„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, bijuteria arhitecturii brâncovenești. Lucrările de restaurare, demarate chiar în anul dedicat ctitorului său (galerie foto)

  • Una dintre bijuteriile ce încununează cu succes stilul brâncovenesc și îi poartă numele și faima peste timp, cu modestie, dar și distincție este Mânăstirea Antim.

  • La mai bine de 300 de ani de la ridicarea sa, monumentul continuă să încânte privirile tuturor iubitorilor de artă și de frumos, grație lucrărilor de consolidare, reabilitare și restaurare desfășurate de Aedificia Carpați.

  • Lucrările au fost demarate în anul 2016, an dedicat personalității Sfântului Antim, și au fost finalizate în 2018.

Unul dintre reperele identitare ale arhitecturii românești în lume este stilul brâncovenesc. Considerat uneori o Renaștere Apuseană, ori chiar un Baroc brâncovenesc, stilul este mărturie a splendorilor arhitecturale ce se ridicau pe pămân românesc inclusiv în secolele XVII-XVIII.
Una dintre bijuteriile ce încununează cu succes acest stil arhitectural și îi poartă numele și faima peste timp, cu modestie, dar și distincție este Mânăstirea Antim, din București. Restaurată, consolidată și pusă în valoare în urma lucrărilor întreprinse de societatea Aedificia Carpați, mânăstirea este în prezent reședință a episcopilor vicari patriarhali și găzduiește și o parte a administrației patriarhale, precum și biblioteca Sfântului Sinod. Lucrările au fost demarate în anul 2016, an dedicat personalității Sfântului Antim, și au fost finalizate în 2018.

Întregul complex, ridicat conform planurilor marelui ierarh

Încadrat în lista monumentelor istorice și ctitorit de marele ierarh Antim Ivireanul, edificiul a fost ridicat în perioada anilor 1713-1715, în apropiere de dealul Mitropoliei. Pe locul unde a fost construit, se afla înainte o biserică din lemn, ce purta hramul Sfântul Nicolae.
La mai bine de 300 de ani de la ridicarea sa, monumentul continuă să încânte privirile tuturor iubitorilor de artă și de frumos, în urma amplelor lucrări de consolidare, reabilitare și punere în valoare desfășurate în perioada 2016-2018 de către firma Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
La început, mânăstirea avea forma unei cetăți, în centrul căreia se afla biserica, iar chiliile aflându-se pe laturile care descriu perimetrul unui pătrat. Totodată, în fiecare colț se afla câte un turnuleț.
În acest sens, este de menționat că întregul complex a fost ridicat conform planurilor întocmite de însuși înaltul ierarh Antim Ivireanul.
Un aspect deosebit de interesant este faptul că biserica este singura ridicată cu planul în formă treflată, în secolul al XVIII-lea. Ferestrele sunt mari, cu ancadramentele sculptate în piatră, rozetele sunt mari și bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, iar capitelurile și piedestalurile coloanelor sunt încununate cu motive florale.
Intrarea în biserică se face prin ușa masivă din lemn de stejar pe care însuși Sfântul Antim a sculptat-o. De altfel, potrivit tradiției, toate sculpturile din piatră ale tâmplei, ale picioarelor coloanelor și ale ancadramentelor, alături de pictura din biserica mare și din paraclis au fost executate întocmai cu schițele mitropolitului.
Totodată, ierarhul a pictat și câteva icoane pe fresca zidurilor, alături de Preda Zugravul.

Paraclisul Pompilian, reabilitat

Mânăstirea Antim este, în prezent, reședință a episcopilor vicari patriarhali și găzduiește și o parte a administrației patriarhale, precum și biblioteca Sfântului Sinod.
În 2016, declarat „an omagial al Sfântului Antim Ivireanul, tipograf și om de cultură din secolul al XVIII-lea“ de către Patriarhia Română, au început lucrările de reabilitare a bijuteriei arhitecturii brâncovenești, întreprinse de Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, SC Abral Art Product SRL. Șef proiect complex a fost arhitectul A.I.Botez, iar șeful de proiect a fost arhitect Bogdan Teodorescu.
Ctitoria a intrat într-un amplu proces de consolidare și reabilitare pentru întregirea ansamblului Mănăstirii.
Conform specialiștilor, intervențiile realizate în perioada 2016-2018 au făcut obiectul lucrărilor de consolidare, înlăturare a umidității din fundații și reabilitarea chiliilor mănăstirii. Mânăstirea a fost transformată în Muzeu, iar Paraclisul a fost și el consolidat și restaurat.
Totodată, un loc important în cadrul ansamblului îl ocupă Paraclisul Pompilian, care a fost consolidat și restaurat pentru a i se reda forma inițială și a-i spori siguranța în exploatare.
Arc peste timp, la mai bine de 300 de ani de la ridicarea sa, Mânăstirea Antim este nu numai o bucurie a ochilor iubitorilor de frumos, ci și o bucurie a sufletelor tuturor celor ce caută corespundentul măiestriei cerurilor pe pământ.

Citește și:


„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Biblioteca Națională a României, locul unde „bat“ inimile a peste 12 milioane de volume (galerie foto)

 

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Prima clădire din beton armat a României, readusă la viață prin coordonarea inginerului care acum se ocupă de Cazinoul Constanța (galerie foto)

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 571

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2153

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1038

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 839

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1019

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1817

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 741

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1278

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1729

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1205

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3827

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1633

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1358

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1244

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1336