„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biserica Domnița Bălașa, din Așezămintele Brâncovenești și spectaculoasele lucrări ce o fac astăzi la fel de vie ca la inaugurare, în prezența regilor (FOTO+VIDEO)

  • Biserica Domnița Bălașa, din Așezămintele Brâncovenești a fost readusă la viață în urma amplului proiect de restaurare și consolidare întreprins de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • Deși se apropie de o existență de două secole, grație lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare, biserica respiră acum, la fel de vie ca în ziua inaugurării sale, în 1885, când regii României au venit să o admire.
  • În Galeria Foto-Video puteți vedea mai multe imagini, dar și un film realizat cu ocazia reabilitării lăcașului sfânt.
 
Secole la rând, spiritualitatea a învăluit frumos și sigur spațiul carpato-danubiano-pontic și pe locuitorii de aici, fie că se numeau daco-traci, romani, daco-romani, români, iar creștinismul s-a cuibărit în inima fiecăruia dintre cei de aici, într-atât încât să își apere credința cu prețul vieții.
 
Mână în mână cu naționalitatea și conștiința națională, creștinismul a pulsat puternic în inimile din acest spațiu, făcând ca edificiile de cult ridicate pe aceste meleaguri să cuprindă arta în dumnezeiescul său.
 


Excepție nu face de la această convingere Biserica Domnița Bălașa, din Așezămintele Brâncovenești, readusă la viață în urma amplului proiect de restaurare și consolidare întreprins de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Ridicată în urmă cu peste 180 de ani, biserica trăiește acum, vie ca în prima zi, respirând artă și sacru și inspirând prezență dumnezeiască prin orice colț de lumină ce vine să încondeieze fiecare vitraliu, fiecare icoană, fiecare pictură.
 
Inaugurată în prezența regilor
 
În anii 1743 – 1744, cea de-a șasea fiică a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, alături de soțul său, banul Manolache Rangabe, zis Lambrino, au ridicat prima biserică pe locul unde astăzi se află biserica ce îi poartă numele.
 
Un cutremur a afectat însă grav biserica, așa încât în 1842 a fost construit un alt lăcaș de cult care, la rândul său, a rezistat circa patru decenii, fiind afectat de inundații.

 
Pe locul său a fost ridicată, între anii 1881 - 1885, actuala biserică, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, după ale cărui planuri a fost ridicat, de asemenea, Hotelul Carol din Constanța (cunoscut drept Comandamentul Flotei, în prezent, în curs de restaurare).
 

Biserica este construită în stil neoromânesc.
 


La inaugurarea din 1885 au participat Regele Carol I și Regina Elisabeta, în biserică investindu-se o sumă considerabilă, respectiv echivalentul veniturilor pe patru ani din moșiile cu care erau înzestrate aceste așezăminte, după cum arată Basilica.ro.
 
Două nișe laterale din interiorul bisericii adăpostesc oarecum sfios, dar maiestuos mormintele Domniței Bălașa și al Domniței Zoe Brâncoveanu (soția domnitorului Gheorghe Bibescu).
 
Monumentul funerar al Domniței Bălașa, „Întristarea“, este opera sculptorului Ion Georgescu, iar cel al Domniței Zoe Brâncoveanu este opera sculptorului francez Jules Roulleau.
 


Timpul, însă, și-a luat tributul și asupra acestui monument. De-a lungul anilor, biserica a suferit degradări atât la structură, cât și în ceea ce privește bogăția ornamentală a componentelor artistice.
 
Lucrări dedicate pentru o operă monumentală
 
Acum, însă, un amplu proiect de restaurare, finanțat cu fonduri europene, a făcut ca biserica să revină la maiestuozitatea pe care a cunoscut-o la inaugurarea din prezența Regelui Carol I, compania bucureșteană Aedificia Carpați fiind antreprenorul lucrărilor de reabilitare și consolidare.
 


Proiectul complex cuprinde lucrări de consolidare a structurii, de refacere  a învelitoarei din tablă de cupru, cu completarea ornamentelor din cupru, restaurarea tâmplăriei ornamentale din lemn de stejar.
 
Totodată, au fost realizate sisteme noi și performante de încălzire, ventilație, iluminat, sonorizare și detectarea fumului.
 
Un rol important l-au ocupat refacerea pardoselii decorative din marmură colorată, restaurarea picturii murale, a finisajelor din stucomarmură la interior și  completarea și restaurarea stucaturii policrome la fațadă.
 
Vitraliile ce par să aducă dumnezeirea în biserică au avut, la rândul lor, parte de atenția specialiștilor restauratori.



Astfel, restaurarea vitraliilor și completarea acestora cu părți lipsă, precum și restaurarea componentelor metalice atât la interior, cât și la exterior, restaurarea clopotelor și montarea tâmplăriei metalice din oțel cu geam termopan pentru protejarea vitraliilor, au completat lista lucrărilor care au fost finalizate în anul 2022.
 
Iluminatul arhitectural realizat printr-un proiect îndrăzneț, atât la interior, cât și la exterior, pune în valoare acest ansamblu de o frumusețe deosebită, în care harul se împletește cu arta.
 
Totodată, o atenție deosebită s-a acordat lucrărilor de peisagistică și sistematizare verticală cu adaptarea zonei pietonale și auto la o pardoseală din granit fiamat.
 
Nu în ultimul rând, în completare, s-a construit o clădire anexă necesară pentru montarea echipamentelor - centrale termice, tablouri  electrice, cu un spațiu care urmează a fi amenajat ca muzeu.
 
Toată această muncă dedicată, susținută de specialiști care iubesc arta, frumosul și lucrează asiduu pentru salvarea și punerea în valoare a acestora, toate aceste lucrări întreprinse în cadrul proiectului fac ca, astăzi, Biserica Domnița Bălașa să strălucească precum în prima zi și să poată primi omul în Casa Domnului, mijlocind la întâlnirea celor doi.


 
 

Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Biserica Sfântul Grigorie Palama, „biserica pe care Dumnezeu a vrut să o ridice“!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 561

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2129

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1028

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 828

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1009

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1807

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 734

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1268

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1706

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1194

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3813

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1627

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1338

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1235

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1322