„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile vii ale miilor de spectatori, sub acoperișul Operei Naționale București, monument istoric refăcut cu atenție și migală

  • Clădirea Operei Naționale București, monument de arhitectură datând din 1953, a strâns sub cupola sa, în 70 de ani de existență, milioane de emoții ale miilor de spectatori.
  • Ample lucrări de renovare au fost întreprinse în perioada august 2013 – octombrie 2014 de către compania bucureșteană Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect.
Mii de arii minunate, sute de povești în versuri tulburătoare, zeci de voci dumnezeiești și milioane de emoții trăite și retrăite, arc în timp, în 70 de ani de existență - acestea toate sălășluiesc perpetuu între pereții Operei Naționale București, monument istoric renovat cu atenție și migală de specialiștii Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Ridicată în anul 1953, clădirea Operei Naționale București a necesitat ample lucrări de renovare, ca urmare a infiltrațiilor de apă.
 
Lucrările întreprinse au inclus refacerea acoperișului, dar și ample intervenții în interior, unde eforturile au cuprins refacerea scenei precum și refacerea finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii.
 
Opera Națională București este prima scenă lirică a României, iar inițial denumirea sa era Teatrul de Operă și Balet din București.
 


Drumul spre intrarea clădirii este deschis de bustul compozitorului Gheorghe Stephănescu, ce privește spre intrare, artistul care a luptat mereu pentru fondarea instituției artistice Opera Română, denumirea acesta fiind utilizată, de altfel, cu mult timp înaintea ridicării unei clădiri special destinate teatrului liric din București.
 
Clădirea operei a fost inaugurată pe data de 9 ianuarie 1954, cu spectacolul inaugural „Dama de pică“, de Piotr Ilici Ceaikovski.
 
Cu o capacitate de 952 de locuri, fațada clădirii are un portic cu trei arcade monumentale, împodobite cu patru statui înfățișând patru muze, elementele de decorații de fațadă având nevoie, la rândul lor, de atenția echipelor de restauratori.


 
Ultimul etaj al clădirii adăpostește Muzeul Operei, iar în parcul din fața monumentului se află sculptura în bronz a marelui George Enescu, operă de artă a sculptorului Ion Jalea.

 
Despre lucrările întreprinse
 
Așa cum am arătat anterior, infiltrațiile de apă au afectat clădirea, care a necesitat ample lucrări de refacere.
 
Acestea s-au desfășurat în perioada august 2013 – octombrie 2014, fiind întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, proiectul fiind întocmit de Impex Romcatel Iași SA, iar proiectantul a fost dr.fiz. Viorica Frunză.
 


Astfel, lucrările de renovare au cuprins refacerea acoperișului și a elementelor de decorații de la fațadă, odată cu hidrofobizarea acesteia din urmă.
 
Nici interiorul nu a fost neglijat: ample lucrări de refacere a finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii, refacerea scenei, dar și adaptarea unor mecanisme moderne de mișcare scenică – toate acestea au contribuit la calitatea tehnică a spectacolelor ce au prins viață ulterior pe scena monumentului istoric.
 
De asemenea, s-a lucrat la refacerea cortinei metalice antifoc, concomitent cu înlocuirea scaunelor și a pardoselii.
 
Toate echipamentele montate sunt realizate special pentru acest sistem automatizat – de preluare a comenzilor.
 
În același timp, toate lucrările de instalații-ventilații curenți slabi au fost reabilitate, ia acustica sălii s-a îmbunătățit considerabil.



Întreaga atenție a echipelor de restauratori și constructori, lucrările de calitate întreprinse, dar și munca tuturor celor ce și-au legat numele de Opera Națională București fac ca astăzi, la 70 de ani de la ridicarea clădirii, artiștii să poată continua să încânte publicul cu arii emoționante, la fel ca în prima zi.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 571

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2153

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1038

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 839

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1019

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1817

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 741

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1278

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1730

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1205

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3827

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1633

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1358

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1244

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1336