„Restaurăm istoria și construim viitorul“ „Mesajele“ pământului, decodate la Institutul pentru Fizica Pământului. Cum a fost construit sediul. Există un centru și la Eforie, integrat în sistem!

  • Pentru a putea descifra „Codul Morse“ al plăcilor tectonice este nevoie, în primul rând, de trăinicie și rezistență în construcția clădirii.
  • Sediul Institutului Național pentru Fizica Pământului a fost construit, în numai 11 luni, de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
  • Desfăşurată pe o suprafață de 2.240 de metri pătrați, clădirea Institutului Național pentru Fizica Pământului are destinația de sediu administrativ, sală de observații și măsurători seismice, bibliotecă, birouri și laboratoare.
  • În Eforie se află unul dintre cele mai moderne observatoare seismologice din această parte a lumii, acesta fiind integrat în Rețeaua Seismică Națională, adăpostită în sediul INFP.
  • În semn de recunoaștere a standardelor înalte la care s-a desfășurat întreaga lucrare executată la sediul INFP, aceasta a fost premiată cu Trofeul Calității.
 
Pământul ne „vorbește“! În fiecare moment, mișcările continue ale plăcilor tectonice ne transmit mesaje importante și ne dau indicii despre cum am putea să ne ferim de vibrațiile ce ar putea avea efecte devastatoare.
 
Totuși, pentru a putea „traduce“ și interpreta corect „mesajele“ pământului, pentru a descifra „Codul Morse“ al plăcilor tectonice este nevoie, în primul rând, de trăinicie și rezistență în construcția clădirii ce adăpostește tehnologia necesară în decodarea mesajelor telurice.
Tocmai acesta este cazul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, al cărui sediu modern îmbină standardele moderne arhitectonice și inginerești cu exigențele proprii unei clădiri cu un asemenea specific.
 


Construcția sediului INFP de la Măgurele a durat 11 luni, opera fiind întreprinsă de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
În semn de recunoaștere a standardelor înalte la care s-a desfășurat întreaga lucrare, aceasta a fost premiată cu Trofeul Calității.
 
Tehnici de construcție și concepte arhitecturale moderne
 
Așa cum precizam anterior, antreprenorul construcției executate în 2005 a fost compania Aedificia Carpați, proiectul fiind întocmit de Carpați Proiect SA, iar șef de proiect fiind arhitectul Daniela Demetriu.
 

Desfăşurată pe o suprafață de 2.240 de metri pătrați, clădirea Institutului Național pentru Fizica Pământului are destinația de sediu administrativ, sală de observații și măsurători seismice, bibliotecă, birouri și laboratoare, potrivit antreprenorilor.
 


Cele mai moderne tehnici de construcție și concepte arhitecturale au făcut ca proiectul să poată fi executat într-un timp atât de scurt, de 11 luni.
 
Clădirea are o suprafață desfășurată de 2.238 de metri pătrați, un regim de înălțime P+E și terase circulabile și necirculabile pe o suprafață de 1.134 de metri pătrați.
 


Unul dintre aspectele interesante în legătură cu sediul INFP este că acesta trebuia să îmbine cerințele specifice și rigorile impuse pentru adăpostirea sistemului de veghe anti-seism cu zona de birouri destinate cercetării și altor funcții necesar a fi îndeplinite într-o astfel de clădire.
 
Cu toate acestea, arhitectura imobilului îmbină armonios cele două mari zone de activitate adăpostite de Institutul Național pentru Fizica Pământului.
 
Observatorul de la Eforie, integrat în Rețeaua Seismică Națională
 
În ce privește rolul de veghe seismică a INFP, nu este de trecut cu vederea faptul că în orașul Eforie se află unul dintre cele mai moderne observatoare seismologice din această parte a lumii. În prezent, observatorul face parte din Rețeaua Seismică Națională.
 
La momentul inaugurării acestui observator, în 2008, Gheorghe Lămureanu, directorul INFP, declara, citat de presa centrală, că acesta „poate monitoriza orice mișcare seismică produsă, de la Himalaya și până la Roma. De aici se pot supraveghea cutremurele și mișcările seismice și mișcările datorate valurilor tsunami, pentru că, la sud de Mangalia, există, pe teritoriul bulgar, o falie puternică ce generează cutremure“.
 
Structură de rezistență mixtă la INFP
 
În acest context, cu atât mai important este ca toate datele ce vin de la observatoarele seismologice din țară să fie centralizate în cadrul unui sistem național adăpostit de una dintre cele mai sigure clădiri.
 


În acest sens, este de menționat și faptul că structura de rezistență a sediului INFP este, potrivit Revistei Construcțiilor, una mixtă, realizată pe cadre și diafragme din beton armat, cu planșee din beton armat monolit.
 
Așa cum am precizat, de altfel, întreaga lucrare a primit distincția Trofeul Calității.

Citește și

„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Bucuria arhitecturală pe care Muzeul de Artă Contemporană București o face vizitatorilor săi

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 786

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 916

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 680

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1215

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1636

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1131

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3761

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1550

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1267

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1178

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1262

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5359