„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Cesianu, din inima Bucureștilor vechi, locul unde timpul se topește, grație unor spectaculoase lucrări de reabilitare și consolidare

  • În Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.
  • Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.
  • Trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.
  • Lucrările au fost desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.

Se spune că cei mai frumoși ani sunt anii copilăriei, supranumită, de altfel, „vârsta de aur“ – dar cât de frumos este a putea privi, arc peste timp, copilăria de care se bucurau cei mici în urmă cu o sută de ani? Dar cu două, ori poate chiar cu trei?

În România, acest lucru este posibil, în cadrul unei vizite la Muzeul Cesianu, clădire reabilitată și consolidată de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.


O fereastră spre trecut

În prezent, în Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un proiect unic în România, menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.

Muzeul Cesianu reprezintă primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România. Tema acestuia este evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, iar Bucureștiul este studiul de caz.

Spun specialiștii că acest muzeu reprezintă, în fapt, o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.
 

Bucureștii din La Belle Epoque

Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.

Pe plan arhitectural, Casa Muzeu Cesianu este o construcție ce datează din 1883, fiind formată din două corpuri de clădire. Firește, trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.

„Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei locuințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului inițial“, se arată pe site-ul turismistoric.ro.

„În această reședință au locuit câteva familii din aristocrația românească, precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. În 1892 Constantin Cesianu a extins această reședință aristocratică cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu. Cu acest prilej au fost realizate decorațiile exterioare și acoperișul imperial și a fost amenajat parcul reședinței“, se arată în istoricul casei.

 

Spectaculoasele lucrări pentru salvarea clădirii

Așa cum precizam anterior, trecerea nemiloasă a timpului și-a pus amprenta și asupra acestui imobil, cu iz de antebelic.

Pentru salvarea sa, a fost nevoie de intervenții pentru conservarea, restaurarea, dar și consolidarea imobilului.


Lucrările au fost desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Proiectul de conservare și restaurare a constat în înlocuirea părților deteriorate și restaurarea componentelor artistice de la fațade și biocidarea acestora.

Elementele ce nu au putut fi restaurate au fost prelevate și înlocuite cu elemente noi, identice, din materiale speciale de restaurare.

De asemenea, s-au executat ample lucrări de consolidare și refacere a instalațiilor.
Corpul anexă a fost transformat în lapidariu și este destinat spațiului expozițional.

În același timp, s-au efectuate ample lucrări de consolidare a clădirii prin betonare și adăugarea unor piloți forați.

Aceste intervenții și lucrări de o înaltă calitate au făcut ca, la data de 19 decembrie 2016, Casa Cesianu să își deschidă din nou porțile, în toată splendoarea sa renăscută și să devină acea fereastră spre trecut prin care putem parcă întoarce roata vieții și retrăi anii dulci ai copilăriei, în diferite epoci.


Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Povestea Hanului Gabroveni, readus la viață când toți îl credeau pierdut. Peste 300.000 de cărămizi înlocuite individual

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Capela Elena Doamna, dovada vie din inima Bucureștilor a vremurilor în care sentimentele erau transpuse armonios în piatră

28 Nov 2022 621

#Dobrogea144 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 843

Cazinoul din Constanța, promisiunea care învinge scepticismul (VIDEO)

10 Nov 2022 4829

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Premiat cu Trofeul Calității, Muzeul Național de Artă Contemporană asigură tuturor vizitatorilor săi o dublă perspectivă

31 Oct 2022 758

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Direcția Regim Permise de Conducere, clădirea care schimbă percepția asupra birocrației

24 Sep 2022 2077

Vestea bună de la Cazino Constanța! (GALERIE FOTO)

23 Sep 2022 1500

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biserica Domnița Bălașa, din Așezămintele Brâncovenești și spectaculoasele lucrări ce o fac astăzi la fel de vie ca la inaugurare, în prezența regilor (FOTO+VIDEO)

26 Aug 2022 1198

Cele mai frumoase momente ale Cazinoului Constanța, de la abandon! Ziua din care Cazinoul ne-a lăsat să vedem că renaște (FOTO-VIDEO)

20 Aug 2022 2074

Fotoreportaj Surpriza de la Cazino Constanța!

19 Aug 2022 6025

Oficial Ministrul Dezvoltării vine mâine la Cazinoul din Constanța! Ce spune Prefectura Constanța

18 Aug 2022 1092

Cazinoul din Constanța, „bijuteria“ care prinde din nou viață

16 Aug 2022 2675

Fotoreportaj Pas cu pas, spre renașterea Cazinoului din Constanța

04 Aug 2022 2197

A semnat Ordinul de începere a lucrărilor la Cazino Fostul ministru Ion Ștefan – „Și generațiile tinere merită un astfel de simbol readus la viață“ (FOTO)

03 Aug 2022 1198

Cazinoul din Constanța, „prizonierul“ licitațiilor?! Interviu în exclusivitate cu ing Petre Badea, dir. Aedificia Carpați – „Întreaga structură de rezistență este compromisă“. Cât mai durează lucrările (FOTO+VIDEO)

27 Jul 2022 5240

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Universității Politehnice București, „fundația“ solidă în pregătirea viitorilor ingineri, construită de Aedificia Carpați

23 Jul 2022 885