„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Athénée Palace Hilton și măiestria lucrărilor de reabilitare ce au făcut ca eleganța de odinioară să se îmbine armonios cu tehnologia de vârf


 
  • Actualul Athénée Palace Hilton reprezintă o clădire-emblemă pentru Bucureștii de odinioară, dar și, în egală măsură, pentru Bucureștii din zilele noastre.
  • Construit în 1914, imobilul a trecut printr-un amplu proces de reabilitarea, consolidare și actualizare, desfășurat de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • Athénée-Palace-Hilton București este astăzi reprezentarea cea mai clară a modului în care stilul arhitectural vechi și construcțiile moderne pot deveni perfect compatibile atunci când sunt combinate cu măiestrie.
 
Un spațiu în care timpul s-a oprit în loc parcă, în punctul unde eleganța, somptuosul și rafinamentul ce defineau înalta societate la început de secol trecut se îmbină totuși armonios, ca printr-o magie inginerească, pe care doar inițiații o cunosc, cu înaltul confort adus de tehnologia secolului ce-l trăim.
 
Acesta este Athénée Palace Hilton, monument istoric ce își poartă cu mândrie, în urma unor ample lucrări de reabilitare, consolidare și actualizare desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, încărcătura emoțională, arhitecturală și istorică a secolului pe care l-a împlinit nu de multă vreme.
 
Singurul imobil cu fundația și structura din beton armat
 
Imobilul a fost edificat în anul 1914, când înalta societate românească, din tânărul dar ambițiosul regat de la răscruce de imperii, își întorcea plină de încântare capul spre vest și împrumuta tot ce era mai bun din civilizațiile pe care, până în acele momente, le privise doar din postura de popor căruia nu îi este îngăduit să fie stăpân pe propiul său destin.
 
Ambițioși și energici, dedați lucrului și studiului, în egală măsură, românii de la începutul secolului XX și-au atras nu numai simpatia și admirația unei Europe care atunci începea să îi cunoască, dar au atras pe pământul românesc și strălucitele minți ale momentului, ce au venit și și-au legat pentru totdeauna numele de edificii ce au rămas clădiri-simbol ale țării.
 


Acesta este actualul Athénée Palace Hilton, clădire-emblemă pentru Bucureștii de odinioară, dar și, în egală măsură, pentru Bucureștii din zilele noastre.
 

Povestea sa începe în urmă cu mai bine de 100 de ani, în 1912, odată cu debutul construcției hotelului. La vremea respectivă, Athénée Palace era singurul imobil din întreaga Românie ce avea fundația și structura din beton armat.
 
Pe locul unde a fost amplasată noua construcție se afla înainte Hanul lui Ivanciu Gherasi, proiectul viitorului hotel fiind întocmit de arhitectul francez Téophile Bradeau.



 
La momentul finalizării lucrărilor de construcție, în 1914, noul hotel dispunea de 149 de camere și zece apartamente decorae în stilul Louis al XIV-lea. Acestea reprezentau dovada clară a inspirației din Franța și Anglia, simbol al repoziționării ideologice a statului român către Vestul - tânjit de secole de către români - al Europei.
 
De altfel, este semnificativ faptul că, în perioada anilor 1930-1940, după cum se arată pe site-ul oficial al hotelului, Barul englezesc alături de salonul „Le Diplomate“ reprezentau două dintre punctele principale de atracție pentru societatea Bucureștiului interbelic.
 
Stilul arhitectural vechi și construcțiile moderne pot deveni perfect compatibile
 
Totodată, este de menționat faptul că holul istoric al hotelului, Les Colonnades, ce dispune de coloane din marmură și candelabre, este un simbol fidel al arhitecturii La Belle Époque.



Arc peste timp, în urma amplelor lucrări de renovare, restaurare și modernizare desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, Athénée-Palace-Hilton București este astăzi reprezentarea cea mai clară a modului în care stilul arhitectural vechi și construcțiile moderne pot deveni perfect compatibile atunci când sunt combinate cu măiestrie.
 
Clădirea a necesitat ample lucrări de consolidare, restaurare și modernizare, pe care specialiștii Aedificia Carpați le-au executat cu iscusința și precizia specifice unei echipe cu experiență extinsă și care au fost apreciate de investitorii și oaspeții acestui hotel de lux.


 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Biserica Sfântul Grigorie Palama, „biserica pe care Dumnezeu a vrut să o ridice“!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 786

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 916

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 680

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1215

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1636

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1131

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3761

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1551

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1267

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1178

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1262

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5359