„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Cesianu, din inima Bucureștilor vechi, locul unde timpul se topește, grație unor spectaculoase lucrări de reabilitare și consolidare

  • În Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.
  • Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.
  • Trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.
  • Lucrările au fost desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.

Se spune că cei mai frumoși ani sunt anii copilăriei, supranumită, de altfel, „vârsta de aur“ – dar cât de frumos este a putea privi, arc peste timp, copilăria de care se bucurau cei mici în urmă cu o sută de ani? Dar cu două, ori poate chiar cu trei?

În România, acest lucru este posibil, în cadrul unei vizite la Muzeul Cesianu, clădire reabilitată și consolidată de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.


O fereastră spre trecut

În prezent, în Casa Filipescu-Cesianu, situată aproape în inima Bucureștilor vechi – pe Calea Victoriei –, se află Muzeul Vârstelor, un proiect unic în România, menit să deschidă celor din ziua de azi o fereastră spre trecut, în care ochiul poate zări intimitatea unei copilării bucureștene a secolului al XVIII-lea.

Muzeul Cesianu reprezintă primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România. Tema acestuia este evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, iar Bucureștiul este studiul de caz.

Spun specialiștii că acest muzeu reprezintă, în fapt, o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.
 

Bucureștii din La Belle Epoque

Casa Cesianu este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, având codul B-II-m-B-19870.

Pe plan arhitectural, Casa Muzeu Cesianu este o construcție ce datează din 1883, fiind formată din două corpuri de clădire. Firește, trecerea nemiloasă a timpului și-a cerut tributul și în cazul său și a fost nevoie de intervenții majore pentru ca imobilul să revină la splendoarea și farmecul ce le avea odinioară.

„Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei locuințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului inițial“, se arată pe site-ul turismistoric.ro.

„În această reședință au locuit câteva familii din aristocrația românească, precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu. În 1892 Constantin Cesianu a extins această reședință aristocratică cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu. Cu acest prilej au fost realizate decorațiile exterioare și acoperișul imperial și a fost amenajat parcul reședinței“, se arată în istoricul casei.

 

Spectaculoasele lucrări pentru salvarea clădirii

Așa cum precizam anterior, trecerea nemiloasă a timpului și-a pus amprenta și asupra acestui imobil, cu iz de antebelic.

Pentru salvarea sa, a fost nevoie de intervenții pentru conservarea, restaurarea, dar și consolidarea imobilului.


Lucrările au fost desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Proiectul de conservare și restaurare a constat în înlocuirea părților deteriorate și restaurarea componentelor artistice de la fațade și biocidarea acestora.

Elementele ce nu au putut fi restaurate au fost prelevate și înlocuite cu elemente noi, identice, din materiale speciale de restaurare.

De asemenea, s-au executat ample lucrări de consolidare și refacere a instalațiilor.
Corpul anexă a fost transformat în lapidariu și este destinat spațiului expozițional.

În același timp, s-au efectuate ample lucrări de consolidare a clădirii prin betonare și adăugarea unor piloți forați.

Aceste intervenții și lucrări de o înaltă calitate au făcut ca, la data de 19 decembrie 2016, Casa Cesianu să își deschidă din nou porțile, în toată splendoarea sa renăscută și să devină acea fereastră spre trecut prin care putem parcă întoarce roata vieții și retrăi anii dulci ai copilăriei, în diferite epoci.


Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Povestea Hanului Gabroveni, readus la viață când toți îl credeau pierdut. Peste 300.000 de cărămizi înlocuite individual

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Restaurăm istoria și construim viitorul“ Schitul Darvari, odihnă pentru suflet în inima Bucureștilor! Lucrări impresionante l-au adus din veacul lui Ghica-Voievod până azi (FOTO)

31 Mar 2024 565

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2150

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1033

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 831

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1014

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1814

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 736

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1273

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1717

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1198

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3823

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1632

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1348

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1240

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1330