„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!

  • Catedrala din Voluntari a fost ridicată de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • Cu fiecare slujbă săvârșită în sfântul lăcaș de cult, sunt readuse la viață cuvintele spuse de Patriarhul Daniel la sfințirea pietrei de temelie: ridicarea unei viitoare biserici fixează locul unde va fi deschisă o poartă a cerului.
Se spune că ridicarea unei viitoare biserici fixează locul unde va fi deschisă o poartă a cerului.
 
Aceste cuvinte au însoțit sfințirea pietrei de temelie a Catedralei din Voluntari, de către Patriarhul Daniel, care le-a și rostit și ilustrează cu fidelitate rolul pe care lăcașul de cult îl joacă în comunitatea sa.
 


Catedrala din Voluntari, cu hramurile Intrarea Domnului în Ierusalim și Sfânta Cuvioasă Paraschveva, este cel mai înalt lăcaș de cult din zona București-Ilfov și poate găzdui până la o mie de enoriași.
 
Ridicată de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, Catedrala din Voluntari aduce la viață, în fiecare zi, cu fiecare slujbă cuvintele spuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sfințire – înaltul lăcaș de cult este o adevărată poartă către cer pentru enoriașii din zonă și nu numai.
 


Din bătrâni, s-a transmis tradiția și convingerea potrivit cărora o biserică este mai mult decât casa Lui Dumnezeu, este locul unde dumnezeirea se pogoară printre oameni, locul unde cei vii și cei plecați din această lume se reîntâlnesc, în timpul sfintei slujbe .
 
Înaltă de circa 60 de metri, Catedrala din Voluntari înseamnă pentru enoriași, dar și pentru toți cei care îi trec pragul locul în care se simt un pic mai aproape de Cer.
 

Pentru a se ajunge aici, însă, a fost nevoie de multă muncă dedicată, de profesionalism și convingerea lucrului dus la bun sfârșit.
 
Minuni înfăptuite prin oameni la ridicarea unei biserici

 
În anul 2017, în noiembrie, a fost pusă piatra de temelie a viitoarei catedrale, ce va purta hramurile Intrării Domnului în Ierusalim și Sfânta Cuvioasă Parascheva.
 
La sfințirea pietrei de temelie, Patriarhul Daniel a tălmăcit semnificația pe care o are construirea unei biserici – sfințirea unei viitoare biserici fixează locul unde va fi deschisă o poartă a cerului.
 
După cum se arată pe site-ul protoieriailfovnord.ro, la data de 11 octombrie 2008, la mai puțin de un an de la punerea pietrei de temelie, a avut loc sfințirea subsolului bisericii.
 
Conform sursei citate, tot atunci Preafericitul Părinte Daniel a sfintit și un paraclis, construit lângă noua biserică într-un timp record, de doar șapte zile.
 
Timpul record ori minunile ce ajung să fie înfăptuite prin oameni la ridicarea unei biserici nu trebuie să ne mire, se spune din bătrâni, căci sunt lucrarea Domnului, începută încă de când se conturează ideea ridicării unui lăcaș de cult și finalizată odată cu noua biserică.
 
Cel mai înalt lăcaș de cult din zona București-Ilfov
 
Așa cum arătam anterior, Catedrala Voluntari a fost ridicată de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, șef de proiect fiind arhitectul Nicolae Vlădescu.
 


Structura este din beton armat și zidărie portantă, iar cupolele din structură metalică.
 
Catedrala are o suprafață desfășurată de 3.400 de metri pătrați, volumul construcției fiind de 40.000 de metri cubi.
 
Înălțimea la cruce este de 42 de metri, iar înălțimea totală este de 60 de metri, ceea ce face ca lăcașul de cult al comunității din Voluntari să fie cel mai înalt din zona București Ilfov.
 
Potrivit Protoieriei Ilfov Nord, clopotele au fost turnate la fabrica Grassmayr, din Austria și au o greutate de aproximativ cinci tone.
 
Acestea sunt inscripționate cu versetele latine „vivos voco, mortuos plango, fulgura flango“ (pe vii îi chem, pe morți îi plang, fulgerele frâng).
 
Ele au fost sfintite și montate pe 15 august 2010, iar pe 15 decembrie 2010, a fost ridicată turla centrală din structură metalică pe poziție.
 


Montarea turlei s-a efectuat în mai multe etape în contextul amplorii elementelor de structură, precum și al înălțimii la care au fost ridicate.
 
Toate eforturile, toate calculele și toată strădania au fost însă binemeritate și au făcut ca astăzi Catedrala Voluntari să fie un adevărat reper între lăcașurile de cult din țară, locul unde enoriașii se simt mai aproape de cer.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Biserica Domnița Bălașa, din Așezămintele Brâncovenești și spectaculoasele lucrări ce o fac astăzi la fel de vie ca la inaugurare, în prezența regilor (FOTO+VIDEO)

 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 581

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2177

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1048

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 860

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1037

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1829

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 748

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1289

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1735

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1214

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3832

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1640

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1373

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1252

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1354