat că, în perioada următoare va organiza o serie de întâlniri cu responsabilii de această situaţie.
 

„Aici, cea mai importantă, probabil, pentru că are şi iniţiativa legislativă, este exact Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Dar, în acelaşi timp, avem un Minister al Familiei, recent creat, nu m-am lămurit nici eu exact care sunt atribuţiile lui, dar şi astea pot fi construite, Ministerul Muncii, pe de o parte... Aş zice că şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că UAT-urile au şi în zona aceasta...“, a spus mai spus Avocatul Poporului.

 
Renate Weber și-a motivat afirmații prezentând un studiu privind copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate realizat din datele culese la nivel naţional, începând cu sfârşitul anului trecut şi până în iunie 2021, în scopul identificării, pe de o parte, a numărului real de copii care au nevoie de intervenţie şi monitorizare din partea statului, iar pe de altă parte, pentru evidenţierea carenţelor sistemului, a lacunelor legislative şi a potenţialelor soluţii.

Din acest documente a reieșit faptul că părinţii omit să notifice autorităţile despre intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării. Astfel, lipsesc datele statistice care să reflecte numărul real al copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, resursele umane reprezentând o problemă în sistemul de asistenţă socială, pe lângă carenţele de ordin financiar şi lipsa unor politici publice sociale.
 
Rezultatul acestei cercetări va fi transmis: Ministerului Justiţiei, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisiei pentru sănătate şi familie, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat, Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, Inspectoratelor şcolare judeţene şi Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială

Sursa foto: Facebook.com/ Renate Weber

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Mandatele administratorilor Artagea şi Acatrinei în CA-ul Aeroportului de la „Mihail Kogălniceanu", prelungite până în februarie 2024

02 Oct 2023 381

Firme din Constanța Consilierul local PSD Liviu Merdinian și-a deschis o nouă companie cu profil medical

02 Oct 2023 463

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 600

Transportul și eliminarea deșeurilor medicale Licitație organizată de Spitalul Municipal Mangalia, contestată. Ce decizii a dictat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor?

23 Sep 2023 569

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT pentru dotarea cabinetelor medicale de la Centrul de Sănătate Mintală pentru Adulți

22 Sep 2023 493

Decizie CNSC O nouă contestație în cadrul licitației de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare din județul Constanța

21 Sep 2023 773

Ministrul apărării naţionale, întrevedere cu ambasadorul Italiei la București. Situația din regiunea Mării Negre, printre subiectele analizate

21 Sep 2023 440

MApN Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Italiei la București

21 Sep 2023 310

Fondatorul societății este municipiul Constanța prin Consiliul Local Municipal Tandemul Neacșu - Crețu-Sârbu la „panoul de comandă” al Termocentrale Constanța SRL până în 2024

20 Sep 2023 633

Firme din Constanța. Afaceristul Ionuț Barbu a intrat într-un nou business. Cu cine s-a asociat și ce activități va derula?

20 Sep 2023 1371

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial Termoficare Constanța SRL, o nouă majorare de capital

19 Sep 2023 621

Licitația pentru servicii de pază organizată de Primăria Eforie, contestată de trei companii la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

16 Sep 2023 576

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 618

Un SRL din Buzău cu multe contracte în Constanța a făcut contestație CNSC a anulat rezultatul procedurii unei achiziții publice inițiate de CNAIR prin DRDP

10 Sep 2023 611

Firme Constanța Hotărâre importantă a Consiliului de Administrație a Chimpex SA

09 Sep 2023 963