„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile vii ale miilor de spectatori, sub acoperișul Operei Naționale București, monument istoric refăcut cu atenție și migală

  • Clădirea Operei Naționale București, monument de arhitectură datând din 1953, a strâns sub cupola sa, în 70 de ani de existență, milioane de emoții ale miilor de spectatori.
  • Ample lucrări de renovare au fost întreprinse în perioada august 2013 – octombrie 2014 de către compania bucureșteană Aedificia Carpați SA și partenerii săi pentru acest proiect.
Mii de arii minunate, sute de povești în versuri tulburătoare, zeci de voci dumnezeiești și milioane de emoții trăite și retrăite, arc în timp, în 70 de ani de existență - acestea toate sălășluiesc perpetuu între pereții Operei Naționale București, monument istoric renovat cu atenție și migală de specialiștii Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
 
Ridicată în anul 1953, clădirea Operei Naționale București a necesitat ample lucrări de renovare, ca urmare a infiltrațiilor de apă.
 
Lucrările întreprinse au inclus refacerea acoperișului, dar și ample intervenții în interior, unde eforturile au cuprins refacerea scenei precum și refacerea finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii.
 
Opera Națională București este prima scenă lirică a României, iar inițial denumirea sa era Teatrul de Operă și Balet din București.
 


Drumul spre intrarea clădirii este deschis de bustul compozitorului Gheorghe Stephănescu, ce privește spre intrare, artistul care a luptat mereu pentru fondarea instituției artistice Opera Română, denumirea acesta fiind utilizată, de altfel, cu mult timp înaintea ridicării unei clădiri special destinate teatrului liric din București.
 
Clădirea operei a fost inaugurată pe data de 9 ianuarie 1954, cu spectacolul inaugural „Dama de pică“, de Piotr Ilici Ceaikovski.
 
Cu o capacitate de 952 de locuri, fațada clădirii are un portic cu trei arcade monumentale, împodobite cu patru statui înfățișând patru muze, elementele de decorații de fațadă având nevoie, la rândul lor, de atenția echipelor de restauratori.


 
Ultimul etaj al clădirii adăpostește Muzeul Operei, iar în parcul din fața monumentului se află sculptura în bronz a marelui George Enescu, operă de artă a sculptorului Ion Jalea.

 
Despre lucrările întreprinse
 
Așa cum am arătat anterior, infiltrațiile de apă au afectat clădirea, care a necesitat ample lucrări de refacere.
 
Acestea s-au desfășurat în perioada august 2013 – octombrie 2014, fiind întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, proiectul fiind întocmit de Impex Romcatel Iași SA, iar proiectantul a fost dr.fiz. Viorica Frunză.
 


Astfel, lucrările de renovare au cuprins refacerea acoperișului și a elementelor de decorații de la fațadă, odată cu hidrofobizarea acesteia din urmă.
 
Nici interiorul nu a fost neglijat: ample lucrări de refacere a finisajelor sălii de spectacol pentru îmbunătățirea acusticii, refacerea scenei, dar și adaptarea unor mecanisme moderne de mișcare scenică – toate acestea au contribuit la calitatea tehnică a spectacolelor ce au prins viață ulterior pe scena monumentului istoric.
 
De asemenea, s-a lucrat la refacerea cortinei metalice antifoc, concomitent cu înlocuirea scaunelor și a pardoselii.
 
Toate echipamentele montate sunt realizate special pentru acest sistem automatizat – de preluare a comenzilor.
 
În același timp, toate lucrările de instalații-ventilații curenți slabi au fost reabilitate, ia acustica sălii s-a îmbunătățit considerabil.Întreaga atenție a echipelor de restauratori și constructori, lucrările de calitate întreprinse, dar și munca tuturor celor ce și-au legat numele de Opera Națională București fac ca astăzi, la 70 de ani de la ridicarea clădirii, artiștii să poată continua să încânte publicul cu arii emoționante, la fel ca în prima zi.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 853

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 4517

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Țăranului Român, leagăn al sufletului românesc. Despre impresionantele lucrăril ce îl fac să respire, din nou, viață (FOTO)

30 Jul 2023 2076

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Fundațiunea Universitară Carol I, „aşezământul spre binele tinerimii universitare“ readus la viață de compania care acum restaurează Cazinoul din Constanța

30 Jun 2023 1019

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ „Aspirație către spiritualitate, într-un București frământat“ - Schitul Darvari și lucrările ce l-au purtat din veacul lui Ghica-Voievod în prezent

31 May 2023 1067

Editorial Cazinoul din Constanța – „Reparăm o mare rușine și o nedreptate istorică“

08 May 2023 1497

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Hanul Gabroveni, șters din lista monumentelor istorice de comuniști, acum bijuteria din inima Bucureștiului vechi și nou

31 Mar 2023 1901

Vestea renașterii Cazinoului din Constanța a ajuns și peste hotare! „Dacă pereții aceia ar putea vorbi, aș sta treaz toată noaptea să-i ascult“

23 Mar 2023 3005

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale

28 Feb 2023 1627

Editorial Cazinoul din Constanța, cu toată viteza înainte spre renaștere!

21 Jan 2023 2450

Imagini ce intră în istorie Spectaculoasă transformare a Cazinoului din Constanța! Migăloasa muncă a constructorilor, comprimată în cinci minute de vizionare (VIDEO+FOTO)

19 Jan 2023 7642

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 2442

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!

14 Jan 2023 1621

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Athénée Palace Hilton, locul ce păstrează parfumul Bucureștilor de odinioară, când timpul avea mai multă răbdare (FOTO)

30 Dec 2022 1251

Cazinoul din Constanța, „dascălul“ blând și dedicat! (FOTO)

17 Dec 2022 4063